Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ"— Sunum transkripti:

1 SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ FEYZA NUHOĞLU HEMŞİRE

2 FEBRİL NÖTROPENİ RİSKİ YÜKSEK OLMAYAN HASTALARDA 1
FEBRİL NÖTROPENİ RİSKİ YÜKSEK OLMAYAN HASTALARDA 1. KÜRDEN SONRA OLUŞAN NÖTROPENİ SIKLIĞI

3 Nötropeni,özellikle enfeksiyon ile komplike olduğu zaman kemoterapinin en önemli komplikasyonlarından biridir. Febril nötropeni riski yüksek hastalarda (>%20) myeloid büyüme faktörlerini profilaktik amaçla kullanmaktayız.

4 Febril nötropeni riski yüksek hesaplanmayan hastalarda da febril nötropeni gelişebilmektedir.
Biz de bu amaçla kemoterapi alan ve proflaktik büyüme faktörü başlanmayan hastalarda , tedavinin ilk kürünü aldıktan sonra 7. – 14. gün arasında gelişen nötropeni sıklığını değerlendirmeyi amaçladık.

5 Tıbbi Onkoloji kliniğimizde yeni tedaviye başlayan her hastaya eğitim hemşireliği tarafından rutin olarak eğitim verilmektedir. Eğitim verilirken tedaviden sonraki gün aralığında tam kan sayımı yaptırmaları ve sonucunu doktorlarına ulaştırmaları istenmektedir.

6 Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji kliniğine başvuran hastalar sadece bulunduğumuz il merkezinden değil çevre il ve ilçelerden de gelmektedir. Kliniğimize il dışından başvuran hastalarımızın sosyo ekonomik düzeyi de göz önünde bulunduruldu.

7 Bu nedenle , kan sayımı testlerini ikamet ettikleri yerlere en yakın sağlık kuruluşunda yaptırıp, whatsapp yoluyla bize ulaştırmaları sağlanmıştır. Bu sayede hastalarımızın da gereken özeni gösterdiği tespit edilmiştir.

8 Eğer nötrofil sayısı mm³ altında ise mutlaka vücut ısıları da ölçülüp, tespit edilen sonuçlar hasta dosyalarına kayıt edilmiştir.

9 Çalışmamıza 1 MART 2017 – 31 ARALIK tarihleri arasında yeni kemoterapi başlanan hastalar alındı. Hastaların kan sayımı parametrelerine dosyalarından retrospektif olarak ulaşıldı.

10 1 MART 2017 -31 ARALIK 2017 tarihleri aralığında toplamda 290 hastaya yeni kemoterapi başlandı.
Haftalık kemoterapi başlanan hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Proflaktik büyüme faktörü kullanmayan 180 hastanın kan sayımı değerlerine ulaşılabildi.

11 Ortalama yaş 61 olarak bulundu
Ortalama yaş 61 olarak bulundu. Kadın hasta sayısı 70; erkek hasta sayısı 110 olarak saptandı. En sık görülen kanser 56 hasta ile akciğer kanseri, 35 hasta ile meme kanseri, 32 hasta ile kolon kanseri, 23 hasta ile mide kanseri, 13 hasta ile ürogenital sistem kanseri idi. 21 hasta da diğer kanser türlerindendi.

12

13 1. Kürden sonra nötropeni (nötrofil <1000 mm³) görülme oranı % 12 bulundu
Nötropeni saptanan 2 hastanın kan sayımı kontrolü yapıldığında vücut ısıları 38 derece üzerinde ölçüldü.

14 Febril nötropeni gelişen hastalarımızdan biri tekli ajan dosetaxel diğeri ise doksorubisin- siklofosfamid tedavisi almıştı. Hastalarımız hospitalize edilerek febril nötropeni tedavileri başlandı.

15 Kemoterapi alan hastalarda hasta eğitimi ve ulaşılabilirlik ölümcül olabilecek komplikasyonların önlenmesi noktasında çok önemlidir. Daha büyük ve prospektif çalışmalarla bulgularımız desteklenmelidir.

16 Nötropeni ve diğer kemoterapi komplikasyonlarına neden olabilecek faktörlerle ilgili alt grup çalışmaları yapılmalı ve hastaya özel eğitim planlanmalıdır.

17

18 TEŞEKKÜR EDERİM


"SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları