Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA."— Sunum transkripti:

1 PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi?
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ OP.DR.GÜLTEN ÖZGEN

2 İzole oligohidroamnios (IO):
Eşlik eden medikal/obstetrik durumun olmaması Sıklığı: ??? (net veriler bulunmamakta) Kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkisi ve doğum yönetimi ??? USG’de AFİ’nin 5 cm veya altında olması vertikal cep ölçümüne göre <2 cm Sıklığı 0.5-5% Eşlik edebilecek durumlar: Konjenital anomaliler PROM IUGR HT Diabetes Mellitus Kötü gebelik sonuçlarında↑

3 PAPP-A: gebelik haftasında ikili tarama testinde kullanılan bir belirteç İnsülin benzeri büyüme faktörlerinin salınımında görevli bir glikoprotein İnsülin benzeri büyüme faktör bağlayıcı protein 4’ün yıkımını hızlandırmakta Azalmış seviyelerinde insülin benzeri büyüme faktörü salınımı bozulduğu için plasental yetmezliğe eğilim artmakta olup bu nedenle düşük seviyeleri kötü gebelik sonuçlarında suçlanmakta Desidua ve plasentadan salınmakta Bunedenle azalmış papp a seviyesinin kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkisi literatürde tartışılmktadır.

4 Amaç: İzole oligohidroamniyos olgularında PAPP-A’nın perinatal sonuçlarla olan ilişkisinin araştırılması

5 Yöntem: Ocak –Aralık 2015 51 nullipar izole oligohidroamnios olgusu
110 sağlıklı gebe w Maternal yaş, doğum anındaki gebelik haftası, doğum şekli, doğum ağırlıkları

6 Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 27 (20:36)
Doğum anındaki gebelik haftası 37 (32:40) Sezaryen oranı %66.7 (34’ü sezaryen ile, 17’si normal doğum) Sezaryen grubunun yaş ortalaması 27 (20:36), normal doğum grubunun ise 28 (20:35) olarak bulundu. Yaş ortalaması açısından iki grup benzerdi. (p>0.05) anlamsız

7 Sezaryen grubunda PAPP-A 2.25 (0.38:9.90)
Normal doğum grubunda 2.97 (0.90:9.34) İki grup arasında PAPP-A seviyeleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.323) PAPP-A’nın doğum şeklini öngördürücülüğüne bakıldığında; PAPP-A nın sezaryen ile doğumu öngördürücü olmadığı tespit edildi (p= 0.562)

8 Fetal distress gelişen grupta PAPP-A 2.26 (0.38:9.90)
Fetal distress gelişmeyen grupta PAPP-A 2.39 (0.90:9.34) İki grup arasında PAPP-A seviyeleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05) PAPP-A’nın fetal distressi öngördürücülüğüne bakıldığında; PAPP-A nın fetal distressi öngördürücü olmadığı tespit edildi (p= 0.644)

9 Sonuç Olarak; İlk trimesterde bakılan PAPP-A değerlerinin izole oligohidroamniyos hastalarının doğum şeklini ve travay sırasındaki fetal distressi belirlemede öngördürücü olmadığı sonucuna varıldı.

10 TEŞEKKÜRLER…


"PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları