Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK"— Sunum transkripti:

1 Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

2 Sağlık Kurumları

3 Sağlık Kurumları Koruyucu Sağlık Hizmeti Veren Kurumlar
İşyeri Hekimlikleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri

4 Sağlık Kurumları Tedavi Hizmeti Veren Kurumlar
Hastaneler, Tıp merkezleri, Teşhis merkezleri, Özel dal merkezleri, Poliklinikler, Muayenehaneler, Evde Bakım Merkezleri, Terminal Dönem Bakım Merkezleri, Diyaliz Merkezleri.

5 Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kurumları
Tıp Merkezleri Poliklinikler Muayenehaneler ve Ağız ve Diş Sağlığı Birimleri

6 Tıp Merkezleri Klinik uzmanlık dallarında en az iki tam ve iki kısmî zamanlı uzman hekim çalışması gereken, Faaliyeti dallarının gerekli şartlara sahip, Ağız ve diş sağlığı hizmeti var ise her diş hekimine bir diş üniti olması gereken sağlık kurumudur.

7 Poliklinikler En az iki hekim tarafından müşterek açılabilen, faaliyet alanı ile ilgili asgari şartları taşıyan sağlık kurumudur.

8 Muayenehane Bir hekim tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere açılan, cerrahi ve girişimsel tıbbi işlemlerin yapılmadığı sağlık kurumudur.

9 Hastane Hasta ve yaralıların, hastalıktan şüphe edenlerin ve sağlık durumlarını kontrol ettirmek isteyenlerin ayaktan veya yatarak muayene, müşahade, teşhis, tedavi ve rehabilite edildikleri,aynı zamanda doğum yapılan kurumlardır.

10 Sağlık Kurumlarının Özellikleri
Çıktının tanımlanması ve ölçümü güçtür, Yapılan işler karmaşık ve değişkendir, Çalışandan çalışana, kişiden kişiye farklılık sergiler. İşler genellikle acil ve ertelenemez niteliktedir, İşler hata ve belirsizliklere karşı duyarlıdır Uzmanlaşma seviyesi yüksektir, İşlevsel bağımlılık çok yüksektir;

11 Sağlık Kurumlarının Özellikleri
İkili otorite hattı vardır. Çalışanlar profesyoneldir. Profesyoneller kurumsal hedeflerden çok mesleki hedeflere önem verirler, Hizmeti ve sağlık harcamalarının önemli bölümünü hekimler belirler Hekimler üzerinde etkili yönetsel ve kurumsal denetim mekanizması kurulamamıştır.

12 Kaynaklar Ağırbaş, İ. (2013) “Sağlık Hizmetleri Yönetimi”, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Ders Notları. Kavuncubaşı, Ş.; Yıldırım, S. (2010) “Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi”, Siyasal Kitabevi. Tengilimoğlu, D.; Işık, O.; Akbolat, M. (2015) “Sağlık İşletmeleri Yönetimi”, Nobel Yayıncılık


"Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları