Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye."— Sunum transkripti:

1 Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi
Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü, İstanbul 2Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü, İstanbul

2 AMAÇ: Son zamanlarda antibiyotik sinerji testleri, monoterapi ile başarısızlık veya direnç gelişme prevalansının yüksek olduğu durumlar, miks enfeksiyonlarda, tek başlarına verildiğinde toksik etkileri fazla olan antibiyotiklerin bu etkilerinden kaçınılmasının düşünüldüğü vakalar da kullanılmaya başlanmıştır. Bizim çalışmamızda çoklu ilaç direnci olan Acinetobacter suşlarında, meropenem tigesiklin ve meropenem tobramisin E test sinerji testi çalışılmıştır.

3 MATERYAL-METOD: Çalışmaya alınan 20 Acinetobacter baumanni izolatından 0.5 Mc Farland bulanıklığında süspansiyon hazırlanarak Müeller hinton (RTA Kocaeli/Türkiye) besiyerine pasajlandı. Meropenem, tigesiklin ve tobramisin duyarlığı E-test (BioMerieux, France) yöntemi ile değerlendirildi. Kombinasyon MİK değerini saptamak için besiyerine önce B şeridi konuldu ve 37°C'de bir saat inkübe edildikten sonra, konsantrasyon çizgileri tam çakışacak şekilde B'nin yerine A şeridi yerleştirildi. Besiyerleri 37°C'de saat inkübe edildikten sonra, inhibisyon zon çapının E-test strip kenarını kestiği noktada B'nin varlığında A'nın MİK sayısal değeri kaydedildi. Aynı işlem önce A ve sonra B antibiyotiği olacak şekilde tekrarlandı. Sinerji testi için besiyerine önce meropenem E test yerleştirilerek oda ısısında 1 saat bekletildikten sonra tobramisin ve tigesiklin E testleri yerleştirildi.

4 Tüm suşlara ait sonuçlar fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) indeksi ile değerlendirildi.
• FIC (A+B)=(MİK AB/MİK A) + (MİK AB/MİK B) • ≤0.5 sinerji • > 0.5-<1.0 aditif etki • > 1.0 -<2.0 değişiklik yok • ≥4 ise antagonizm

5 İZOLAT NO GEN AK TOB NET CİP LEV CAZ SXT SAM TİG COL İM MER MER+ TİG MER+TOB 1 R MİK: ZON YOK I MİK:2 S MİK:ZON YOK 2 MİK:1.5 3 MİK:3 4 MİK:4 5 6 7 8 MİK:0.5 MİK:1 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

6 BULGULAR: Meropenem+ tobramisin ve meropenem +tigesiklin her iki sinerji çalışmasında da FİK sonucuna göre >1.0- <2.0 arasında değerlendirilip, değişiklik yok olarak tespit edilmiştir.  SONUÇ: Sinerji testleri ile ilgili daha fazla sayıda ve farklı kombinasyonda test çalışmalarına ihtiyaç vardır. Küçük bir grupta elde ettiğimiz sonuçlara göre rutin uygulamada her suş için sonuçların ayrı ayrı değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağı sonucuna varılmıştır.

7 SONUÇ: Ülkemiz verilerine göre
Acinetobacter MDR oranı:%77 Karbapenem direnci:%89 Colistin direnci:%2 Son yıllarda giderek artan oranlarda görülen nozokomiyal A.baumannii enfeksiyonlarının tedavisindeki en önemli problem, neredeyse suşların tamamında karbapenemler dahil birçok antibiyotiğe direnç görülmesi ve tedavide kullanılacak antibiyotik seçeneklerinin tükenmesidir.

8 SONUÇ: Sinerji testleri ile ilgili daha fazla sayıda ve farklı kombinasyonda test çalışmalarına ihtiyaç vardır. Küçük bir grupta elde ettiğimiz sonuçlara göre rutin uygulamada her suş için sonuçların ayrı ayrı değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağı sonucuna varılmıştır.


"Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları