Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?"— Sunum transkripti:

1 Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
Erbil Karaman, Ali Kolusarı, İsmet Alkış, H.Güler Şahin YYÜ Tıp Fakültesi, Kadın Hast.ve Doğum AD

2 Ektopik gebelik Gebelik ürününün endometriyal kavite dışında lokalize olmasıdır. En sık ampullar bölgede görülür. Benign bir durumdur. Medikal ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.

3 Koryokarsinom Gestasyonel trofoblastik hastalıkların en agresif formudur. Genellikle uterusta lokalize olur. Çok nadiren de olsa tuba uterinada lokalize olabilir. Ektopik tubal koryokarsinomun insidansı 1.5/ doğum. Malign bir oluşumdur

4 Olgu Bu vakamızda preoperatif olarak ektopik gebelik tanısından şüphelenilen ancak postoperatif olarak tubal koryokarsinom olduğu anlaşılan olguyu incelemeyi amaçladık.

5 OLGU 29 yaş G3P2A1(NSD) 9 ay önce 8 haftalık abort ve küretaj öyküsü var. Acil servise sol alt batında ağrı, vajinal kanama ve adet rötarı ile başvurmuş. B-hcg >

6 OLGU Ultrasonografide de sol tubada 3.1x2.4 cm boyutunda kitle tespit edildi.

7 OLGU TVUSG’de kitlenin solid karakterde olması, fetal nodun görülmemesi ve beta-hcg yüksekliği göz önüne alınarak öncelikle tubal molar gebelik olabileceği düşünüldü.

8

9 OLGU Laparoskopide sol tubada yaklaşık 5 cm boyutunda kanamalı muhtemel ektopik gebelik kesesi izlendi.  Sol salpenjektomi yapıldı. Patoloji sonucu tubal koryokarsinom (lenfovaskuler invazyon +) olarak raporlandı.

10 OLGU

11 OLGU

12 OLGU Hasta FIGO skorlamasına göre 9 puan aldığından multiajan BEP kemoterapisi verildi. İlk siklus kemoterapi sonrası beta-Hcg seviyesi mIU/mL idi. İkinci kür kemoterapi sonrası beta-Hcg seviyesi 4.69 mIU/mL idi. 

13 TARTIŞMA Ektopik tubal koryokarsinom nadir ancak agresif klinik seyir gösterir. İnsidansı %0.8 / bütün gestasyonel trofoblastik hastalıklarda. Tubal gebeliğin malign transformasyonu yada ektopik gebelik olmadan de novo olarak gelişebilir. Bildirilen tubal koryokarsinomların çoğu ektopik gebelik olarak prezente olmaktadır.

14

15 SONUÇ Her ektopik gebelik benign olmayabilir.
Rutin ektopik gebelik tanısı konulurken tubal koryokarsinom akılda tutulmalıdır. Ektopik gebelik tedavisinde konservatif medikal tedavi verilecekse b-hcg takibi yapılmalıdır. Tubal ektopik gebeliklerde histopatolojik inceleme yapılmalıdır.

16 TEŞEKKÜRLER…


"Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları