Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ"— Sunum transkripti:

1 DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
Sibel Baysallar - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Haydar Yalçın - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi

2 İÇİNDEKİLER Giriş Çalışmanın Yöntemi Dermatoloji Alan Literatürüne İlişkin Başlıca Bibliyometrik Göstergeler Dermatoloji Alanının Disiplinlerarası Araştırma Alanları ile İlişki Ağı Haritası Sonuç

3 Giriş Birçok çeşitli şekilde uygulanabilen bibliyometrik yöntem, istatistiksel metotlar kullanarak belirli bir araştırma alan literatürü içerisindeki çalışma konularının dağılımını ve araştırmaya konu olan literatür ile ilgili niceliksel verileri ortaya çıkarmaya olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu çalışma bibliyometrik yöntem kullanılarak Web of Science veri tabanının dermatoloji araştırma alanı içerisinde yer alan ve dönem aralığını kapsayan bilimsel literatürün başlıca bibliyometrik göstergelerle incelenmesini içermekte ve temel olarak dermatoloji alanının disiplinler arası ilişkilerine odaklanmaktadır.

4 Çalışmanın Yöntemi Araştırmada Web of Science (WOS) veri tabanı kullanılmıştır. Analizde kullanılan veriler WOS’un dermatoloji araştırma alanındaki bilimsel literatürü kapsayacak şekilde aşağıdaki sorgu kullanılarak elde edilmiştir: “SU=dermatology AND PY=( )” Veri seti dönem aralığındaki makale veya inceleme yayın türlerini kapsamaktadır ve toplam bilimsel yayını içermektedir. Başlıca bibliyometrik göstergeler BibExcel programı kullanılarak elde edilmiştir. Ağ analizleri ve görselleştirmeler için ise Pajek ve Gephi programları kullanılmıştır.

5 Dermatoloji Literatürüne İlişkin Başlıca Bibliyometrik Göstergeler
Literatür Yayın Dilleri Literatür Yayın Türü Dünya dermatoloji literatürünün yayın dili %88.8 oranında İngilizcedir. Literatürün ağırlıklı yayın türü ise sayısıyla makale olarak karşımıza çıkmaktadır.

6 Literatür Çoklu Yazar Sayısı Literatür Ortalama Yazar Sayısı
Dermatoloji literatürünü oluşturan bilimsel yayınların çok yazarlılık durumunun incelendiği araştırmada yayın ile en çok üç yazarlı çalışmaların yer aldığı gözlenmiştir. Çalışmada incelediğimiz dönem aralığında yıllara bağlı olarak ortalama yazar sayıları genel itibariyle doğrusal artış seyri izlemiş, ortalama yazar sayısında sadece 2000 yılında 0.1 seviyesinde azalış ve 2012 yılında 0.6 seviyesinde artışa rastlanılmıştır.

7 H- Index Değeri En Yüksek İlk On Dergi
Dermatoloji alanına niceliksel olarak en çok katkı yapan ilk üç derginin “Journal of The American Academy of Dermatology”,”British Journal of Dermatology” ve “ Journal of İnvestigative Dermatology” olduğu görülmüştür. Bu üç derginin dergi yaşı (35) aynı olmakla birlikte dermatoloji alanındaki dergiler arasında h- indeks değeri en yüksek olan dergi, yayın ile Journal of Investigative Dermatology dergisidir.

8 Dermatoloji Alanının Disiplinlerarası Araştırma Alanları ile İlişki Ağı Haritası

9 Dermatoloji alanının diğer araştırma alanları ile ilişkilerinin ortaya konduğu görsel haritaya bakıldığında, birlikte bulunma analizine göre dermatoloji alanı ile en yoğun ilişkiye sahip çalışma alanı yayın ile “surgery” araştırma alanıdır. “Surgery” yalanını takiben dermatoloji alanı ile yoğun ilişki içerisinde çalışılan diğer dört alan ise yayın sayıları ile birlikte “infectious diseases” (5,454), “allergy” (4,976), “pathology” (4,926), “general internal medicine” (4,698) olarak karşımıza çıkmaktadır.

10 Sonuç Ortaya konan bu çalışmada dermatoloji alanı 1980 sonrası literatürünün başlıca bibliyometrik göstergeleri analiz edilmiştir. Böylece alanın bilimsel literatürdeki temel dinamikleri ortaya konularak alan için tanımlayıcı verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Disiplinlerarası çalışma alanları ile ilişki ağının görselleştirilmesi ile ise dermatoloji alanının bilimsel çalışmalardaki alan işbirliklerini ortaya koymuştur. Sonuç olarak temel bibliyografik veriler ve ortaya konulan disiplinler arası ilişkiler ile gelecekte yapılacak çalışmalarda araştırmacılar için veri kabul edilebilecek sonuçlara ulaşılmıştır.


"DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları