Hamza Solak Zaman İçinde Bilim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

IV.ÜNİTE ZAMAN İÇİNDE B İ L İ M
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Coğrafi Keşifler Rönesans Hareketleri Reform Hareketleri Aydınlanma
AVRUPA TARİHİ YENİÇAĞDA.
2013 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler Rönasans Hareketleri
OSMAN ÜLKÜMEN ANADO LU LİSESİ
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
COĞRAFİ KEŞİFLER.
AYDINLANMA ÇAĞI.
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TARİH DERSİ DÖNEM ÖDEVİ
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
REFORM.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Çağdaş Dünya Sanatı Eugene Delacroix.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
RÖNESANS Rönesans’ın kelime anlamı “yeniden doğuş”tur. İlk olarak İtalya’da ortaya çıkan Rönesans, 15 ve 16 yüzyıllarda Batı Avrupa’da edebiyat, sanat, bilim alanındaki.
AVRUPADA YENİLİKLER.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER Buluş: Bir şeyin ilk kez ortaya koyulması, icat edilmesidir. Mucit: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimsedir.
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
SANAT TARİHİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2011 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler
Rönasans Hareketleri’nin İTALYA ‘da Başlamasının Nedenleri
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
YENİ ve YAKINÇAĞ’da AVRUPA
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
KÜRESEL TİCARET.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
Buharla Çalışan Su Pompaları
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu
RÖNESANS’TA COĞRAFİ KEŞİFLER.
Eğitimcilere başarılar diler.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
AYDINLAnMA ÇA Ğ I. AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini.
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YENİ VE YAKINÇAĞ’DA AVRUPA
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
1. Feodalite (derebeylik) yıkıldı. 2. Mutlak krallıklar ( monar ş i) kuruldu. 3. Kilise’nin gücü azaldı. 4. Papazların devlet i ş lerine karı ş maları.
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
COĞRAFİ KEŞİFLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Hamza Solak Zaman İçinde Bilim

Dünya Tarihinin Önemli İcat ve Buluşları *Ateş: Bulunan kalıntılara bakıldığında, insanoğlunun ateşi 790bin yıl öncesinde kullandığını görüyoruz; ancak ilk kıvılcımın nasıl çıktığı henüz bilinmemekte. Ateşin bulunması, insanoğlunun doğayı kontrol altına almasında önemli bir adımdır. *Barut: Ateşten bahsedip de barutu anlatmamak olmaz. Tarihine bakıldığında, barut hakkındaki en eski bilgiler 850 yılında Çin’de yazılmış bir kitapta bulundu; ancak bu bilgi kesin olmamakla birlikte daha eskilerde bulunmuş olma ihtimali de bir hayli yüksek. Şunu da belirtmekte fayda var: Barut, en eski tarihe sahip patlayıcı ve savunmada kullanılmaya 904 yılında başlanmış.

*Pusula: Tarihte pusulanın Amerika’nın keşfi zamanında bulunduğu geçer; ancak Çinlilerin kendilerine mal ettikleri pusulanın asıl mucitleri Normanlar’dır. Bu halk, Colomb’un Amerika’ya ayak basışından yaklaşık 500yıl önce Amerika’yı keşfetmiş. *Kağıt: Tarihi, M.Ö. 5000 yılında Mısır Uygarlığı zamanında papirüs denilen bir bitkinin yapraklarının kesildikten sonra bir tahta üstüne dizilerek bir çeşit kağıt görevinde kullanılmasına dayanır. Yapılışı günümüz kağıt üretimine göre oldukça farklı olmasına karşın aynı görevi görmüştür. Kağıdın bulunması, pozitif bilimin skolastik düşüncenin yerini almasında ve kültürel etkileşimin hızlanmasında önemli bir yer teşkil eder.

Para: Geçmişten bugüne kadar ticaret, insanların vazgeçilmezi olmuştur *Para: Geçmişten bugüne kadar ticaret, insanların vazgeçilmezi olmuştur. Yaklaşık olarak M.Ö. 6. yüzyıllarda hüküm süren Lidyalılar kral yolunu bulduktan sonra ticareti canlandırdılar. Önceleri paranın işlevini deniz kabukları, değerli eşyalar oluştururken Lidyalılar altın-gümüş karışımından ilk sikkeyi bulmuşlardır. Lidyalıların dünya tarihine en önemli katkısı, parayı bulmalarıdır. *Elektrik: İcadından bu yana hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen elektriğin tarihi, Antik Yunan’a dayanır. Bu dönemde kehribarın sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiği gözlenmiş ve bu çekim gücüne elektrik adı verilmiştir. Daha sonraları Benjamin Franklin ve pek çok bilim adamı elektrik kavramının üstünde durarak, elektriğin bugünkü şeklini almasını sağlamışlardır.

*Telefon: 1876′da Alexander Graham Bell’in icat ettiği telefon yeni bir devir açmıştır insan hayatında. O dönemde bilgi iletiminin en kolay yolu telgraftı ve insanlar, bunu geliştirmek için araştırmalar yapmaktaydı. Bell de böyle bir araştırma esnasında, bir odadan diğer odaya gerdiği telin sesi yansıttığını farketti ve bu deneyi geliştirmesiyle telefon icat edilmiş oldu. Önce Amerika’da, kısa zaman içinde de tüm dünyada adını duyurmuştur. *Araba: Hayatımıza kolaylık getiren ve zaman tasarrufu sağlayan bu icadın M.Ö. 3000lere dayanan oldukça eski bir geçmişi var. Arabanın, tekerleğin ve kızağın icadından sonra bulunduğu kabul edilmekte. İlk çağ kavimlerinin bulguları, arabanın savaşlarda kullanıldığını gösteriyor. 1500lü yıllardan itibaren ise Avrupa ülkelerinin fayton ve koçu arabaları üretmesiyle teknik ilerlemiş.

*İnternet: Ve artık insanlığın vazgeçilmezi ve belki de son dönemin en büyük icadı olan internet. 1960lı yıllarda Amerika Savunma Bakanlığı’nın isteği üzerine en olmadık felaketlerde dahi iletişimi sağlayabilecek bir şeye ihtiyaç duyulmasıyla oluşmuştur. Daha sonraları Amerikan üniversitelerinin de yararlanması isteği üzerine e-mailler oluşmuş ve giderek yaygınlaşmıştır. Hatta ilginçtir ki televizyonun 50milyon kişiye ulaştırılması için 13, radyo içinse 38yıl geçerken; internet için sadece 5yıl geçmiştir.

Coğrafi Keşif Nedir? Nedenleri ve Sonuçları 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının Okyanusların ve kıtaların bulunmasına “Coğrafi Keşifler” denmiştir. Önceleri dini ve ilmi amaçlarla başlayan dünyaya yayılma hareketleri 15. yüzyılın ikinci yarısında açık bir şekilde ekonomik amaçlara yönelmiştir. Yeniçağ Avrupası'nda ticaretin gelişmesi paranın esası olan değerli madenlere ihtiyacı arttırmıştır. Avrupalılar değerli madenlere ulaşabilmek için Asya ve Avrupa'ya seferler düzenlemişlerdir.

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri Avrupalıların pusulayı öğrenmeleri gemicilik ve coğrafya bilgilerinin artması. Avrupalıların doğu ülkelerinin zenginliklerine ulaşabilmek amacıyla yeni ticaret yolları aramaları. İstanbul'un fethinden sonra Türklerin doğu ticaret yollarına hakim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkma ihtiyacı hissetmeleri. *Avrupa'da değerli madenlerin az bulunmasından dolayı kralların (İspanyol-Portekiz) gemicileri desteklemesi. Avrupalıların Hıristiyanlık dinini yaymak istemeleri. Avrupalıların dünyayı tanımak istemeleri.

Keşifler İpek Yolu Çin'den başlayarak Orta Asya üzerinden Hazar Denizi'nin güneyinden ve kuzeyinden geçerek Trabzon ve Kırım Limanlarına gelen malların buralardan Avrupa'ya ulaştığı yoldur. Baharat Yolu Hindistan'dan başlayarak İran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye Limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla Süveyş ve Akabe'ye oradan da kara yoluyla İskenderiye'ye ulaşan yoldur. Uzak Doğu ile yapılan ticaret Venedik ve Mısırlıların elinde bulunuyordu. Bu devletler diğer devletlerin Baharat Yolu'ndan faydalanmasını engellemeye çalışmışlardır. İlk keşif seyahatleri Atlantik Okyanusu ve Afrika Sahillerinde 14. yüzyılın başlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır. Bu seyahatler sonucunda Kanarya ve Azor Adaları keşfedildi.

Kristof Kolomb 1492'de Amerika Kıtası'na ulaştı Kristof Kolomb 1492'de Amerika Kıtası'na ulaştı. Portekizli gemici Bartelmi Diyaz'ın Ümit Burnu'nu bulmasından sonra Vasko dö Gama Ümit Burnu'nu dolaşarak Hint Okyanusu ve Hindistan'a ulaştı. Portekizli Macellan ve Del Kano dünyayı dolaşarak yuvarlaklığını kanıtlamışlardır.

Keşiflerin Sonuçları Keşifler dünya tarihinde önemli sosyal siyasal ekonomik ve dini değişikliklere neden olmuştur. Bu durum keşiflerin evrensel yönünü ortaya koymaktadır. Eski ticaret yolları değişti. Akdeniz doğu -batı ticaretindeki önemini kaybetti. Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetti. Bu durum Atlas Okyanusu Limanlarının önem kazanmasına neden olmuştur.

Avrupalılar yeni keşfedilen yerlerde sömürge imparatorlukları kurdular Avrupalılar yeni keşfedilen yerlerde sömürge imparatorlukları kurdular. Bu durum keşfedilen ülkelerden Avrupa'ya Altın ve Gümüş başta olmak üzere bol miktarda hamMadde götürülmesine neden olmuştur. Bu gelişmeler Avrupa'nın zenginleşmesini hayat standartlarının yükselmesini ve Rönesans hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı zenginleşmiş ve Avrupa ürünleri yeni pazarlar bulmuştur. Böylece daha sonraki yıllarda gerçekleşecek olan Sanayi Devrimi'ne ortam hazırlanmıştır. Keşfedilen yerlere Avrupa'dan göçler olmuş bu durum Avrupa kültür ve medeniyetinin yayılmasını sağlamıştır.

Hıristiyanlık yeni ülkelere yayılmıştır Hıristiyanlık yeni ülkelere yayılmıştır. Ancak bazi bilimsel gerçeklerin ortaya çıkması sonucunda Hıristiyanların dini inançları zayıflamış Kilise'ye güven sarsılmıştır. Dünyanın bazı yerleri Avrupalılar tarafından tanınmış yeni kültürler Canlılar ve ırklar ortaya çıkmıştır. Coğrafi Keşiflerin Türk Dünyası Üzerindeki Etkileri Coğrafi Keşifler bütün insanlığı etkilemiştir. Bu yönüyle evrensel bir özelliğe sahiptir. Akdeniz Limanları Coğrafya Keşifler sonucunda önemini kaybetti. Ancak 1869'da Süveyş Kanalı'nın Fransızlar tarafından açılmasıyla bu limanlar yeniden önem kazanmıştır.

Coğrafi Keşifler Müslüman ülkeler açısından büyük zararlara neden olmuştur. İslam ülkeleri yoksullaşmış Türkistan Hanlıkları giderek zayıflamış ve Ruslar karşısında gerilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu İpek ve Baharat Yollarına hakim olmasına rağmen yolların değişmesinden dolayı umduklarına ulaşamamıştır. Osmanlı İmparatorluğu ticaret faaliyetlerini yeniden geliştirebilmek için Avrupalı devletlere kapitülasyonlar vermek zorunda kaldı.

Ayrıca Osmanlı topraklarında kervan yolları boyunca faaliyet gösteren halk ve zanaatkârlar işsiz kaldı. Bu durum Osmanlı Devleti'nde ekonomik sıkıntılara ve Celali İsyanları'na zemin hazırlamıştır. Osmanlı Devleti Hint ticaret yolunun hakimiyeti için Portekizlilerle Akdeniz hakimiyeti için de İspanyollarla mücadele etti. Endonezya'da savunma ve koruma savaşları yapan Osmanlı Devleti Hıristiyan Avrupa karşısında “Doğu Kalkanı” haline gelmiş.  

Coğrafi Keşif Yapan Önemli Denizciler ve Gezginler 860'a doğru İzlanda Naddod 875'e doğru Beyazdeniz Ottar 982'ye doğru Grönland Kızıl Erik 1246 Tataristan Giovanni, Dal Piano Dei Carpini 1253 Moğolistan Rubroek

1271-1275 Çin Marco Polo 1431 Azor Adaları Gonçalo Velho 1441 Beyaz Burun Nuno Tristao 1445 Senegal Lançarote Peçanha 1471 Gine Körfezi Joao de Santarem 1482 Kongo Diego Cam

1487 Ümit Burnu Bartolomeu Dias 1492 Amerika (San Salvador) Kristof Kolomb Haiti 1497 Newfoundland Giovanni Caboto, Sebastiano Caboto 1497-1499 Afrika ve Hindistan kıyıları Vasco da Gama 1498 Labrador Giovanni Caboto 1499 Venezuela Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci

1500 Amazon Vicente Yáñez Pinzón, Martín Alonso Pinzón Brezilya Pedro Alvares Cabral 1502 Orta Amerika Kristof Kolomb 1505 Sri Lanka Francisco de Almeida 1508 Malakka Siqueira

Coğrafi Keşifler Sonucu bulunan yerler 875'e doğru Beyazdeniz Ottar 982'ye doğru Grönland Kızıl Erik 1246 Tataristan Giovanni, Dal Piano Dei Carpini 1253 Moğolistan Rubroek 1271-1275 Çin Marco Polo 1431 Asor adaları Gonçalvo Velho Cabral 1441 Beyaz Burun Nuno Tristao 1445 Senegal Lançarote Peçanha 1471 Gine Körfezi Joao de Santarem 1482 Kongo Diego Cam 1487 Ümit Burnu Bartolomeu Dias 1492 Amerika (San Salvador) Kristof Kolomb 1492 Haiti Kristof Kolomb 1497 Newfoundland Giovanni Caboto, Sebastiano Caboto 1497-1499 Afrika ve Hindistan kıyıları Vasco da Gama 1498 Labrador Giovanni Caboto

1499 Venezuela Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci 1500 Amazon Vicente Yáñez Pinzón, Martín Alonso Pinzón 1500 Brezilya Pedro Alvares Cabral 1502 Orta Amerika Kristof Kolomb 1505 Sri Lanka Francisco de Almeida 1508 Malakka Siqueira 1511 Sunda Adaları A. d'Abreu 1513 Florida Juan Ponce de León 1513 Panama Nunez de Balboa 1515'e doğru Bermuda Adaları Juan Bermudez 1516 Rio de la Plata Diaz de Solis 1518 Meksika Fernanadez de Cordoba

1519 Tenochtitlan (Mexico) Cortes 1520 Ateş Ülkesi Ferdinand Magellan 1521 Filipin Adaları Ferdinand Magellan 1524 Nouvelle France Versazano 1532-1534 Peru'nun fethi F. Pizarro 1534 Kanada Jacques Cartier 1535 Kaliforniya Cortes 1535 Şili D. de Almagro 1540 Colorado F. Alarcon 1542 Japonya Mendes Pinto 1568 Salomon Adaları Mendana 1576 Baffin Adası Frobisher 1577 Virginia W. Raleigh 1581-1584 Sibirya Yermak 1585 Davis Boğazı J. Davis 1594 Novaya Zemlya Barents

1595 Marquises Adaları Mendana 1605 Yeni Hollanda (Avustralya) Willem Janszoon 1606 Yeni Hebrides Adaları Queiros 1610 Hudson Körfezi Henry Hudson 1615'e doğru Horn Burnu J. Lemaire 1642 Tasmanya A. Tasman 1642 Yeni Zelanda A. Tasman 1697 Kamçatka Atlasov 1700 New Britain Dampier 1722 Samoa Adaları Roggeveen 1739 Bering Boğazı Bering 1741 Aleut Adaları Bering ve Delisle 1767 Tahiti Wallis 1768 Lousiade Takımadaları Bougainville 1772 Kerguelen Adaları Kerguelen

1774 Yeni Kaledonya Cook 1778 Yeni Kaledonya Cook 1788 Mackenzie Irmağı Mackenzie 1791 Vancouver Adası Vancouver 1840 Adélie toprağı Dumont d'Urville 1839-1842 Victoria toprağı J. C. Rose 1878-1879 Kuzeydoğu Geçidi E. Nordenskjöld 1903-1906 Kuzeybatı geçidi R. Amundsen 1908-1909 Magnetik Güney Kutbu E. Schackleton 1909 Kuzey Kutbu Peary 1911 Güney Kutbu R. Amundsen 1926 Güney Kutbu

Rönesans’ın nedenleri ve sonuçları Rönesans hareketlerinin nedenleri: * Ortaçağ'ın sonlarına doğru küıtür ve sanat alanında belirli bir birikimin oluşması, * Kağıdın bollaşması ve matbaanın icadı ile fikir ve düşüncelerin hızlı bir şekilde yayılması, okur-yazar oranının artması, * Coğrafi keşiflerle zenginleşen halkın, ilme ve sanata yönelmesi, * Mesen adı verilen sanata ilgi duyan, sanatkarları ve sanat eserlerini koruyan bir sınıfın doğması, * Büyük sanatkarların yetişmesi, * İlkçağ Hellen ve Roma dönemine ait birçok eserin incelenerek tekrar üniversitelerde okutulmaya başlanması, * İstanbul'un Türkler tarafından fethinden sonra İtalya'ya giden Bizanslı bilginlerin yaptıkları çalışmalardır. * Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı Rönesans Hareketi ilk olarak edebiyatta hümanizma akımıyla ıtalya'da başlamıştı

Rönesans'n sonuçları: * Skolastik düşünce etkisini yitirerek yerini hümanizma ve pozitif bilimlere bıraktı. * Bilim ve sanatta önemli gelişmeler başladı, ölümsüz eserler meydana getirildi. * Düşünen, araştıran insan tipi ortaya çıktı. Bu da Reform hareketlerine zemin hazırladı. * Toplumda, edebiyattan ve sanattan zevk alan ve bunlarla uğraşan sınıf (Mesenier) ile sanata ilgi duymasına rağmen sanatla uğraşamayan fakir sınıf belirgin olarak birbirinden ayrıldı. * İhtiyarlamış Avrupa, Rönesans'ın makyajı ile güzelleşmiş ve daha cazip hale gelmiştir. *Coğrafi keşifler sonunda oluşan sermaye birikimi, Rönesans sonunda bilim ve teknik gelişmelerle birleşip ileriki dönemde Sanayi İnkılabı'nın meydana gelmesinde temel etken olmuştur.

Reform’ n nedenleri ve sonuçları Reform'un Nedenleri Grup Hepsi Fan Club - Reformun nedenleri ve Sonuçları Katolik Kilisesi'nin bozulması ve ıslahat fikrinin yayılması. Hümanizm sayesinde Hıristiyanlığın kaynaklarına inilmesi, İncil'in millî dillere çevrilerek temel ilkelerin ortaya konulması. Matbaanın yaygınlaşması ile okuma-yazma bilenlerin artması üzerine Katolik Mezhebi'nin sorgulanmaya başlanması. [Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmalısınız. Üye Olmak İçin Tıklayınız...] sorununun ortaya çıkması, para karşılığında kilisenin günahları affetmesi. Rönesans hareketlerinin etkisi. Reform hareketlerinin ilk defa başladığı Almanya'da siyasal birlik olmaması ve Almanya'daki prenslerin dinde yenilik isteyenleri desteklemesi

Reform'un Sonuçları Avrupa'da mezhep birliği bozuldu Reform'un Sonuçları Avrupa'da mezhep birliği bozuldu. Katolik ve Ortodoks mezhepleri yanında mezhepleri ortaya çıktı, mezhepler arasında çatışmalar başladı. Din adamları ve kilise, eski itibarını kaybetti. Katolik Kilisesi, kendisini yenilemek ve düzenlemek zorunda kaldı. Eğitim-öğretim faaliyetleri kiliseden alınarak laik bir eğitim sistemi kuruldu. Katolik Kilisesi'nden ayrılan ülkelerde kilisenin mallarına ve topraklarına el koyuldu. Papa ve kilisenin Avrupa Ülkelerinin kralları üzerindeki etkisi sona erdi ve Avrupa'da siyasal bölünmeler yaşandı. Çünkü Ortaçağ'da Papa, Avrupa krallarına taç giydirerek onların krallıklarını onaylıyor ve yönlendirebiliyordu. Papanın bu gücü kaybetmesi, Haçlı Seferleri'nin düzenlenmesini engellemiştir. Katolik kalan ülkelerde yeni mezheplerle mücadele etmek amacıyla Engizisyon Mahkemeleri kuruldu. Protestan krallar ve prensler, din işlerinin mutlak hakimi oldular. Reform hareketleri, Avrupa'yı siyasi yönden zarara uğratmıştır. Şarlken'in Osmanlı Devleti üzerine yapmayı planladığı Haçlı Seferi bölünmelerden dolayı gerçekleşmemiştir. Mezhep savaşları, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da ilerlemesini kolaylaştırmıştır.  

Aydınlanma çağının nedenleri ve sonuçları nelerdir Aydınlanma 18 yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan ve her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sistemine“Aydınlanma” bu düşünce sisteminin etkisiyle bilim ve felsefede büyük gelişmelerin olduğu bu yeni döneme “Aydınlanma Çağı” denmiştir Aydınlanma Çağı’nda “aklın kullanılması ile doğru bilgiye ulaşılabileceği” fikri temel alınmıştır

Bu dönemin önemli bilim insanları; o Newton (Nivton); fizik ve matematik alanında çalıştı o Copernik (Kopernik); Evrende Güneşmerkezli birsistem olduğunu ve Dünya’nın Güneşçevresindedöndüğünü kanıtladı o Galileo; Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatladı o Descartes (Dekart); analitik geometriyi geliştirdi o Jean Jacgues Rousseau (Jan Jak Russo); toplumsal alanda önemli eserler verdi o Mozart Bach (Bah) gibi besteciler müzik alanında önemli başarılar elde etti

Aydınlanma Çağı’nın Sonuçları Aydınlanma Çağı’nın Sonuçları * Bilim sanat edebiyat siyaset ve sosyal alanlarda önemli eserler verildi * Bilimsel ve teknolojik gelişmeler Sanayi İnkılâbı’nın temellerini oluşturdu * Siyasi ve sosyal gelişmeler ABD’nin kurulmasında ve Fransız İhtilali’nin çıkmasında etkili oldu * Avrupa’da akılcı düşünce sistemi gelişmiştir