Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:"— Sunum transkripti:

1 GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı: Soylular, Rahipler, Köylüler ve Köleler Düşünce yapısı: Skolastik Ortaçağ’daki Avrupa’nın bu yapısı birbirini takip eden olaylar sonucu değişmiş ve Yeniçağ’ın sonunda çağdaş düzen kurulmuştur. Bu olayların ilki Haçlı seferleridir. Bunun sonunda Batılılar: Barut, pusula ve coğrafya bilgileri gibi yenilikleri öğrendiler, Derebeylik zayıfladı, krallıklar güçlendi (milliyetçilik) Din adamlarının otoritesi zayıfladı.

2 GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Coğrafya Keşifleri sonunda: Avrupalılar olağanüstü zenginleştiler, Burjuva sınıfı güçlendi ve burjuvalar asillerin ve ruhbanların otoritelerini tartışmaya ve eleştirmeye başladılar, Bilim adamlarını ve sanatkarları desteklediler. Rönesansla birlikte eski çağın hür düşünceye dayanan bilim ve sanat anlayışı gelişti ve ruhban sınıfının egemenliği sorgulanmaya başlandı. Reform hareketleri sonucu din adamlarının düşünce üzerindeki baskıları sona erdi (skolastik düşünce yıkıldı) ve hür düşüncenin gelişmesi ile birlikte bilimde laik (seküler) anlayış egemen oldu. Milli diller gelişti, bu da milliyetçiliğin gelişmesini sağladı. Hür düşüncenin egemen olmasıyla birlikte akıl ve bilimin yol göstericiliği kabul edildi. Aydınlanma çağı denen bu dönemde hürriyet, eşitlik ve adalet kavramları gelişti. Bu fikirlerin yayılmasıyla birlikte Fransız ihtilalının fikir temelleri de oluşmuş oluyordu.

3 GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalının Sonuçları ve Etkileri Mutlakıyet: Hakimiyet kayıtsız şartsız kralındır Meşrutiyet: Hakimiyet kayıtlı(anayasa) şartlı(halk meclisi) kralındır Cumhuriyet: Hakimiyet milletindir(devleti yönetenleri halk seçer) Demokrasi: Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir Eşitlik ve hürriyet(düşünce, din ve vicdan ve girişim) halkın kanun yapması ve yöneticilerini seçmesi Mutlakıyet yerine demokrasi kabul edildi. Teokrasi yerine lâiklik kabul edildi. Laik devlette bulunması gereken özellikler Milliyetçilik ilkesi kabul edildi. Millet(dil, ırk, kültür), millî devlet İmparatorluklar parçalanmaya başladı Liberalizm benimsendi. Kapitalizm, Sosyalizm Osmanlı Devleti birçok milleti içinde barındırdığı için, Batılı emperyalist devletler, kendileri için oldukça çekici olan bu topraklara yerleşmek amacıyla, her milletin kendi devletini kurup kendi kendini yönetmesi fikrini yayarak halkları kışkırttılar. Bunun sonucunda XIX. yüzyılın başından itibaren Osmanlı Devleti’nde milliyetçi ayaklanmalar başladı. Batılı devletler Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışırken azınlık haklarını bahane ettiler.


"GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları