Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU"— Sunum transkripti:

1 BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
TARİHTE YENİ YOLLAR BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU

2 BAHARAT YOLU Eski çağlarda, Uzakdoğu'yu Batı'ya bağlayan ticaret yollarından biriydi. Baharat günümüzden binlerce yıl önce Doğu ülkelerinde kullanılıyordu. Orta Çağ Avrupası'nda soyluların sofralarına da girince çok önemli bir ticaret ürünü haline geldi, ama pahalı olması nedeniyle ancak varlıklı kimseler satın alabiliyordu. Aslında tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal satışına dayanan baharat ticaretine Çinliler Mîlat'tan önce başlamıştı. Baharat, Doğu’dan Avrupa'ya iki ayrı yoldan gelirdi. Bunlardan biri Orta Asya üzerinden geçen İpek Yolu'ydu. Ama İpek Yolu asıl olarak eski çağlarda Çin ipeğinin Roma’ya taşındığı yoldu;diğer yol ise, Hindistan ve Seylan'dan (Sri Lanka) Kızıldeniz'deki Akabe Körfezi'ne, Yemen kıyılarına ya da Basra Körfezi’ne gelen deniz yoluydu. Bu kıyılardaki limanlarda gemilerden boşaltılan baharat kara yoluyla Fenike ve Filistin kıyılarına, Mısır'da İskenderiye'ye ve Karadeniz'e ulaştırılırdı. Sonra yine deniz yoluyla Avrupa'ya taşınırdı.

3

4 İpek Yolu Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur. İpek Yolun Çin' in Sian (Xian) kentinden başlar Orta Asya' dan, İran' dan geçerek Akdeniz veya Anadolu üzerinden Avrupa' ya kadar uzanırdı. Bir malın fiyatı batıya gittikçe yükselirdi. Hele Avrupa' ya vardığında çok pahalı olurdu. Bu sebeple ipek kumaştan yapılan bir kıyafeti ancak sarayda yaşayanlar giyebilirdi. Malların böyle pahalı olmasının sebebi İpek Yolu yaklaşık 6400 kmlik bir güzergahtır. Bir tüccarın tüm yolu tek başına bir kervanla alması pek mümkün değildir. BU sebeple belirli pazarlarda mallar el değiştirir bu el değiştirme esnasında her tüccar kendi karını eklerdi. Bundan dolayı taşınan ticari malların fiyatı artardı. Türk Tarihi, İpek Yolu çevresinde şekillenmiştir. Türkler tarih boyunca bu yola hakim olmaya çalışmışlardır. Hunlar, Uygurlar, Köktürkler, Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılar tarih boyunca İpek Yolu' na sahip olmanın ayrıcalığını kullanmışlar ticaret sayesinde zenginleşmişlerdir.

5

6 Kral yolu Kral Yolu' nda tüccarlar hiçbir zaman eksik olmazdı.
Tüccarların yedi günde aldıkları yol yaklaşık olarak 2599 km' dir. Kral Yolu' nun belirli yerlerine konaklama yerleri yapılmıştır. Burda Selçulu Kervansarayları' ndan bahsetmenin tam zamanıdır.

7 Kral yolu


"BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları