Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COĞRAFİ KEŞİFLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COĞRAFİ KEŞİFLER."— Sunum transkripti:

1 COĞRAFİ KEŞİFLER

2 1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI

3 AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman Araplara ve onlardan da Bizans a geçmiştir.

4 Avrupalıların barutu tanımaları haçlı seferleri sırasında olmuştur
Avrupalıların barutu tanımaları haçlı seferleri sırasında olmuştur. Barut 14. yüzyılda ateşli silahların, özelliklede topun icat edilmesiyle büyük önem kazanmıştır.Top Avrupa’ da ilk defa ‘’Yüzyıl Savaşları’nda’’İngilizler tarafından kullanılmıştır.

5 PUSULANIN İCADI VE GEMİCİLİK SANATININ İLERLEMESİ:
İlk kez Çinlilerin kullandığı pusulanın Avrupa da yaygın olarak kullanılması, Haçlı Seferleri sonrasında olmuştur. Daha önce denizlere açılmaya cesaret edemeyen gemiciler, pusula sayesinde cesaretlenmiştir.

6 KAĞIT VE MATBAANIN GELİŞTİRİLMESİ:
Avrupa da ipek ve pamuğun az bulunması kağıdın maliyetini artırmıştır.Bu durum Avrupalıları yeni arayışlar içerisine itmiştir, neticede paçavradan ve selülozdan (ağaçtan) kağıdı yapmayı başarmışlardır.

7 2)COĞRAFİ KEŞİFLER

8 Feodalizm (derebeylik):
Ortaçağ Avrupa'sında toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri bir kişinin malı sayan rejim, derebeylik.

9 Din Adamları (Rahipler) Burjuvaziler (Esnaf ve Tüccarlar)
Feodalite : FEODALİTE REJİMİ Soylular Din Adamları (Rahipler) Burjuvaziler (Esnaf ve Tüccarlar) Köylüler Serbest Köylüler Serfler Köleler

10 15. yüzyıldan itibaren Avrupa’nın feodal yapısı değişime uğradı
15.yüzyıldan itibaren Avrupa’nın feodal yapısı değişime uğradı.Yeni kıtalara göçler başladı, savaşlar sonucu nüfus azaldı, haçlı seferleriyle güçlerini artırmak isteyen senyörler hayatını ve servetini kaybetti, İstanbul’un fethiyle gücü ve önemi anlaşılan toplar feodalitenin zayıflamasına neden oldu.

11 Fransa kralı xı. Louis soyluların zayıflamalarından yararlanarak bu sisteme son verdi.İngiltere’de feodalitenin zayıflamasına ise Çifte Gül Savaşı neden oldu.

12

13 Bu değişim Katolik Kilisesi’nin çıkarlarına uymuyordu çünkü feodaliteden yararlanan en önemli kurum kiliseydi. Orta çağda papalık siyasi güç demekti. Krallar papanın elinden taç giyerdi. Feodal sistemin zayıflaması kralların üstünlük sağlaması anlamına geliyordu.

14 Böylece Avrupa da yeni değerler ve kavramlar ortaya çıktı ve krallar güçlerini artırma amaçlı keşifleri ve bilimsel faaliyetleri desteklediler. teknolojik faaliyetleri en çok haçlı seferleri geliştirdi çünkü seferler sonrasında kendilerinde olmayan barut matbaa kağıt pusula gibi buluşlar Avrupa’ya taşındı ve Avrupa’da daha da geliştirildi.

15 3)COĞRAFİ KEŞİFLERİN NEDENLERİ

16 Doğudan Avrupa’ya gelen malların pahalıya mal olması
COĞRAFİ KEŞİFLERİN SEBEPLERİ Türklerin İpek Yoluna hakim olmaları Avrupalıları yeni yollar aramaya itmesi Doğu ülkelerinin zenginliği ve Avrupalıların buralara ulaşmak istemeleri Doğudan Avrupa’ya gelen malların pahalıya mal olması Avrupa’da bazı kralların gemicileri desteklemesi Avrupa’da değerli madenler sıkıntısı çekilmesi Hıristiyanlığı yayma düşüncesi

17 BÜYÜK KAŞİFLER BARTELMİ DİAZ Ümit Burnu Yolu AMERİGO VESPUÇİ
Amerika’nın yeni bir kıta olduğunu anladı. MACELLAN VE DEL KANO Dünyanın dolaşılması VASCO DA GAMA Ümit Burnu’nun geçilerek Hindistan’a ulaşılması JOHN CABOT Kuzey Amerika JACK CARTİER KRİSTOF KOLOMB Amerika’nın keşfi

18 4)COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI

19 SİYASİ SONUÇLAR Avrupa dan keşfedilen bölgelere göçler yaşandı ve Avrupa kültürü keşfedilen yerlere yayılmıştır. İspanyol, Portekiz,İngiliz ve Fransızlar geniş ülkeler elde ederek ilk sömürge imparatorluklarını kurmuşlardır.

20 EKONOMİK SONUÇLAR Yeni ticaret yollarının bulunmasıyla Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetmiştir. İslam ülkeleri ekonomik açıdan zarar görmüştür. Akdeniz kıyısındaki limanlar önemini yitirmiştir. Keşfedilen bölgelerdeki değerli madenler Avrupa’ya taşınmıştır.

21 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL SONUÇLAR
Yeni ırklar, kültürler,hayvanlar ve bitkiler keşfedilmiştir. İnsanlarda merak ve araştırma isteğinin uyanması, düşünce dünyasında önemli gelişmelere neden olmuştur. Burjuva sınıfının zenginleşmesi Rönesans hareketlerinin başlamasını sağlamıştır. Avrupa’da sanattan zevk alan sanatçıları koruyan ‘’mesen’’ sınıfı ortaya çıkmıştır.

22 Hristiyanlık keşfedilen yerlerde yayılmıştır.
DİNİ SONUÇLAR Dünyanın yuvarlak olduğunun anlaşılmasıyla kiliseye olan güven azalmış ve skolastik düşünce zayıflamıştır. Hristiyanlığa ait inançların temelden sarsılması Avrupa’da dine dayalı dünya görüşünün değişmesinde etkili olmuştur. Hristiyanlık keşfedilen yerlerde yayılmıştır.

23 OSMANLI DEVLETİNE ETKİSİ
Akdeniz limanlarının önemini kaybetmesi ekonomik yönden zarara uğrattı. Avrupa’nın Osmanlı Devletine olan ekonomik bağımlılığı azalmıştır. Osmanlı topraklarında ticaret ile uğraşan köy ve kasabalarda ekonomik durum zayıflamıştır.


"COĞRAFİ KEŞİFLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları