Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.dersimiz.com Eğitimcilere başarılar diler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.dersimiz.com Eğitimcilere başarılar diler."— Sunum transkripti:

1 Eğitimcilere başarılar diler

2 DENİZLERDEKİ İLERLEMELERİ
OSMANLI DEVLETİ'NİN DENİZLERDEKİ İLERLEMELERİ

3 AVRUPA CİHAN DEVLETİ . Söğüt (1299) ASYA AFRİKA HİZMETE ÖZEL 3

4 HİZMETE ÖZEL

5 Osmanlıların aldığı yerlerin çoğunun deniz kıyısında olması, Avrupalıların denizlerdeki üstünlüklerine karşı toprak güvenliğini sağlama zorunluluğu Osmanlıları denizcilik faaliyetlerine sevk etmiştir.

6 Fatih, önce Ege adalarından başladı
Fatih, önce Ege adalarından başladı. İmroz, Taşoz, Semadirek, Bozcaada, Limni ve Midilli’yi aldı. Bu durum Venediklileri telaşlandırdı. Venediklilerin Mora’ya saldırmaları 16 yıl süren Osmanlı-Venedik savaşlarını başlatmıştır.En sonunda 1479’da yapılan barışa göre; 1-Venedikliler Osmanlılara vergi verecekti, 2-Arnavutluk’tan alınan kaleler Osmanlılarda kalacaktı, 3-Venediklilere bazı ticari ayrıcalıklar verildi,

7 Kanuni’nin ilk işi Rodos’u almak oldu
Kanuni’nin ilk işi Rodos’u almak oldu. Bununla Anadolu-Suriye-Mısır ticaret yolunun güvenliği sağlandı(1522). Sakız da Cenevizlilerden alındı(1566).

8 Venediklilerin elindeki Kıbrıs, Anadolu-Suriye ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için alınmalıydı. Bu amaçla yapılan bir yıllık kuşatma sonucunda ada alındı(1571). Kıbrıs’ı alan Osmanlı donanması, İstanbul’a dönüşte Venediklilere yardıma gelen haçlı donanması ile İnebahtı Körfezi’nde karşılaştı. Bu savaşta Osmanlı donanması ağır bir yenilgiye uğradı ve donanmanın çoğu batırıldı.

9 Hint seferleri Avrupalıların Afrika’ nın güneyini dolaşarak Ümit Burnu’nu bulmaları ve bu yolu doğu ile olan ticaretlerinde kullanmaya başlamaları ile Osmanlıların denetimindeki Akdeniz limanlarının önemi azalmıştır.

10 Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nin girişinin Avrupalılarca kapatılması Müslüman tüccarların ticaretinde zorluklar baş göstermiş ve tüccarlar Kanuni’den yardım istemeye başlamışlardı. Bu durum üzerine Kanuni, bölgeye dört ayrı sefer düzenlemiştir. Yemen ve Aden gibi bazı yerler alındı. Ancak asıl amaç olan Hint deniz ticaret yoluna hakimiyet sağlanamamıştır. Tam başarı sağlanamamasının nedeni Osmanlı denizcilerinin bölgeyi tam olarak tanımamaları ve bölgenin çok uzak olmasıdır.

11 SORULAR ***Osmanlılar neden denizcilikle uğraşma gereğini duydular? ***Preveze ve İnebahtı savaşlarını karşılaştırınız ***Hint deniz seferlerinin amacı nedir? ***Hint deniz seferlerinde Osmanlılar neden kesin başarı sağlayamadılar?

12 Hazırlayan; Yasin ÇIRLAK Tarih/Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Sütlüce İlköğretim Okulu / BARTIN Tel no:


"Www.dersimiz.com Eğitimcilere başarılar diler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları