Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANADOLU UYGARLIKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANADOLU UYGARLIKLARI."— Sunum transkripti:

1 ANADOLU UYGARLIKLARI

2 HİTİTLER Hititler veya Etiler ,antik çağda Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Kullandıkları dil Hint- Avrupa ailesine dahil olmaktadır.MÖ yıllarında Anadolu’ya göç ederek yerli Hatti beylikleri üzerinde kurdukları bilinmektedir. Başkentleri Hattuşaşdır.

3 FRİGLER Firigler (MÖ.750- MÖ 300)MÖ 1200’lerde Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu’ya gelen ancak MÖ 750’lerde ortaya çıkan topluluk.

4 Anadolu’ya göç eden Balkan kökenli boylardan olup siyasi bir topluluk olarak ilk defa MÖ 750’den sonra ortaya çıkmışlardır.Midas döneminde ise(MÖ dolayları),bronz çağı çağı çöküşünün yaşadığı dönemdir. Bu bağlamda Anadolu’ya yerleşmeleri , söz konusu çöküşün nedenlerinden biri olarak öne sürülmektedir.

5 LİDYALILAR Anadolu’nun batısında Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan kalan bölgeye Antik çağda Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denir.Hint- Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu’ya gelen Lidyalılar önce Hititlerin daha sonrada Friglerin egemenliği altında yaşadılar. Dilleri , Hitit dili ile benzerlik göstermektedir.

6 Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair bir kanı vardır
Lidyalıların parayı bulan ilk uygarlık olduğuna dair bir kanı vardır. Para kullanımı daha eski medeniyetler olan Sümerlilerde ve Mısırda da vardırd resmi makamlarca onaylanmış bazı metaların ve belirli ölçekteki tahılın kullanımı ilk parasal ögeler sayılabilir. Ancak günümüzdeki Lidyalıların gümüş ve at madeni parayı ilk defa kullanduğını yazar. Başka bir deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olan altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır.

7 İYONYALILAR İyonya(Yunanca :lovia-lonia), Anadolu’da bugün ki İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ’ da verilen addır.

8 İyonyalılar dönemlerindeki özgür ve halkın haklarını koruyan yönetimleri sayesinde baskı altında kalmadan bilim , ticaret vb.şeylere yönrelmişlerdir.Bu yaptıkları şeylerle dönemlerinde gelişmiş bir devlet olmuş ve gelecekteki çoğu özgür devletin kurucusu olmuşlardır. İyonca dönemlerinde halkın baskı altına almayan çok az sayıdaki ülkeden biridir ayrıca devletin dini yoktur. Bu sayede çoğu bilim insanını getirerek büyük ilerlemeler sağlamışlardır

9 URARTULAR Başkenti tuşpa (van) idi.Urartu devleti en güçlü döneminde(MÖ.8-7.YY)günümüzdeki Doğu Anadolu Kuzeybatı İran ırakın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras vadisine egemendi

10 SİVAS DEMİRÇELİK ORTAOKULU
SÜMEYYE BÖLÜKBAŞI 6/B 39 NİSA NUR GÜLER 6/B 52


"ANADOLU UYGARLIKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları