Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde."— Sunum transkripti:

1 Coğrafi keşifler

2 KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerin sonuçları nelerdir ? Coğrafi keşiflerin nedenleri nelerdir? Coğrafi keşiflere katılan ülkeler?

3 COĞRAFİ KEŞİFLER NEDİR? 14’üncü yüzyılda Avrupa’da başlayan değişimlerin en önemli sonuçlarından biri de Avrupalıların dünyaya yayılma politikasıdır. 15 ve 16’ıncı yüzyıllarda yeni kıta, okyanus, ticaret yolları, ada ve canlıların tanınmasına yol açan yayılma hareketlerine coğrafi keşifler denilmiştir. Keşiflerin başlangıcında hedef olarak her ne kadar dinsel ve bilimsel nedenler ön planda gözükse de, zamanla bu keşifler 15’inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ekonomik amaçlara doğru eğilim göstermiştir.

4 Hangi ülkeler coğrafi keşif yaptı? -860 yılına doğru Naddod İzlanda’yı keşfetmiştir. – 875 yılına doğru Ottar Beyazdeniz’i keşfetmiştir. – 982 yılına doğru Kızıl Erik Grönland’ı keşfetmiştir. – 1246 yılında Giovanni ile Dal Piano Dei Carpini Tataristan’ı keşfetmiştir. – 1253 yılında Rubroek Moğolistan’ı keşfetmiştir. – 1271 ve 1275 yılları arasında Marco Polo Çin’i keşfetmiştir. – 1441 yılında Nuno Tristao Beyaz Burun’u keşfetmiştir. – 1445 yılında Lançarote Peçanha Senegal’i keşfetmiştir. – 1471 yılında Joao de Santarem Gine Körfezi’ni keşfetmiştir. – 1482 yılında Diego Cam Kongo’yu keşfetmiştir. – 1487 yılında Bartolomeu Dias Ümit Burnu’nu keşfetmiştir. – 1492 yılında Kristof Kolomb Amerika’yı keşfetmiştir. – 1492 yılında Kristof Kolomb Haiti’yi keşfetmiştir. – 1497 yılında Giovanni Caboto ve Sebastiano Caboto Newfoundland’i keşfetmiştir. – 1497 ve 1499 yılları arasında Vasco da Gama Afrika ve Hindistan kıyılarını keşfetmiştir. – 1499 yılında Alonso de Ojeda ile birlikte Amerigo Vespucci Venezuela’yı keşfetmiştir. – 1500 yılında Pedro Alvares Cabral Brezilya’yı keşfetmiştir. – 1502 yılında Kristof Kolomb Orta Amerika’yı keşfetmiştir.

5 Coğrafı keşiflerde neler keşfedildi? Yeni bir kıta olan Amerika Macellan boğazı Kanada,Labrador bölgesi Avustralya kıtası Peru’da yaşayan uygarlığa son verilmesi Brezilya’yı kesfetmiştir Fernandez Cortez olarak da bilinen keşifci Meksika’yı keşfetmiştir Oradaki Aztek uygarlığına son verildi

6 Coğrafi Keşiflerin Sebepleri 1.Müslümanların İpek ve Baharat yollarına ele geçirmesi 2.Coğrafya bilimindeki gelişmeler 3.Avrupalıların pusula kullanılmaya başlaması 4.Okyanusları geçmek için güçlü gemilerin yapılması. 5.Cesur ve bilgili gemicilerin yetişmesi. 6.Matbaanın bulunması ile fikirlerin de geniş kitlelere yayılmaya başlaması.

7 COĞRAFİ KEŞİFLERİN NEDENLERİ 1) Bilimsel, teknik alandaki ilerlemeler: a) Pusulanın sapma açısının hesaplanması b) Gemicilik sanatında ilerleme c) Coğrafya bilgisinde ilerleme 2) Doğu ülkelerinin zenginliği (Haçlı Seferleri ile Coğrafi Keşiflerin ortak nedenidir,) 3) Cesur gemicilerin yetişmesi 4) Avrupalıların dünyayı tanıma ve Hıristiyanlığı yayma amaçları 5) Avrupalıların Hindistan!a ulaşmak için yeni yollar aramaları (ipek ve Baharat Yolları Türklerin elindeydi.) 6) Kralların Coğrafi Keşifleri teşvik etmeleri.

8 Coğrafi keşiflere hangi ülkeler katılmıştır ? Coğrafi keşifleri ilk olarak Portekizliler başlatmış daha sonra bu ülkeye İspanyollar katılmıştır. Portekizli gemici Bartelmi Diyaz Ümit Burnu’nu (Fırtına Burnu) keşfetmiştir. Portekizli gemici Vasko de Gama 1498’de Ümit Burnu’nu geçerek Hindistan’a ulaştı ve Hint Deniz yolunu keşfetti.Böylece İpek ve Baharat yolları Hint Deniz Yolu’na kaydı. Kristof Kolomb Atlas Okyanusu’na açılarak Bahama Adalarına ulaştı. Amerika Vespuçi Kristof Kolomb’un bulup farkına varamadığı Amerika kıtasını buldu ve Amerika ismini verdi. Portekizli gemici Macellan, Macellan Boğazı’nı keşfetti.Macellan’ın ölümü üzerine arkadaşı Del Kano başlatmış oldukları dünya turunu tamamladı.Böylece dünyanın yuvarlaklığı ispatlanmış oldu.


"Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları