AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
Bologna Süreci, Bergen Bildirisi, Kurumsal Değerlendirme Projesi ve Yeni Yönetmelikler Stratejik Planlama ve Kurumsal Değerlendirme Programı İzleme Komitesi.
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Prof. Dr. Nejat Erk Ç.Ü. Kurumsal Değerlendirme Programı Koordinatörü.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
BOLOGNA SÜRECİ KALİTE GÜVENCESİ & AKREDİTASYON
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
VETERİNER HEKİMLİK EĞİTİMİNDE AKREDİTASYON
“DÜADEKK Paylaşım Toplantıları” Ekim 2009, DİYARBAKIR
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
BOLOGNA SÜRECİ AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ (EUA) ve HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EKİM, 2006.
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
MÜDEK Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi 11 Mayıs 2012, İzmir Dr. M. Yavuz Erçil Genel Sekreter.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
ADEK Bişkek TEMEL GÖREVLER  Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre kalite sistemini kurmak, uygulamak ve devamını sağlamak için tüm faaliyetleri.
Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu (ECZAK) –
İÇERİK overview Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
1 1-ENQA’ nın YÖ’ deki Ayak İzleri 2-ENQA ve YÖ Kalite Güvence Yönetmeliği 3-Yönetmelik Doğrultusunda yapılanma 4-YÖ Süreçler Kazanımlar Bir Uygulama Bakış.
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
T.C. Yükseköğretim Kurulu Hasan MANDAL BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTISI - Bologna Süreci Kapsamında Stratejik Planlama Yaklaşımı ve Kalite Güvencesi.
17 NİSAN 2015 EDU SUMMIT-II. Eğitim Zirvesi 1 FEN, EDEB İ YAT, FEN-EDEB İ YAT, D İ L VE TAR İ H CO Ğ RAFYA FAKÜLTELER İ Ö Ğ RET İ M PROGRAMLARI DE Ğ ERLEND.
Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu Çalışmaları Prof.Dr.Cansu ALPASLAN GÜADEK Koordinatörü.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Paydaş Memnuniyeti ve Bildirim Yönetimi Ölçme Analiz ve İyileştirme
OKUL ÖNCESİ UYUM PROGRAMI
YÖNETİMİ GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
KALİTE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Uludağ Üniversitesi Kalite Kurulu
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
DÜŞÜNCE KALİTESİ ve KÜRESEL YÖNETİM
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
Yükseköğretim Kalite Kurulu
TC ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Uluslararası Gelişmeler: 2012 Bükreş Bakanlar Zirvesi Sonuçları
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme Komisyonu Üyesi Bologna Rehberi

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ-EUA 46 Ülke üye Üniversite Avrupa’daki Üniversitelerin en güçlü temsilcisi Kurumsal Değerlendirme Programı Önce “Institutional Review programme” iken “ Institutional Evaluation Programme”

EUA- Kurumsal Değerlendirme Programı Öz değerlendirmeye büyük önem veren, Avrupa ve Uluslararası perspektifi olan, Bağımsız, uluslararası saygın üniversite yöneticileri tarafından yapılan, Üniversitenin gelişme potansiyelini ve iç kalite kültürünü destekleyen bir programdır. Bugüne kadar 150 üniversite Avrupa + başka kıtalardan üniversiteler Türkiye: (bu yıl)

Neden? Bologna Süreci Uluslararasılaşma çalışmalarında yeni boyut- AB Eğitim programları Stratejik Planlama çalışmaları-YÖDEK Akreditasyon çalışmaları “Ne yapıyoruz? Ne durumdayız?” kavramlarının sorgulanma süreci, Dış Değerlendirme ihtiyacı..

SÜREÇ Başvuru, kabul, bilgilenme ve bilgilendirme Geniş katılım, paylaşım, benimseme Öz değerlendirme Raporu çalışmaları Öz değerlendirme raporu 1. ziyaret (Ön ziyaret) Öz değerlendirme Raporunu gözden geçirme 2. Ziyaret (Asıl Ziyaret) Sonuç Raporu

ÖZ DEĞERLENDİRME RAPORU Stratejik Plana Göre Üniversitenin tüm verilerini gözden geçirme!... Tanıtım, toplantılar Katılımı tüm üniversiteye yayma Üst yöneticilerden birimlere, idari personel,öğrenciler.. YENİ BİR FARKINDALIK DÖNEMİ!...

ÖZ DEĞERLENDİRME RAPORU Üniversitenin kısa tanıtımı- Eğitim, araştırma ve hizmetler Stratejisi,Öncelikleri Kanun, yönetmelik, üniversite içi prosedürlerin kısa açıklaması, Uygulama nasıl yapılıyor? Üniversitenin stratejisi, öncelikleri ile uyumu nasıldır? İşlerliği nasıl kontrol ediliyor?

1. Ziyaret – Ön Ziyaret Görüşmeler + fiziki mekanları ziyaret Üst Yönetim + Öğrenciler + Öğretim elemanları + Dış Paydaşlar (Üniv. Gerçekten bilen) Öz Değerlendirme Raporunun içeriği ve bilgiler Stratejik Planla uyumlu mu? Yazılı Kuralların varlığı ve işleyişi herkes tarafından biliniyor mu? ŞEFFAFLIK paylaşılıyor mu? Katılım ve benimseme? dış paydaşların üniversite kararlarına etkisi? Kurum değişim potansiyeline sahip midir? Kurum Kalite Kültürünü oluşturmuş mudur veya bu yolda çaba sarfetmekte midir? Bologna Süreci ile uyumlu mudur?

1.ZİYARET-ÖN ZİYARET “Denetleme” veya “akreditasyon” değil, “Akran değerlendirmesi” (peer- evaluation) ama değerlendirilen kurum nasıl algılıyor? İstatistiki bilgiler, Öğrencilerin katılımı, Değerlendirme ekibi ile samimi paylaşım, Üniversite var olan imkanlarını kısıtlamalara rağmen nasıl kullanıyor?

2. ZİYARET İÇİN Öz değerlendirme raporuna ek tablolar, Öz Değerlendirme raporunda uygulamalara yönelik net açıklamalar, Karar alma süreçlerinin işleyişi/ bütçeleme ilişkisi, Hastane ve üniversite ayrı bütçe, Öğrenci ve çalışan memnuniyet anketleri ve bunların yarattığı etki.

YARARLARI Stratejik Planın uygulamasında hızlanma; Eğitim, araştırma ve hizmetler açısından önceliklerin gözden geçirilmesi; Veritabanı- Web tabanlı; Üniversite web sitesini iyileştirme çalışmalarında hızlanma; Kalite Koordinatörlüğü çalışmalarında hızlanma: Memnuniyet anketleri, Kalite güvencesi için performans göstergeleri,etkin uygulama prosedürleri oluşturma; İÇ KALİTE SÜRECİNDE İVME KAZANMA

YARARLARI ‘’Etkili bir kalite güvencesinin başlangıç noktası kurumun kendisini tanımasıdır’’ ENQA- Standards and Guidelines for QA in the European Higher Education Area, 2005