Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları"— Sunum transkripti:

1

2 Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE GÜVENCESİ YÖNETMELİĞİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik, yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin iç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçlerini ve bu kapsamda tanımlanan görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin esasları düzenler.

3 Yükseköğretim Kurumu Kalite Komisyonunun görevleri
MADDE 8 – (1) Komisyonun görevleri şunlardır: a) Kurumun stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sistemini kurmak, kurumsal göstergeleri tespit etmek b) İç değerlendirme çalışmalarını yürütmek ve kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren yıllık kurumsal değerlendirme raporunu hazırlamak c) Dış değerlendirme sürecinde gerekli hazırlıkları yapmak, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile dış değerlendirici kurumlara her türlü desteği vermek.

4 Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun
web adresi: Üniversitelerin 2015 ve 2016 yılı Kurum İç Değerlendirme Raporları (KİDR) için web adresi:

5 2016 YILI KURUMSAL GERİ BİLDİRİM RAPORLARI
Akdeniz Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Atılım Üniversitesi Bülent Ecevit Üniversitesi Düzce Üniversitesi Erciyes Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi İstanbul Medipol Üniversitesi İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İstanbul Üniversitesi İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kapadokya MYO Karadeniz Teknik Üniversitesi Mersin Üniversitesi Ömer Halisdemir Üniversitesi Özyeğin Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Selçuk Üniversitesi TED Üniversitesi

6 Kalite Birimi İnternet Sitesi:
FIRAT ÜNİVERSİTESİ Kalite Birimi İnternet Sitesi: Elektronik posta adresi:

7 Kurumsal dış değerlendirme süreci
Kurumsal dış değerlendirme süreci, kurumun kendi iç değerlendirme sürecinden de yararlanmak suretiyle Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından organize edilen bir değerlendirme takımı aracılığıyla değerlendirmesini kapsamaktadır. Bu süreç, program değerlendirmesi ve akreditasyonundan farklı olarak kurumun genel değerlendirmesi üzerine odaklıdır.

8 Kurumsal dış değerlendirme sürecinin temel özellikleri:
Kurumun kendisini tanımladığı misyon/vizyon ve stratejik hedeflerine uyumunu ölçmeye çalışan, “Sürekli iyileşme” yaklaşımını benimseyen bir değerlendirme sürecidir. Uluslararası kabul görmüş bir bakış açısıyla ulusal bir değerlendirme sürecidir. Kurumun iç değerlendirme (Özdeğerlendirme) aşamasına güçlü vurgu ile yapılan bir değerlendirmedir. Kurumun iç ve dış paydaşlarının görüşleri alınarak akran değerlendirme süreci ile değerlendirilmesini kapsamaktadır.

9 Kurumsal dış değerlendirme sürecinde;
Kurum hakkında bilgiler Araştırma ve geliştirme Kalite güvencesi sistemi KİDR Eğitim ve öğretim Yönetim sistemi Sonuç ve değerlendirme incelenmektedir

10 Dış değerlendirme sürecinde dört (4) temel sorunun cevabını aramaya yönelik bir yaklaşım izlenir:
Kurum ne yapmaya çalışıyor? (Kurumun vizyonu, misyonu ve hedefleri) Kurum misyon ve hedeflerine nasıl ulaşmaya çalışıyor? (Kurumun yönetişim/organizasyonel süreçleri ve faaliyetleri) Kurum misyon ve hedeflerine ulaştığına nasıl emin oluyor? (Kalite güvencesi süreçleri, İç değerlendirme süreçleri) Kurum süreçlerini nasıl iyileştirmeyi planlıyor?(Kurumun sürekli iyileşme faaliyetleri)

11 Dış değerlendirme süreci üç temel evreden oluşur:
a) KİDR üzerinden ön değerlendirme, b) Kurum ziyareti, c) Kurumsal Geri Bildirim Raporu (KGBR) ile sonuçlanan ziyaret sonrası etkinlikler

12 Fırat üniversitesi dış değerlendirme takvimi
29 Eylül 2017 tarihinde bir günlük değerlendirme ziyareti yapılacaktır. 30 Ekim-1 Kasım 2017 tarihleri arasında üç günlük dış değerlendirme gerçekleştirilecektir.

13 Kalite Komisyonumuzun Anket Çalışmaları
Akademik personel memnuniyet anketi soruları İdari personel memnuniyet anketi soruları Öğrenci memnuniyet anketi soruları Öğrenci ders değerlendirme anketi soruları

14 Fırat Üniversitesi Kalite Komisyonunun Birimlerden istediği bilgiler/çalışmalar
1. Özel yaklaşım gerektiren öğrenciler (engelli veya uluslararası öğrenciler gibi) için düzenlemeler var mıdır? 2. Yeni öğrencilerin kuruma/programa uyumlarının sağlanması için nasıl bir yöntem izlenmektedir? 3. Öğrencilerin mesleki gelişim ve kariyer planlamasına yönelik ne tür destekler sağlanmaktadır? 4. İç paydaşlar (akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler) ve dış paydaşların (işverenler, mezunlar, meslek örgütleri, araştırma sponsorları, öğrenci yakınları vb.) kalite güvencesi sistemine katılımı ve katkı vermeleri nasıl sağlanmaktadır?


"Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları