Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağ Teknolojileri Dr. Kemal BIÇAKCI. 2 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağ Teknolojileri Dr. Kemal BIÇAKCI. 2 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz."— Sunum transkripti:

1 Ağ Teknolojileri Dr. Kemal BIÇAKCI

2 2 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz sorunlar nelerdir? Bu sorunlara teknolojik çözümler var mıdır? –Önümüzdeki yıllarda Ağ ve İnternet teknolojilerinde ne gibi yenilikler bekleyebiliriz?

3 3 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz sorunlar nelerdir? Bu sorunlara teknolojik çözümler var mıdır? –Önümüzdeki yıllarda Ağ ve İnternet teknolojilerinde ne gibi yenilikler bekleyebiliriz?

4 4 Taşıt Teknolojisindeki Gelişme

5 5 Teknolojideki Gelişmenin Getirdikleri

6 6 Sorular Tarih tekerrür mü edecek? Tarih tekerrür mü edecek? İnternetin getirdiği / getireceği ne gibi sorunlar olabilir? İnternetin getirdiği / getireceği ne gibi sorunlar olabilir?

7 7 Sorunların Bazıları Çöp posta ve virüslü mesajların sayısındaki dramatik artış Çöp posta ve virüslü mesajların sayısındaki dramatik artış Ağ altyapısına yapılabilecek saldırılar Ağ altyapısına yapılabilecek saldırılar Güvenlik problemleri Güvenlik problemleri Bilişim suçları Bilişim suçları İnternetteki bilgi kirliliği İnternetteki bilgi kirliliği İnternetteki bilgilerin bilinçli manipülasyonu İnternetteki bilgilerin bilinçli manipülasyonu

8 8 Araştırma ve Sonuçları Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yaptığımız bir araştırma ile sağlık konusunda bilgiler içeren web sayfalarının doğruluğu ve güvenilirliğini inceledik. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yaptığımız bir araştırma ile sağlık konusunda bilgiler içeren web sayfalarının doğruluğu ve güvenilirliğini inceledik. –Çocuk ateşi konusunu örnek konu olarak seçtik. –Bu konuda Türkçe bilgiler içeren 41 web sayfası tespit ettik. –Belli kriterlere göre bu web sayfalarını değerlendirdik. Sonuç olarak: Sonuç olarak: –6 sayfanın (% 15) yanlış ve insan sağlığını tehlikeye atabilecek bilgiler içerdiğini (aspirin kullanılmasını tavsiye etmek gibi) ve bu sayfalardan bir tanesinin bir devlet kurumuna ait olduğunu –Yalnız 2 sayfanın (% 5) yeterli düzeyde bilgi içerdiğini tespit ettik.

9 9 Bir Diğer Araştırma Günümüzde arama motoru olarak yaygın olarak tercih edilen siteleri ele aldık. Günümüzde arama motoru olarak yaygın olarak tercih edilen siteleri ele aldık. –Google’in A.B.D.’deki sayfası (www.google.com), –Google Türkiye sayfası (www.google.com.tr), – ve Yahoo sayfası (www.yahoo.com) “Armenian genocide” (Ermeni soykırımı) kelimeleri ile arama yaparak ekrana getirilen ilk 10 web sayfayı inceledik. “Armenian genocide” (Ermeni soykırımı) kelimeleri ile arama yaparak ekrana getirilen ilk 10 web sayfayı inceledik.

10 10 Sonuçlar Soykırım propagandası yapan Soykırım iddiasının yalan olduğunu ortaya koyan Her iki tezi de içeren google.com811* google.com.tr631* yahoo.com9-1* * wikipedia.org sitesi (ağırlıklı olarak yine propaganda içeriklidir).

11 11 PageRank Algoritması Larry Page ve Sergey Brin adlarında Stanford Üniversitesindeki iki doktora öğrencisi arama motorları konusunda yaptıkları araştırma sonucunda PageRank adını verdikleri bir algoritma geliştirdiler. Larry Page ve Sergey Brin adlarında Stanford Üniversitesindeki iki doktora öğrencisi arama motorları konusunda yaptıkları araştırma sonucunda PageRank adını verdikleri bir algoritma geliştirdiler. Bu iki genç, 1998 yılında bu algoritmayı kullanan ilk prototip arama motoruna Google ismini verdiler ve aynı isimle bir şirket kurdular. Bu iki genç, 1998 yılında bu algoritmayı kullanan ilk prototip arama motoruna Google ismini verdiler ve aynı isimle bir şirket kurdular. Google, web sayfa sıralaması için pek çok tekniği bir arada kullanmakta ama PageRank algoritması halen temel algoritma özelliğini sürdürmektedir. Google, web sayfa sıralaması için pek çok tekniği bir arada kullanmakta ama PageRank algoritması halen temel algoritma özelliğini sürdürmektedir.

12 12 PageRank Algoritması Google, A sayfasından B sayfasına konulmuş bir linki B sayfasına verilmiş bir oy olarak kabul eder. Google, A sayfasından B sayfasına konulmuş bir linki B sayfasına verilmiş bir oy olarak kabul eder. Fakat her link oy olarak aynı değere sahip değildir, A sayfasına başka sayfalar tarafından ne kadar fazla link verilmişse, A sayfasının vermiş olduğu oylar (koyduğu linkler) o oranda değerlidir. Fakat her link oy olarak aynı değere sahip değildir, A sayfasına başka sayfalar tarafından ne kadar fazla link verilmişse, A sayfasının vermiş olduğu oylar (koyduğu linkler) o oranda değerlidir. PageRank algoritması pek çok akademik yayında incelenmiş ve manipülasyonlara açık olduğu ortaya konulmuştur. PageRank algoritması pek çok akademik yayında incelenmiş ve manipülasyonlara açık olduğu ortaya konulmuştur.

13 13 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz sorunlar nelerdir? Bu sorunlara teknolojik çözümler var mıdır? –Önümüzdeki yıllarda Ağ ve İnternet teknolojilerinde ne gibi yenilikler bekleyebiliriz?

14 14 Eski İnternet İnternet’in ilk yıllarında kullanılan PDP-10 isimli bilgisayar

15 15 Yeni İnternet İnternet 0 projesindeki bir bilgisayar

16 16 Moore Kuralı Her 18 ayda bir fiziksel büyüklük ve maliyet korunarak iki kat güçlü işlemciler tasarlamak ve üretmek mümkündür. Her 18 ayda bir fiziksel büyüklük ve maliyet korunarak iki kat güçlü işlemciler tasarlamak ve üretmek mümkündür. Bu ve benzeri gelişmeler ile İnternet sadece bildiğimiz bilgisayarları değil bütün fiziksel objeleri birbirine bağlayabilen bir teknoloji haline gelmiştir. Bu ve benzeri gelişmeler ile İnternet sadece bildiğimiz bilgisayarları değil bütün fiziksel objeleri birbirine bağlayabilen bir teknoloji haline gelmiştir.

17 17 Yeni İnternet Uygulamaları IP Fotoğraf Çerçevesi Web erişimli ekmek kızartma makinesi Küçük bir web sunucusu

18 18 RFID Etiketleri RFID: Radio Frequency Identification RFID: Radio Frequency Identification RFID Etiketleri: Radyo Frekanslı Tanıtıcı Etiketler RFID Etiketleri: Radyo Frekanslı Tanıtıcı Etiketler Sakladığı bilgilerin uzaktan radyo dalgaları vasıtasıyla okunabildiği küçük elektronik aygıtlardır. Sakladığı bilgilerin uzaktan radyo dalgaları vasıtasıyla okunabildiği küçük elektronik aygıtlardır. Güç kaynağı içermesi gerekmez, anteni vasıtasıyla aldığı radyo dalgalarını enerji olarak kullanabilir. Güç kaynağı içermesi gerekmez, anteni vasıtasıyla aldığı radyo dalgalarını enerji olarak kullanabilir. Çok küçük boyutlu olanları vardır. Çok küçük boyutlu olanları vardır. A.B.D. Walmart marketlerinde kullanılan RFID Etiketi Kütüphanelerde kullanılan RFID etiketleri Dolmakalemin ucu kadar küçük RFID modelleri

19 19 RFID Uygulamaları Pek çok uygulaması vardır. Pek çok uygulaması vardır. –E-Pasaport –Otoyol gişelerinden otomatik geçiş –Toplutaşım uygulamaları –Hayvan tanıma –İnsan Tanıma –Barkotların yerine Avantajları Avantajları –Uzaktan okunabilir. –Daha fazla bilgi saklanabilir. –Optik okuyuculara gerek yoktur. Etiketin insan eline yerleştirilmesi

20 20 Telsiz Sensor Ağları Telsiz Sensor Ağları, belli bir alanda telsiz haberleşmesi yapabilen otonom, kendi kendine çalışan sensorlar vasıtasıyla, ısı, ses, basınç vb. fiziksel ve çevresel faktörlerin takibini sağlayan ağlardır. Telsiz Sensor Ağları, belli bir alanda telsiz haberleşmesi yapabilen otonom, kendi kendine çalışan sensorlar vasıtasıyla, ısı, ses, basınç vb. fiziksel ve çevresel faktörlerin takibini sağlayan ağlardır. İlk uygulamalar savaş bölgesini gözetlemek amaçlı askeri uygulamalardır. Fakat günümüzde sivil uygulamalar da yaygınlık kazanmaktadır. İlk uygulamalar savaş bölgesini gözetlemek amaçlı askeri uygulamalardır. Fakat günümüzde sivil uygulamalar da yaygınlık kazanmaktadır.

21 21 Sensor Ağ Uygulamaları Sensorlar deprem bölgesinde çalışanlara yardım ediyorlar. Sensorlar yardımıyla düşman bölgesi ile ilgili bilgi toplanıyor.

22 22 Sonuç İnternet gün geçtikçe insanların yönlendirilmesi ve karar vermesinde daha etkileyici bir pozisyona gelmektedir. İnternet gün geçtikçe insanların yönlendirilmesi ve karar vermesinde daha etkileyici bir pozisyona gelmektedir. İnternet’in kapatılabileceği bir ana şalter yoktur. Ama insanların İnternet ortamında yanlış bilgilerden korunması yönünde çalışmalar yapmak mümkündür. İnternet’in kapatılabileceği bir ana şalter yoktur. Ama insanların İnternet ortamında yanlış bilgilerden korunması yönünde çalışmalar yapmak mümkündür. Teknolojideki gelişmeler beraberinde hayatımızı kolaylaştırıcı yeni uygulamalar getirmektedir. Teknolojideki gelişmeler beraberinde hayatımızı kolaylaştırıcı yeni uygulamalar getirmektedir. E-pasaport gibi pek çok yeni uygulamada yine güvenlik en önemli sorunlardan biri olacağı tahmin edilmektedir. E-pasaport gibi pek çok yeni uygulamada yine güvenlik en önemli sorunlardan biri olacağı tahmin edilmektedir.


"Ağ Teknolojileri Dr. Kemal BIÇAKCI. 2 Amaç Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? Aşağıdaki soruları cevaplayabilir miyiz? –Günümüz İnternetinde gözlemlediğimiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları