Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri"— Sunum transkripti:

1 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Yrd. Doç. Dr. Hayati YILMAZ Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 6 Şubat 2008

2 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
HATIRLATMA: Bu sunumda verilen bilgiler Sakarya Üniversitesi Web Sayfaları ile sınırlıdır.

3 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Üniversitemizde hesabı olan tüm kullanıcıların aynı zamanda kişisel web sitesi bulundurma alanı da vardır. Bu alan her an kullanılabilecek durumdadır. Üniversitemizin akademik ve idari personeline kişisel web sitesi için ayrılan alan 10 MB'dır. Sunucuya gönderilen dosyaların toplam boyutu bu değeri aşamaz. Bu kota aşıldığında kullanıcıya sistem tarafından bir uyarı maili gönderilir.

4 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Kişisel web sitenizi aktif etmeniz için öncelikle bir FTP programı ile sunucuya bağlanarak bir seferlik kısa birkaç işlem yapmanız gerekmektedir.

5 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Bu sunumda işlemler FTP programı olarak HS FTP Explorer isimli bir program üzerinden anlatılacaktır. FTP Programları internetten indirilebilir

6 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Programın ekranı dikey olarak iki parçaya bölünmüş durumdadır. Ekranın sol tarafı sizin bilgisayarınızda bulunduğunuz klasörü, sağ tarafı ise sunucudaki alanınızı gösterecektir.

7 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
FTP Programı başlangıç ekranı SUNUCU ALANI Kendi bilgisayarınız

8 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra aşağıdaki bilgiler yardımıyla kişisel web sunucusuna bağlanabilirsiniz. Bağlantı bilgileri olarak şunlar girilmelidir: Hostname : web.sakarya.edu.tr Username : Kullanıcı isminiz Password : Şifreniz Kullanıcı ismi ve şifre olarak WebMail’de kullandığınız e-Posta kullanıcı ismi ve şifre girilecektir.

9 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Sunucu tarafında boş bir yerde farenin sağ tuşuna basarak "Make new directory" seçeneğini seçiniz. Karşınıza gelen kutucuğa "my-home-www" yazıp Enter'a bastığınızda web klasörünüz açılmış olur.

10 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
my-home-www

11 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Önce çift tıklayarak my-home-www adındaki klasörün içine giriniz. Daha sonra da sol tarafta bilgisayarınızda hazır olan web sayfalarınızın bulunduğu klasöre gidiniz. NOT: Web sayfalarınızı profesyonel tasarım programları ile yapabileceğiniz gibi Word, PowerPoint gibi programlar aracılığıyla da hazırlayabilirsiniz.

12 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Çift tıklayarak klasörün içine girilir 2 Bilgisayarımızdaki hazır web sayfalarının bulunduğu klasör açılır 1

13 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Son olarak sol taraftaki dosyaları farenizle sürükle-bırak yöntemi ile sağ tarafa (sunucuya) gönderiniz.

14 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri

15 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Dikkat etmeniz gereken nokta, sunucunun ana sayfanız olarak index.html ya da index.htm dosyasını aramasıdır. Ana sayfa dışındaki bağlantılı (link) sayfalarınıza istediğiniz ismi verebilirsiniz.

16 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Uyarı: Sunucumuz Linux tabanlı olduğundan web sayfalarınızın dosya isimlerinde boşluk ve Türkçe karakterler kullanmamaya özen gösteriniz. Aksi halde sayfalarınızın web üzerinden görülememesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

17 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Buraya kadar bir sorun çıkmadıysa web siteniz kullanıma hazır demektir. Artık sitenizi adresinden kontrol edebilirsiniz. Mesela:

18 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Web sayfaları ilk olarak bu şekilde internete aktarıldıktan sonra bilgiler zaman zaman güncellenmelidir. Güncellemelerde bu işlemlerin baştan sona tekrarlanması gerekmez. Sadece güncellenen dosya yenisiyle değiştirilir.

19 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Bunun için önce kullandığınız FTP programı aracılığı ile bağlantı sağlanır. my-home-www adını taşıyan kişisel klasöre girilir. Kendi bilgisayarımızda güncellenen dosya “sürükle-bırak” yöntemiyle internete aktarılır. Her güncellemede bu işlem tekrarlanır.

20 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
NOT: Kendi bilgisayarımızdaki dosyamızda bir sorun çıkabilir, mesela güncelleme yaparken ya da düzenlerken orijinal sayfa bozulabilir. Bu durumda internetteki/sunucudaki “eski” dosyayı bilgisayarımıza indirmemiz de mümkündür. Bunun için FTP programı ile bağlantı sağlandıktan sonra sunucudaki sayfayı bilgisayar tarafına “sürükle-bırak” yapmak yeterlidir. Böylece sayfanın bozulmadan önceki halini tekrar elde etmiş oluruz.

21 Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Katılımınız için teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Yrd. Doç. Dr. Hayati YILMAZ


"Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları