Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Ünite : BİLİŞİM OKUR-YAZARLIĞI Konu : Bilişim Teknolojilerinin Günlük Yaşamdaki Önemi Bilgiyi dönüştürme kavramını tanımlar. Bilgi dönüştürme araçlarını listeler. Ulaşmak istediği amaç doğrultusunda bilgiyi dönüştürmenin önemini açıklar. Bilginin farklı biçimlerde sunulabildiğinin farkına varır.

2 BİLİŞİM OKUR YAZARI KİMDİR?
Bilişim okur-yazarının bilgisayar teknolojileri hakkında yüzeysel bir bilgiye sahip olması yeterlidir; kişisel bir bilgisayarı klasikleşmiş bir takım işler için kullanabilir, yapmak istediği iş için hangi uygulamayı ya da donanımı kullanacağını seçebilir. Bir sistemin arka planda nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi olması gerekmez, sadece işine uygun uygulamayı bulabilmesi ve kullanabilmesi yeterlidir.

3 TEMEL BECERİLER

4 Monitörü açıp kapayabilir, iyi görüntü için ayarlayabilir.

5 Güç kablosu takılı mı, güç kaynağı çalışıyor mu kontrol edebilir.

6 Fare kullanabilir

7 Yazıcısının ayarlarını yapıp kullanabilir

8 Tarayıcısının ayarlarını yapıp kullanabilir

9 Bilgisayarın çevresel aygıtlarını söküp yeniden takabilir.

10 Yapmak istediği iş için hangi uygulamanın gerekli olduğunu seçebilir.

11 Kendisi için gerekli donanımı seçip alabilir

12 Disket, CD, DVD, usb disk, usb memory gibi değişik veri saklama ortamlarını kullanabilir.

13 Gerekli uygulamayı kullanıp CD/DVD yazdırabilir.

14 Bilgisayar teknolojisi kullanılan diğer teknolojileri de kullanabilir, bilgisayarı ile bunların iletişimini sağlayabilir (cep telefonu, PDA, dijital fotoğraf makinesi, vb.)

15 MASAÜSTÜ BECERİLERİ

16 Yazılım kurmayı/güncellemeyi/kaldırmayı bilir
Masaüstü ortamının ne olduğunu, neler yapabileceğini, nasıl özelleştirebileceğini bilir. (duvarkağıdı, saat ayarı, ses ayarı, renkler ve çözünürlük, tema, simgeler, vb.1) Dosyalarını yönetebilir. – Yeni dosya/dizin açabilir – Masaüstüüun kopyala/yapıştır/kes özelliklerini kullanabilir – Dosya/dizin silebilir Verilerini değişik ortamlara aktarabilir, saklayabilir, yedekleyebilir.

17 Bir uygulamadan nasıl çıkacağını bilir
Arşivlemeyi, sıkıştırmayı ve açmayı bilir Yardım dosyalarının varlığını bilir, yazılımlar ile ilgili sorun yaşadığında yardım dosyalarını okuyabilir Disk/disket biçimlendirmeyi bilir Ağ üzerinden dosya paylaşımını kullanabilir Çokluortam teknolojilerini kullanabilir (ses, video, grafik, radyo/TV, vb.)

18 KİŞİSEL BİLGİ YÖNETİMİ VE OFİS UYGULAMALARI BECERİLERİ

19 Kelime işlemci, sunumcu, hesap çizelgesi, vb
Kelime işlemci, sunumcu, hesap çizelgesi, vb. ofis yazılımlarını kullanabilir. Kişisel bilgi yönetimi için ajanda, adres defteri, vb. yazılımları kullanabilir.

20 İNTERNET BECERİLERİ

21 Internete nasıl bağlanacağını bilir.
Web tarayıcı kullanabilir, web sayfalarında gezinebilir, arama motorlarını kullanabilir. E-posta kullanabilir. İnterneti sadece bilgi/eğlence için değil hayatı kolaylaştırmak için kullanır.

22 Günlük Yaşamda Bilgi Ve İletişim Teknolojilerinin Kullanıldığı İş Kolları ve Amaçları

23 Çevremizde farklı amaçlar için kullanılan
çeşitli teknolojiler görebiliriz. BARKOD VE BARKOD OKUYUCULAR Barkodlar değişik genişliklerde bir dizi çizgi ve boşluktan oluşur. Barkodlar her ürün için özel bir numara taşır. Barkod okuyucular bu numarayı okuyarak ürün hakkında bilgi verir.

24

25 UÇAK – SİNEMA – KONSER BİLETİ ALMA
Teknolojinin kullanım alanları arasında yerinden kıpırdamadan uçak, sinema ve ya konser bileti alma gibi günlük hayatı kolaylaştıran çeşitli işlemler de yer almaktadır.

26 BANKACILIK İŞLEMLERİ Bankacılık işlemlerimizi (para transfer etme, borç yatırma, fatura yatırma vb.) internet şubesi yöntemiyle çok rahat ve kısa zamanda yapabilmemiz mümkündür.

27 E-DEVLET UYGULAMALARI
E- devlet çağdaş toplumlarda devlet ve birey ilişkilerinde, devletin vatandaşa karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile, vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim  ve işlem ortamlarında  kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesi demektir

28 ÖZEL CERRAHİ ARAÇLARI Her geçen gün gelişen teknolojinin en çok etki ettiği alanlardan biri tıp alanındaki gelişmelerdir. Hasta kayıt işlemleri, tanı ve ameliyat işlemlerinde kullanılan yeni teknolojiler sağlık alanında da büyük gelişmeler sağlamıştır.

29 EĞİTİM Eğitim alanında kullanılan teknoloji son yıllarda büyük hız kazanmıştır. Özellikle eğitim yazılımları, öğrenci takibi, ölçme değerlendirme, konu anlatımı vb. gibi konularda işleri kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda projeksiyon ve akıllı tahta kullanımı eğitimde görsel zekayı hedefleyerek eğitim vermeyi amaçlarken internet üzerinden uzaktan eğitim yapma şansı da teknolojinin getirdikleri arasında yer almaktadır.

30 İLETİŞİM Video konferans, e-posta ve görüntülü konuşma gibi kullanılan teknolojiler sayesinde iletişimde sınır tanımayan bir çağda bulunmaktayız.


"BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları