Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Proxy-DNS Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Proxy-DNS Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Proxy-DNS Nedir?

2 Proxy Nedir? Proxy; kelime anlamı olarak "Vekil" ya da " elçi" anlamına gelmektedir. Proxy servisi; internet üzerindeki yerel bir ağ (ya da internete bağlı bir bilgisayar) ile, dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yardımcı geçiş (gateway) sistemidir.

3 Proxy Ne Amaçla Kullanılabilir?
Proxy servisi; internet üzerindeki yerel bir ağ (ya da internete bağlı bir bilgisayar) ile, dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yardımcı geçiş (gateway) sistemidir. İki amaç için kullanılabilirler: 1. Bu kullanımda, bir proxy servisi (sunucusu), sizin adınıza sizden aldığı bilgi alma isteklerini yürütür ve sonucu yine size iletir. Ancak, aynı anda, bu bilgilerin bir kopyası da (cache),bu proxy sunucusu üzerinde tutulur ve bir dahaki erişimde kullanıcının istediği bilgiler doğrudan ilgili siteden değil de, proxy servisinden gelir; dolayısıyla, iletişim daha hızlı olur. Internete erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak, size en yakın bir servis noktasındaki proxy servisini kullanmanız, internet erişiminizi bir hayli hızlandıracaktır.

4 Proxy Ne Amaçla Kullanılabilir?
2. Firewall-güvenlik sistemlerinin kullanıldığı yerlerde, kullanıcıları çıkışları tek bir makine üzerinden olabilir. Bu durumda proxy servis makinesi sadece bir aracı olarak çalışır. Proxy servisi kullanmanın avantajı çoktur. Herhangi bir siteden istediğiniz bir bilgi (web sayfası, ftp dokumanı vb) eğer kullandığınız proxy servisinde henüz depolanmamışsa, bu bilginin olduğu siteden alınır ve size iletilir. Ancak, daha sonra başka bir kullanıcı (ya da siz) aynı dokümanı/bilgiyi istediğinizde, ilgili döküman/bilgi proxy servisinde depolandığı (cache) için, doğrudan oradan size iletilir ve erişiminiz de çok daha hızlı olur.

5 DNS nedir? DNS, internet gibi TCP/IP ağlarında, bilgisayarları ve hizmetleri kullanım kolaylığı sağlamak için akılda kalacak şekilde adlandırmak için kullanılır. Bir kullanıcı bir uygulamaya bir DNS adı girdiğinde, DNS hizmetleri bu adı çözüp, bir IP adresi gibi adla ilişkili diğer bilgileri oluşturabilir. Örneğin çoğu kullanıcı; ağdaki bir posta ya da Web sunucusunun yerini bulmak için “ornek.microsoft.com” gibi kullanımı kolay bir adı tercih eder. Kullanımı kolay adlar kolayca öğrenilir ve anımsanır; ancak, bilgisayarlar ağ üzerine sayısal adresler kullanarak iletişim kurar. Ağ kaynaklarının daha kolay kullanılmasını sağlamak için DNS gibi ad sistemleri, bir bilgisayara ya da bir hizmete ilişkin adı bilgisayarın ya da hizmetin sayısal adresiyle eşleştirmek için bir yol sağlar.

6 DNS nedir? Aşağıdaki resimde, adına dayanarak bir bilgisayarın IP adresini bulan temel bir DNS kullanımı gösterilmiştir.

7 DNS nedir? DNS TCP/IP referans modelinin uygulama katmanının (application layer) bir parçasıdır.


"Proxy-DNS Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları