Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET ADRESLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET ADRESLERİ."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET ADRESLERİ

2 Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

3 İNTERNET NE İŞE YARAR? Dünyanın en büyük kütüphanelerinde araştırma yapabilirsiniz, Farklı ülkelerde yaşayan tanıdıklarınızın yaptıkları çalışmaları inceleyebilirsiniz, Başka bir ülkede öğrenim gören tanıdığınıza elektronik postayla mektuplarınızı bedava ve çok kısa zamanda gönderebilirsiniz, Internet üzerinden eğitim veren bir üniversitede okuyup mezun olabilirsiniz, Farklı mekanlardaki arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz, Filmlerin tanıtım görüntülerini izleyip, akşam gideceğiniz filmi seçebilir, biletinizi de satın alabilirsiniz, Alış-veriş yapabilirsiniz, rezervasyon yaptırabilirsiniz, Anket yapabilir, yapılan bir anketi cevaplandırabilirsiniz, Kendi web sayfanızı hazırlayarak çalışmalarınızı yayınlayabilirsiniz,

4 Web Site Adreslerindeki Kullanılmayan Harfler
i,U,S,O,C

5 Adres Yazarken Türkçe harf kullanılmaz. “eğitim" yerine "egitim", "bilişim" yerine "bilisim" kullanılır. Son dönemlerde, Internet'te Türkçe harflerin kullanılması ile ilgili çalışmalar olsa da henüz hayata geçirilmemiştir. Sözcükler arasında boşluk bırakılmaz. Büyük harf kullanılmaz.

6 Kısaltmalar gov : Hükümet kuruluşları edu : Eğitim kurumları (üniversiteler gibi) org : Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar com : Ticari kuruluşlar mil : Askeri kuruluşlar net : Servis Sunucuları (Internet Servis sağlayıcıları gibi) ac : Akademik kuruluşlar (bazı ülkelerde edu yerine kullanılmaktadır) int : Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar

7 Örneğin; http://www.egitim.com
http kısmı kullandığınız gözatıcının web sayfalarına ulaşım protokolünü kullandığı anlamına gelir. www kısmı sitenin World Wide Web (Dünya çapında ağ) üzerinde olduğu anlamına gelir. egitim sitenin adıdır. com sitenin bir şirkete ait olduğunu gösterir.

8 Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığı' nın sayfası Adresinin sonundaki ".tr" ülke ekidir. Sayfanın Türkiye' de bir kuruma ait olduğunu gösterir. Bununla beraber, Türkiye' deki her kurumun web adresinin sonunda "tr" eki olmayabilir. cankiri.meb.gov.tr: Çankırı milli eğitiminin sitesi ankara.meb.gov.tr: Ankara milli eğitiminin sitesi Başına www koymuyoruz!!

9 Örneğin; Cumhurbaşkanlığı sitesi Türk Silahlı Kuvvetleri Sayfası
________________ Başbakanlık sitesi _________________ Meclis sitesi Türk Silahlı Kuvvetleri Sayfası ___________________ Valilik siteleri

10 Ülke kısaltmaları tr:Türkiye, jp:Japonya, uk:Ingiltere, it:İtalya,
ca:Kanada, ru:Rusya, id:Endonezya, nl:Hollanda, de:Almanya, fr:Fransa,

11 İNTERNET ADRESLERİNDE boşluk kullanılmaz.

12 İnternet adreslerinin ilk bölümü www’dir. İkinci bölümünde ise bize gireceğimiz internet adresinin içeriği ile ilgili ipucu veren kısım yer alır. Bu internet adresinin temel bölgesidir. Bu adreste nasreddinhoca’dır. Son olarak sitenin bir gönüllü grubu tarafından yapıldığını gösterir org uzantısı var.

13 Bu site de adından anlaşıldığı gibi yemek tarifleri veren, internet kullanıcılarının yemek, tatlı gibi yiyecek ve içecek tariflerine katkı yapabildikleri bir internet sitesi.

14 Bu site içinde bilgisayar konusunda aranan bir çok bilgiye ulaşılabiliyor. Merak edilen sorulara yanıtlar sitenin bölümlerinde yer alıyor.

15 www.ankara.edu.tr Türkiye’den bir internet sitesi olduğunu belirtiyor.
Mutlaka yazılıyor. Edu (ingilizce education = eğitim) kısaltması Ankara ile ilgilsi var.

16 www.tsk.mil.tr Türkiye’den bir internet sitesi olduğunu belirtiyor.
Mutlaka yazılıyor. Mil (ingilizce military – askeri kurum) kısaltması TSK Türk Silahlı Kuvvetleri

17 www.oyuntr.com Genel içerikli bir site “com” ile biter.
Mutlaka yazılıyor. Oyunla ilgili bir site


"İNTERNET ADRESLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları