Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Olumlu Disiplin Yöntemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Olumlu Disiplin Yöntemleri"— Sunum transkripti:

1 Olumlu Disiplin Yöntemleri

2 Disiplin Çocuğun olumsuz davranışına tepki olarak cezanın kullanımı mı disiplin ?

3 Yoksa yoksayoksa yoksa yoksayoksa Yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa Yoksayoksa yoksaYoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksayoksa yoksa Yoksa yoksa yoksayoksa yoksa yoksa Yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksa yoksayoksa yoksa

4 Çocuğun davranışlarına katı sınırlar koymak ve onu her yönden kontrol altına almak yerine, Kendi davranışlarının sonuçlarını kabul etmesi, sorumluluklar almasına ve özdenetim geliştirmesine yardımcı olmak mıdır disiplin ?

5 DİSİPLİNİN İLKELERİ Kararlılık, anne-baba çocuğun uyması gereken kurallar konusunda kararlı olmalıdır.kararlı bir tonsa sunulan istekler, çocuk tarafından genellikle dinlenir. Kesinlik, anne- baba çocuğa koyduğu kurallar konusunda kesin bir tavır sergilemelidir. Süreklilik, önemli bir ilkedir. Ebeveynler kurallar konusunda farkı zamanda farklı uygulamaları onaylamadıklarını belirtmeli ve tutarlı olmalıdır. Sakinlik, kurallara uyma sırasında yaşanan çatışmalarda ebeveynler sakinliğini korumalı ve çocukla sonu gelmeyecek tartışmalara girmemelidir. Ödüllendirme, çocuklar uygun davranışın öğrenilmesinde olumlu dönütler almak isterler. Aileler çocuğun olumlu davranışını desteklemeli ve beğendiklerini övgü içeren sözcüklerle ifade etmelidirler.

6 Kurallar Kimin İçin Bir düşünün . . .
Çocukken hangi kurallara uymanız bekleniyordu ? Neler hissediyordunuz? Çocukken uymadığınız kurallar nelerdi? Bu kurallar karşısında neler hissediyordunuz? Size koyulan kurallar ile sizin çocuklarınıza koyduğunuz kuralları karşılaştırınız ?

7 Çocukta olumlu davranışı geliştirmede kuralların belirlenmesi
Kuralların sayısı sınırlı olmalı ve kesinlikle uygulanmalıdır. Kurallar mantıklı olmalı ve çocukların uyabileceği düzeyde olmalıdır. Kurallar, çocuktan ne beklediğimizi açıkça ortaya koymalı ve onu yönlendirmelidir. Bir şeye ‘Hayır ‘ dendiğinde neden ‘Hayır’ dendiği açıklanmalı ve değişik seçenekler sunulmalıdır. Kurallar mümkün olduğunca olumlu kelimelerle ifade edilmelidir. Kurallar, gerek anne gerekse baba tarafından tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çocuğa kuralların belirlenmesinde söz hakkı verilmelidir. Ailenin koyduğu kurallar uyulmadığı taktirde olabilecekler çocuğa abartılarak söylenmemelidir.

8 Olumlu disiplin için dikkat edilecek noktalar
Disiplin açısından şiddet hiçbir şekilde kullanılmamalıdır !!! Çocukların davranışlarının davranışlarının sorumluluğunu yüklenebilmeleri için kendi başlarına karar almaları ve sonuçlarını yaşamalarına izin verilmelidir. Aileler her kararı kendileri vermeyip hangi kararları çocukların verebileceğini onların yaş ve gelişim düzeyine göre belirlemelidir. Ailede her bireyin aynı olmayacağı, bireysel olarak aile üyelerinin birbirinden farklı olabileceği kabul edilmelidir.

9 Olumlu disiplininin özdenetim oluşturmaya yönelik olması gerektiği unutulmamalıdır.
!!!!!!!Olumlu disiplin, ancak sevgi dolu ve destekleyici bir ortamda gerçekleşir.Aileler çocuklarının ihtiyaçlarına duyarlı olmalı , çocuklarının anlatmak istediklerini dinlemeli ve gereksinimlerini fark etmelidirler.

10 özdenetim Özdenetim, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneğini kazanmasıdır.

11 Özdenetimi geliştirmek için yapılması gerekenler
Koşulsuz sevgi vermek Tutarlı davranışlar sergilemek İletişimde açık olmak Problem çözme becerisi kazandırmak

12 Koşulsuz Sevgi Vermek Sevildiğini ve değer verildiğini hisseden çocuk, çevresinde konulan kurallara uygun davranışlar sergiler. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarına sevgilerini ve değer verdiklerini bir koşula bağlamadan sunmalıdır.

13 Tutarlı davranışlar sergilemek
Çocuğun aynı davranışlarına farklı zamanlarda farklı tepkiler vermek çocuğun bocalamasına sebep olur. Bu nedenler aileler çocuklara karşı davranışlarında tutarlı olmalıdırlar.

14 İletişimde açık olmak İletişimde kullanılan kavramların çocuklar tarafından anlaşılması çok önemlidir. Yanlış bir davranış, çocukla göz teması kurarak kesin bir ses tonu ile iade edilmelidir.

15 Problem çözme becerisi geliştirmek
Çocuklara problem çözme becerisi kazandırmak için; yapabileceği işlerle ilgili sorumluluk vermek Sorunlarını kendisinin çözmesi konusunda destek sağlamak Çeşitli problem durumları ve çözümleri ile ilgili örnekler sunmak gibi yöntemler kullanılabilir.

16 Okul Psikolojik Danışmanı
TEŞEKKÜRLER Okul Psikolojik Danışmanı Zeynep KOÇAK

17 Kaynakça T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, okul öncesi, olumlu disiplin


"Olumlu Disiplin Yöntemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları