Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

2 ÇOCUKLA İLETİŞİM En güzel iletişim dili sevgidir.
Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Çeşitli şekillerde “seni seviyorum” deyin.Mesela elinizi omzuna atın,öpün,kucaklayın. Sevginin ilk görevi dinlemektir. Aşağılamak, suçlamak yerine onu dinleyin, ona “sen dinlemeye değersin” deyin.

3 ÇOCUKLA İLETİŞİMİNİZDE
Yüzünüz ona dönük olsun. Söylediklerini başınızla tekrar edin . Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, ona yardım edin. Onunla birlikteyken tüm dikkatinizi ona verin. Davranışlarınızda tutarlı olun, bir gün doğru dediğinize ertesi gün yanlış demeyin.

4 AŞIRI İLGİ: Kabiliyetlerinin ortaya çıkmasını engeller.
SÜREKLİ KONTROL: Çocukta aileden ayrıldığında başına kötü bir şey gelecek düşüncesini oluşturur. ELEŞTİRME: Diğer insanlarla iletişiminde çocuğu zorlar.

5 Ona zaman ayırın. Davranışlarını,girişimlerini destekleyin, onaylayın, onaylamanın bir türü “gülümsemedir” Sevgi dolu bir ortam onun kendine olan güven ve saygısını arttırır. Ona güvendiğinizi gösterin, kendine güvenen çocuk davranışlarında da istekli olur

6 ÇOCUĞUNUZU ELDE EDİN; Ona değer verirseniz; sizi sever ve destekler.
Onu olduğu gibi kabul ederseniz; davranışlarını değiştirme gücü verirsiniz. Çünkü ”hiç kimse bir diğerini yeniden biçimlendirme kudretine sahip değildir”.

7 Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin
Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. “takdir alırsan oğlum olursun” “şımarıklık yapma yoksa annen olmam” gibi yanlış davranışlara girmeyin.

8 Söylediklerine aldırış edilmeyen, fikrini belirttiğinde eleştirilen çocuk içine kapanır, güvensiz, huysuz ve saldırgan olur.

9 ÇOCUĞUN DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
Ne düşünüyorsun?Nasıl hissediyorsun?gibi sorularla anlamaya çalışın. - Korku ve endişelerine saygı duyun. - Kıyaslama yapmayın. - Sosyal ortamda bulunması için cesaretlendirin. - Varlığını önemseyin

10 Sık sık sevdiğinizi söyleyin
- Aile içinde vazgeçilmez bir kişi olduğunun altını çizin - Nasihatlerinizi önce kendi davranışlarınızda gösterin.

11 Çocuğunuza hayatın bir yardımlaşma olduğunu öğretin.

12 Çocuğunuzun yaptığı davranışların bir sonraki adımını düşünün ve ona göre eveti - hayırı kullanın.

13 Çocuğunuzun Benlik Saygısını Geliştirme Sözcüklerinizi çok dikkatli seçin. Görmek istemediğinizi değil, görmek istediğinizi söyleyin. Olumsuz 100 almışsın! İnanamıyorum. Her zaman dağınıksın! Olumlu Ooo, 100 almışsın. Gurur duyuyorsundur, her halde. Çalışmanı bitirince, lütfen odanı toplar mısın?

14 Olumlu Düşünce Becerileri Geliştirmelerine Yardımcı Olun
Çocuğunuzun olumsuz cümlesi Bunu yapamıyorum. Ben matematiği hiç beceremiyorum. Sizin olumlu cümleniz Biraz daha zaman harcayıp tekrar dene. Ben sana inanıyorum. Daha önce iyi notlar getirdin. Yine yapabileceğinden eminim. Şu fen bilgisinden aldığın iyi notuna bak.

15 Çocuğunuzun En İyi Yönlerini Ortaya Çıkarın Ve Geliştirin.
Takdir edin ve yüreklendirin. Yürekten dinleyin: göz teması kurun, çocuğunuzun söylediğine yoğunlaşın, sözlerinizle yada başınızla dinlediğinizi belli edin.

16 Dayak,şiddet Dayak çocuğun iç disiplin kazanmasına yardımcı olmaz.
Çocuk: - Canım yandı ama bir şey öğrendim demez. - Haksızlık bu! Beni anlamıyor! Ondan nefret ediyorum diye düşünecektir. DAYAK: Suçun cezası olarak görülür. Ebeveynin kendini güçlü hissetmesini sağlar. Zamanla tek disiplin yöntemi haline gelir. Sağlıklı bir ebeveyn – çocuk ilişkisinin önünü keser. Etkili bir disiplin yöntemi değildir. İnsani bir yöntem değildir.

17 Şiddet yerine; Problemi konuşmak için sakin bir zamanı seçin.
Problemi duygularınızı katmadan tanımlamaya çalışın. Çocuğun problemi kendi açısından anlatmasına izin verin. Sessizce dinleyin. Mümkün olan bütün çözümleri beraberce tartışın. Hangi çözümü seçeceğinize beraberce karar verin.

18 Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız.
Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-baba olmaktır.Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını beklememeliyiz.

19 Şunu asla unutmayın; verdiğiniz emek asla boşa gitmeyecektir.


"ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları