HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVDE BAKIM HİZMETLERİ SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞ
Advertisements

Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
OMOPHORUS Kalite Yönetim Sistemi Yazılımı
KALİTE SİSTEMİ KURMA AŞAMALARI
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE KYS KURARKEN KARŞILAŞILABİLECEK GÜÇLÜKLER •Örneğin hastanelerde KYS; •hem otelcilik •hem restaurant •hem de medikal konuları kapsamalı.
KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMİNDE FOTOĞRAF UYGULAMASI
KBUD Preanalitik Evre 2014 Sempozyumu
EVDE BAKIM HİZMETİ SUNAN SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
HASTA BAŞI TEST CİHAZLARI
MODÜL 4 Organizasyon.
Denetim Planının Hazırlanması
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
Glukometre Cihazı Kullanma ve Kalite Semineri
2. AŞAMA BELGE KAYDI.
LABORATUVAR HİZMETLERİ KALİTE STANDARTLARININ OLUŞTURULMASI
Güvenlik Raporlama Sistemi (GRS)
HASTA ÇIKIŞ İŞLEMLERİ.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
Test 1. Kod numarasını kontrol ediniz. Cihaz ekranındaki kod numarası ile strip kutusu üzerindeki kod numarası aynı olmalıdır. 2. Test stribini yerleştiriniz.Cihaz.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Kütahya Sağlık Müdürlüğü 2014 SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ SAĞLIK TURİZMİ HASTA TAKİP SİSTEMİ.
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
SALDIRI VE TACİZ DURUMUNDA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
İl Performans ve Kalİte Koordİnatörlüğü
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Çanakkale İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Çanakkale Devlet Hastanesi KLİNİK LABORATUVARDA KALİTE Mehmet OLDACAY Tıbbi.
SHU. Nuray TÜRKEN TEKNEKAYA Hasta Hakları İl Koordinatörü
HASTANE BİLGİLENDİRME BİYOKİMYA LABORATUVARI
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara merkez ve beş pilot ilde başarı ile sonlanmış ve 2011 yılında ülke çapında yaygınlaştırılacaktır. Model özetle, ülke.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
AMAÇ Çalışanların birimine özel sağlık taramasının periyodik olarak yapılması, Sonuçların hekim tarafından değerlendirilmesi ve çalışana sonuçlar hakkında.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
EVDE HASTA BAKIMI.
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
Mahmut AĞIRAĞAÇ Kalite Yönetim Birimi
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
ISO Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
DOĞRUDAN TEMİN 22 (abc).
SHU. Seyit ULUPINAR Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
Kurulan firma ismini, öğrenci isim, numara ve iletişim bilgilerini içermelidir.
Kamu Hastaneleri Birliği
E-Fatura.
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
Yan Sanayi Kayıp Yönetimi
Hastaneler ve Bina Yönetimi
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
KALİTE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Öz Değerlendirme (İç Tetkik) ve Bina Turu Eğitimi
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
Farmakovijilans Sorumlusu
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Sunum transkripti:

HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ Hazırlayan NURAY KABA

HBTC:Genelde laboratuvar dışındaki birimlerde hastanın yanı başında taşınabilir cihazlarla yapılan testleri ifade eder. Hastanemizde HBTC olarak; Glukometre Bilirubinometre Alkolmetre Kan gazı cihazı bulunmaktadır.

PREANALİTİK SÜREÇ:Cihazın kontrol,kalibrasyon,temizlik,bakım ve hasta kanının alınmasını içeren süreçtir. Kontrol çalışmaları her ay normal ve patolojik kontrol serumları ile firma yetkililerince yapılır Cihazın temizliği her kullanımdan sonra yüzey dezenfektanı ile yapılır.HBTC bakım,temizlik ve kontrol stribi kayıt formuna kaydedilir Astracheck plus marka glikometrelere kalibrasyon yapılmamaktadır.

Preanalitik süreçte kan alınması:Alkollü pamukla hasta parmağı silinir Preanalitik süreçte kan alınması:Alkollü pamukla hasta parmağı silinir.Kuru pamukla kurutulup parmak lansetle delinir.İlk damla kurulanır,ikinci damla ile çalışma yapılır. Preanalitik hata kaynakları *Parmaktaki alkolün kurutulmadan çalışılması

ANALİTİK SÜREÇ:Hasta testinin cihazda çalışılmasını içerir ANALİTİK SÜREÇ:Hasta testinin cihazda çalışılmasını içerir. Analitik süreç hata kaynakları *İlk kan damlası kurulanmadan çalışmanın yapılması *Stribe yeterli miktarda kan değdirilmeden çalışmanın yapılması

POSTANALİTİK SÜREÇ:Sonuçların değerlendirilmesi sürecidir. Postanalitik hata kaynakları *Otoanalizör sonuçları ile glikometre sonuçlarının takip edilmesi ile tedavi uygulanması

GLİKOMETRELERDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI GLİKOMETRELERDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI * Her ay düzenli olarak HBTC envanter bilgi formu doldurulur ve klinik sorumluları tarafından 5 parmak ucu 1 venöz kan laboratuvara gönderilir. * 5 parmak ucu çalışması için sadece 1 parmak ucu delinerek 5 kez çalışma yapılmalıdır.

* Venöz kanla lab.da 5 kez otoanalizörde çalışma yapılarak glikometre cihazının sonucu ile karşılaştırılır. * Karşılaştırma sonuçlarına bağlı olarak CV(değişim katsayısı-hata %si) hesaplanır. * CV değeri %10 un üzerinde çıktığında çalışma tekrarlanır.%10 un altında çıkan sonuçlar normal kabul edilir.

* %10un altındaki değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilerek 1 nüshası kliniklere gönderilir 1 nüshası HBTC sorumlusunda kalır. * Kliniklere gönderilen HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * CV değeri %10un üzerinde çıktığında,cihaz arızasında,cihaz kaybolduğunda HBTC DÖF FORMU düzenlenir.DÖF formunun bir nüshası HBTC sorumlusuna gönderilir.

BİLİRUBİNOMETREDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI * Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Aylık çalışma glikometrelerdeki gibi 5 kez topuk kanı çalışması yapılır.Venöz kanla da lab.da 5 kez total bilirubin çalışması yapılır. * CV değeri %10un altında olan değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilir. * HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu yılda --- kez yapılır.

ALKOLMETREDE AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI * Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Aylık çalışma glikometrelerdeki gibi 5 kez alkol seviyesi ölçülür.Venöz kanla da lab.da 5 kez etanol çalışması yapılır. * CV değeri %10un altında olan değerler HBTC karşılaştırma formuna kaydedilir. * HBTC karşılaştırma formu hasta dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu yılda --- kez yapılır.

KAN GAZI CİHAZINDA AYLIK ÇALIŞMANIN YAPILMASI * Her ay düzenli olarak envanter bilgi formuna seri numarası işlenir. * Biyokimya lab.da kangazı cihazı olmadığı için karşılaştırma çalışması yapılmamaktadır * Kangazı cihazlarının kontrol çalışması haftada 1 kez çalışan teknisyen tarafından yapılır.Kontrol sonuçları cihaz dosyasına eklenir. * Kalibrasyonu belirli saat aralıklarıyla cihaz tarafından otomatik olarak yapılır. * Cihazların günlük,haftalık,aylık bakımları çalışan teknisyen tarafından yapılıp cihaz dosyasındaki forma eklenir.

!!! HBTC lerin seri numaraları kliniklerdeki envanter formuna mutlaka eklenmelidir. !!! HBTC lerin kalibrasyon aralıkları kliniklerdeki kalibrasyon formuna mutlaka eklenmelidir. !!! Kliniklerde çalışan diğer personel klinik sorumlusu tarafından HBTC konusunda bilgilendirilmelidir. !!! Kalite yönetim biriminin biyokimya lab.sayfasında HBTC PROSEDÜRÜ yayınlanmıştır.

TEŞEKKÜRLER…