Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ."— Sunum transkripti:

1 HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ

2 AMAÇ: Hastalara yapılan tüm tanı ve tedavi hizmetleri sırasında kimlik bilgilerinin doğru tanımlanması, doğru hastaya doğru işlem ve tedavi yapılmasını sağlamak amacıyla kimlik doğrulama işlemlerinin yapılmasına yönelik standart yöntemler belirlemek. KAPSAM: Sağlık hizmeti veren tüm birimleri kapsar. SORUMLULAR Hastane Yönetimi Cerrahi Branş Sorumluları başta olmak üzere Tanı ve Tedavi sürecinde yer alan tüm doktorlar ve diğer personeller

3 TANIMLAR Kimlik Tanımlayıcı: Doğru hastaya, doğru işlemin yapılmasını sağlamak üzere, yatışı yapılan her hastada (günü birlik hastalar dahil) kimlik doğrulaması için kullanılan tanımlayıcıdır. FAALİYET AKIŞI Hasta Kimlik Tanılama Yöntemi ve Hastanemizde Kullanılan Tanımlayıcılar Yatan hastada tek çeşit kimlik tanımlayıcı kullanılmaktadır. Hasta Kimlik Bilekliği: Yatışı yapılan her hastaya üzerinde hasta bilgilerinin olduğu hasta bilekliği takılır. Hastanemizde Kimlik Tanımlayıcı Olarak Kullanılan Renkli Hasta Bilekliklerin Kullanımı Yatışı yapılan her hastada beyaz renkli kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Alerjik hastalarda ise sadece kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Psikiyatri hastaların da yeşil renkli kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Aynı isme ve soyisim e sahip hastalarda lacivert renkli kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Enfekte hastalarda kol bantlarında bir değişiklik yapılmaz.Hasta dosyasında enfekte olduğunu belirten işaret konur. Bileklikler barkotlu olmalıdır.Barkotlu kimlik tanımlayıcıda en az; Hasta adı–soyadı, Protokol numarası, Doğum tarihi (gün/ay/yıl) bilgileri yer alır. Bileklikler üzerinde yer alan bilgilerde en fazla 4 tanımlayıcı parametre bulunabilir.

4 Klinikte yatan hasta, doğum yaptığında; Doğum sonrasında kız bebeklere pembe, erkek bebeklere mavi kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği kullanılır. Aynı seri numaralı anne-bebek kimlik tanımlayıcısı kullanılır. Annedeki beyaz kimlik tanımlayıcı bebeğin cinsiyetine göre değiştirilir. Kız bebeği olan anneye, pembe renk kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği, Erkek bebeği olan anneye mavi renk kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Bebeğin kimlik tanımlayıcısında; annenin adı-soyadı, bebeğin doğum tarihi (gün/ay/yıl) bilgileri ve anne veya bebeğin protokol numarası bulunmalıdır.Aynı seri numaralı anne-bebek bilekliği kullanılmalıdır.

5 Hasta servise kabul edildiğinde barkotlu ve hasta bilgilerinin bulunduğu kimlik tanımlayıcı bileklik takılır taburcu olana kadar hastada kalması sağlanır. Kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği, hastaya herhangi geçerli bir neden ile hasta el bileğine takılamıyorsa, bileklik çıkarılır. Eğer ayak bileği uygunsa ayak bileğine takılır. Ayak bileğine de takılamıyorsa hasta yanında bulundurmak üzere kimlik tanımlayıcı hasta başında bulundurulur. Yatan hastalarda Ex olan hastaların, kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkarılmadan morga gönderilir. Ayaktan hastalarda kimlik doğrulama kimlik bilgilerinin yer aldığı resimli ve resmi belge (nufüs cüzdanı,pasaport vb.) ile yapılır.

6 Hasta Kimliğinin Doğrulanması Tanı ve tedavi için yapılacak tüm işlemlerde hasta kimliği doğrulanmalıdır. Hasta ile ilgili her türlü bilginin, bir sağlık çalışanından diğer sağlık çalışanına aktarılmasında Herhangi bir çekim, test veya işlem öncesinde Hastadan tetkik almadan önce Cerrahi operasyonlarda operasyondan önce İlaç ve kan/kan ürünü uygulaması öncesinde, Yatan hasta takip işlemleri öncesinde, Hasta transferi esnasında yapılır. Hasta kimlik doğrulama işleminde, hasta kimlik tanımlayıcısı kullanılır. Oda ve yatak numarası kullanılmaz.

7 Yatan hastaların kimlik doğrulama işleminde; Klinik ve yoğun bakımda yatan hastalarda, hasta bilekliğindeki barkotlu kimlik tanımlayıcıdaki bilgiler ile kimlik doğrulama yapılır. Hastanın bileğinde takılmayı engelleyecek sorun olduğunda(ödem vb) kimlik doğrulama hasta yatak başında bulunan hasta kimlik tanımlayıcısındaki bilgiler kullanılır. Kimlik doğrulaması gerektiren hallerde hasta kimlik doğrulanmasında, hasta adı ve soyadı, protokol numarası, doğum tarihi kullanılır. Bilinci açık hastalarda kimlik doğrulama hastanın kendi katılımı ile yapılır. Bilinci kapalı, Engelli,çocuk hastalarda varsa hasta yakınından bilgi alınarak kimlik doğrulama yapılır. Bilinci kapalı yanında yakını olmayan klinikte yatan hastanın kimlik doğrulaması görev değişikliğinde; görevi devreden sağlık çalışanı, hastayı teslim ederken kimlik doğrulama yapılarak hasta teslim edilir/teslim alınır.

8 Yoğun bakımda yatan ve bilinci kapalı hastalarda görev değişikliğinde görevi devreden sağlık çalışanı, görevi alacak sağlık çalışanına hastayı teslim ederken hastanın kimliği ve genel durum bilgilerini aktarır. Anestezi etkisindeki hastalar, diğer bir sağlık çalışanına hastayı teslim ederken kimlik doğrulama yapılarak hasta teslim edilir/teslim alınır. Acil servislerde de hastalara yönelik yürütülen tüm tıbbi işlemler sırasında kimlik doğrulama yapılması esastır.

9 Hasta ve Ailesinin Kimlik Tanımlayıcılar Konusunda Bilgilendirilmesi Hasta ve ailesine kimlik tanımlayıcının kullanımı, korunması, değiştirilmesi ve çıkarılması konusunda bilgi verilir. Hasta ve Ailesi Eğitim Katılım Formunda, Hastane ve servis hakkında bilgi; konuları içinde anlatılır. Bu eğitim katılım formuna hasta/hasta yakını tarafından ve eğitimi veren sağlık çalışanı tarafından imza atılır.

10 Kimlik Tanımlayıcının Değiştirileceği Durumlar Bileklik zarar gördüğünde, (kopma vs) Enfekte materyal sıçradığında, Etiketi okunamayacak kadar zarar gördüğünde, Tedavi sürecinde alerji tespit edildiğinde beyaz kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkarılarak; kırmızı kimlik tanımlayıcı hasta bilekliği takılır. Doğum yapan annedeki beyaz kimlik tanımlayıcı bebeğin cinsiyetine göre belirlenen kimlik tanımlayıcı ile değiştirilir.

11 5 Kimlik Tanımlayıcı Hasta Bileğinden Şu Durumlarda Çıkarılır Hastanın bileğinde takılmayı engelleyecek sorun olduğunda; Hasta el ve ayak bileğinin aşırı ödemli oduğunda, Hasta el ve ayak bileğinde yara olduğunda, Hasta bilekliği ve hasta bileğinde ebat uyumsuzluklarında hasta bilekliği takılmaz; bileklik yatak başına konmak üzere çıkarılır. Hasta taburcu çıkışlarında hasta klinikten ayrılmadan önce bileklik çıkarılır. Verilecek Eğitimler Tüm sağlık çalışanlarına Hastaların Doğru Kimliklendirilmesi eğitimi yılda en az bir kere verilmektedir.

12 ŞİFRE 123654 TEŞEKKÜR EDERİM


"HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları