Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA"— Sunum transkripti:

1 HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA

2 AMAÇ Hastanede bulunan her hasta için güvenli bir çevre yaratmak ve bu güvenliğin devamını sağlamak için alınabilecek önlemleri belirlemek.

3 Hasta kabulü yapılan her hastanın T. C
Hasta kabulü yapılan her hastanın T.C. kimlik numarası ile sisteme kaydı yapılır. Tüm yatan hasta servisleri, doğumhane, bebek odası, ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri ve acil serviste hastalara “Hasta Kimlik Bileziği” takılır.

4 Hastalar için “Hasta Kimlik Bileziği” ne yapıştırılmak üzere, üzerinde hastanın kimlik bilgilerinin bulunduğu Adı-soyadı, T.C. numarası, Protokol numarası, barkod hasta kabul personeli tarafından, yeterli sayıda çıkarılarak hasta dosyasına konur.

5 “Hasta Kimlik Bileziği” ilgili birimlerde hemşire bankolarında bulunur.

6 Hastaların servise kabulünde, hastanın kimlik bilgileri;
Hasta/yakınına sorularak, Hasta dosyasından, Dosyasındaki barkoddan kontrol edilerek doğrulanır. Hastanın verdiği bilgilerle, dosya ve barkoddaki bilgiler arasında farklılık yoksa, hemşire hastaya uygun renkte olan bileziği seçerek üzerine barkodu yapıştırır ve hastanın koluna takar.

7 Hastanın verdiği bilgiler ile dosya ve barkod üzerindeki bilgilerde tutarsızlık varsa,
Kayıtlar tekrar gözden geçirilerek yeni hasta barkod yada dosyası hasta kabul personeli tarafından hazırlanır ve hastaya takılır.

8 Bebek bileklikleri üzerinde annenin;
Yenidoğan bebekler için “Hasta Kimlik Bileziği” doğumhanede ebe/hemşireler tarafından hazırlanır ve takılır. Bebek bileklikleri üzerinde annenin; Adı-soyadı, Protokol numarası, T.C. numarası ve Bebeğin doğum tarihi yer alır. Erkek bebekler için mavi, Kız bebekler için pembe “Hasta Kimlik Bileziği” kullanılır.

9 Hastalara; ÖNCE Hastanın adı-soyadı, Protokol numarası ve
İlaç vermeden, Kan ve kan ürünleri transfüzyonundan, Kan ve diğer klinik test örnekleri almadan, Laboratuar ve radyoloji tetkiklerinden, Ameliyattan, Hasta transferinden, Herhangi bir girişim uygulamadan, her türlü tedavi protokolünü uygulamadan ÖNCE Hastanın adı-soyadı, Protokol numarası ve Doğum tarihi “Hasta Kimlik Bileziği”nden, dosyasından ve hemşire gözlem formundan hasta/yakınına sorularak doğrulanır.

10 Hastanın oda numarası kimlik doğrulamada kesinlikle kullanılmaz.
Hastaya uygulanacak her işlemden önce “Hasta Kimlik Bileziği”nin takılı olmasına dikkat edilir. Hastanın bileziği yoksa kesinlikle hiçbir tıbbi müdahalede bulunulmaz.

11 Hastaların bilezikleri günlük yapılan vizitlerde başhemşire tarafından kontrol edilir ve doğrulanır.

12 Hasta taburcu olurken bakımından sorumlu hemşire tarafında hastanın bileziği çıkarılır ve kesilerek tıbbi atık kutusuna atılır.

13 Bilinci yerinde olmayan,
İsmi saptanamamış hastalarda (acil durumlarda, vb.) hastanın kimlik doğrulaması iki personel tarafından yapılır. Bu durumdaki hastaların bileziklerine “tanımlanamamış hasta, cinsiyeti, protokol numarası” yazılır.

14 Hastanın bileziği çıkmışsa,
Yeni bileziği takılmadan önce, hastaya dosyasından, hemşire gözleminden kimlik doğrulaması yapılır.

15 “Hasta Kimlik Bileziği”ni takmayı kabul etmeyen hasta/yakınlarına,
Kimliğin takılma nedeni, yararları hakkında bilgi verilir. Buna rağmen kabul etmezlerse “Hasta Ön Değerlendirme Formu”nda belirtilerek hasta/yakınından imza alınır.

16 Ex olan hastaların “Hasta Kimlik Bileziği” çıkarılmaz.

17 Alerjisi olduğu tanımlanan hastalara, beyaz kimlik bileziği yanında kırmızı bilezik takılır.
Kırmızı bilezik üzerine hastanın alerjisi olduğu madde/ilaç yazılır.

18 İzolasyonda olan hastalara, kendilerini soyutlanmış hissetmemeleri için ayrı bilezik kullanılmaz.
Sadece hemşire gözlem formları ve dosyalarına tüm sağlık personelini bilgilendirecek açıklıkta durum belirtilir.

19 Enfeksiyon riskini önlemek amacıyla, ameliyathaneye alınan hastanın eski kimlik bileziği çıkarılır, kimlik doğrulaması yapılarak hazırlanan yeni kimlik bileziği takılır.

20 Hastadan kan ve diğer numuneler alınırken;
Hastadan alınacak numunelerin sayısına yetecek kadar barkod bastırılarak hastanın yanına gidilir. Hastanın kimlik bilgileri hastanın bileziğinden, dosyasından /hemşire gözlem formundan ve hasta/yakınına sorularak doğrulanır. Hastanın kimlik bilgilerini içeren etiket, hastadan diğer kan ve numunelere alındıktan sonra ve hasta yanından ayrılmadan önce numune üzerine yapıştırılır. Hastadan kan/numuneler alınmadan tüp etiketlenmez.

21 TEŞEKKÜRLER


"HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları