Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
Danışman, Sonuç Yönetimi
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Finlandiya’da Politika Koordinasyonu, Yatay Yönetişim ve Kanıta Dayalı Politika Yapımı Sirpa Kekkonen
Bakanlık Seviyesinde Hesap Verebilirlik
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
BAKANLIĞIN STRATEJİLERİ UYGULAMASI NASIL SAĞLANMALIDIR? Kalle J. Korhonen Liderler Forumu, 24 Şubat 2011.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
İç Denetim.
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI (BROP)
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
SUNUŞ KAPSAMI KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM KAMU MALİ YÖNETİMİ GELİŞMELERİ STRATEJİK YÖNETİM ANLAYIŞI DIŞ DENETİMİN ROLÜ.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
GÜN 2 Bakanlık bünyesinde hesap verebilirlik  1) Etik hesap verebilirlik  2) Planlama ve izleme yöntemleri – günlük aktiviteler  3) İç kontrol & denetim.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
2. Gün  Kurumların Bakanlığa hesap verebilirliği nasıldır : –Performans yönetiminin mihenk taşları –Kurumlar ve hesap verebilirlik –Anlaşma –Raporlama.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
1 Yönetim Bilgi Sistemleri 2015– ANKARA Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
Eğitim Politikası HAKKıNDA. EĞİTİM POLİTİKASI GENEL GÖRÜNÜMÜ  Türkiye’nin eğitim politikası profili hakkındaki bu çalışma, OECD ülkeleri genelindeki.
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
Devlet Muhasebe Standartları
KAMUDA HASSAS GÖREV.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu

2 sosyal etkililik ~ ”hükümet düzeyinde etkililik” 3 E: ekonomiklik, verimlilik, etkililik Politika bağlamında konulan hedeflere ulaşma ve bu yolda alınan politika önlemlerinin başarısı => Siyasi düzeyde hesap verebilirlik Bağlam - sosyal etkililik

3 Denetim: sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Bütçe (Meclis kararları): sosyal etkililik hedefleri Merkezi Hükümet Kesin Hesapları: hedeflere ulaşma UDK: sosyal etkililiğe ilişkin bilgilerin denetimi Hükümetin meclise sunduğu yıllık faaliyet raporu Denetim meclise ayrı bir raporun parçası olarak sunuluyor

4 History of sosyal etkililik denetim in UDK 1st attempt: - ->2006 Governments annual report (Final Central Government Accounts) was denetimed on basis of denetims done in UDK - in Governments report ministries described in pages ahievement of sosyal etkililik goals - denetim findings were every time same: - Governments report does not provide useful information on sosyal etkililik - there are no indicators or at least they are not presented - raporlama is just describeing operations - no cause and effect analysies :

5 UDK’da sosyal etkililik denetiminin tarhiçesi 2. girişim, özel konular : - Sorunlar nedeniyle hükümet özel konuları yıllık rapor içinde bildirmeye karar verdi.Tüm idari sektörde 1 veya 2 konu vardı. - Hükümetin yıllık raporunun daha kullanışlı hale getirilmesi amaçlanıyordu. - UDK bu tematik raporları denetledi (denetim raporlarına ve dış kaynaklara dayalı olarak) - denetim bulguları değişmedi (fakat UDK çok sayıda örnek edinmiş oldu): - Neden- sonuç bağlantısı yok (önlemler ise tam zıttı) - Asıl materyal (mevcut) raporun dışında bırakılıyor (temelde “olumsuz”) - Raporlama şu anki operasyonlara odaklanır - Etkililik hedefleri yok

6 UDK’da sosyal etkililik denetimi 3. girişim, birinci evreye geri dönüş: - Tematik raporlamadaki kötü deneyimler nedeniyle hükümet bir önceki yönteme geri döndü. - UDK denetim yöntemini de değiştirdi. Bütçede konan hedeflerle faaliyet raporundaki bildirimler arasında karşılaştırmaya gitti.

7 Denetim yöntemi Ana denetim sorusu: Merkezi Hükümet Kesin Hesapları Raporu sosyal etkililik ve buna ulaşma konusunda doğru ve adil bilgiler sunuyor mu (bir idari sektörde)? Operasyonel sorular: 1. sosyal etkililik hedefleri bütçede sunulmuş mu? 2. Bu hedefler esaslı ve işlevsel mi (yönetim ve izleme için)? 3. Raporlama ve bilgiler bütçeden konan bütün hedeflerle ilgili olarak sunulmuş mu? ( Merkezi Hükümet Kesin Hesapları Raporu ) sorudaki raporlama ve bilgilerin kalitesi yüksek mi?

8 Denetim yöntemi Tüm idari sektörler => bilgilerin yeterliliği Yetki paylaşımına dayalı => denetim ve denetim belgelendirmesinde yalınlaştırılmış yapı (1) UDK’nın denetim ve uzmanlık çalışmalarından edinilen kriterler; (2) diğer araştırma ve değerlendirmeler, (3) Hükümet Mali Kontrol Biriminin desteği UDK’nın müstakil bir rapor halinde meclise sunduğu merkezi hükümet kesin hesapları raporu 2010 (

9 Temel bulgular Raporlama kalitesi ve hedef koyma kalitesi arasında açık bir bağlantı vardır. Bir bakanlık başarıyı tanımlayan açık hedefler koymuş ve yönlendirme faaliyetleri uyguluyorsa raporlamanın kalitesi de yüksektir. - İyi formüle edilmiş hedefler doğal olarak daha iyi raporlama sağlar Tek başına raporlamayı iyileştirmek mümkün değildir. Sürecin tamamına dikkat edilmesi gerekir - Bütün önemli konular ve fonların uygulanması alanlarında hedefler ve raporlama olmalıdır

10 Bulgular Raporlamadaki sorunlar aynı kaldı - raporlama sıklıkla faaliyetlerin tanımlanmasıyla sınırlı kalıyor, bakanlık faaliyetleriyle arasında ilişki kurulmuyor. - olumsuz gelişmelerle veya tam olarak ulaşılamayan hedeflere ilişkin raporlama yapılmıyor - Bütçede sunulan hedeflerle kesin hesap raporları arasında büyük boşluklar var - fonların uygulanması ve fon miktarları ile hedeflere ulaşmaya ilişkin raporlama arasında bağlantı yok.