REACH - CLP Bilgilendirme Semineri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
This project is produce with the financial assistance of EU
Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH)
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
Sorular ve Cevaplar.
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ T.C. Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Takip Sistemi Brimi.
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
REACH Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
Atıkların Düzenli Depolanması Tüzüğü
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Çevre Görevlisi Eğitimi
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
AHU ÇEKİM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK UZMANI Kasım 2014
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) Türk Kimya Endüstrisi için REACH ve CLP Tüzükleri konusunda bilgilendirme ve bölgesel endüstriyel yardım masalarının kurulması.
MAKİNE EMNİYETİ INDESIT UYGULAMALARI
GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP)
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
İZMİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü 2009 Şubat
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.
1 ANTALYA OCAK 2010 Kimyasalların Envanteri Ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik Tacim ALINCAK Çevre ve Orman Bakanlığı (26 Aralık 2008 / Mükerrer R.G.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
DÜZENLENMEMİŞ ALANDA KARŞILIKLI TANIMA YÖNETMELİĞİ 16 Ağustos 2012 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ENDÜSTRİYEL İLAÇ ÜRETİMİ
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Tehlİkelİ Atiklarin Taşinmasi
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
REGLAMENTO EUROPEO REACH SECRETARÍA DE ESTADO DE CAMBIO CLIMÁTICO DIRECCION GENERAL DE CALIDAD Y EVALUACION AMBIENTAL Ankara 11/11/ Avrupa Birliği.
Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı 1 ANKARA 6 Ocak 2011 (26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092)
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
İMMİB REACH ve CLP YARDIM MASASI İMMİB REACH&CLP YARDIM MASASI REACH-Tedarik Zinciri REACH-Tedarik Zinciri TAIEX ÇALIŞTAYI Nisan 2012.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Çevre Görevlisi Eğitimi
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

REACH - CLP Bilgilendirme Semineri CLP Tüzüğü 15 Aralık 2010, Bursa Furkan KUL Kimya Müh. - KOSGEB BURSA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ REACH – CLP Bölgesel Sanayi Yardım Masası BURSA

Sunu İçeriği CLP Nedir? CLP Kapsamı REACH ve CLP Bağlantısı CLP tüzüğü ile neler değişiyor? Tüzük içeriği CLP kapsamında olmayan konular İstisnai durumlar CLP takvimi Roller ve yükümlülükler Maddelerin ve karışımların sınıflandırılması Bildirim Takvimi Etiketleme Gereksinimleri Ambalajlama Kuralları Sonuçlar

CLP Nedir? 20 Ocak 2009’da yürürlüğe giren EC/1272/2008 sayılı madde ve karışımların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanmasını düzenleyen, BM Küresel Uyum Sistemi(UN GHS)’ni temel almış yeni AB tüzüğüdür.

CLP Nedir? CLP 40 yıldan bu yana yürürlükte olan Tehlikeli Maddeler (Dangerous Substances Directive,DSD) (67/548/EEC) ve Tehlikeli Karışımlar (Dangerous Preparations Directive,DPD) (1999/45/EC) Direktiflerinin yerine geçecektir. Sözkonusu düzenlemenin genel amacı; insan ve çevre sağlığının yüksek seviyede korunması, maddelerin, karışımların ve eşyaların serbest hareketinin sağlanmasıdır.

CLP Tüzüğü Nasıl Uygulanır Bir madde ya da karışım, CLP Tüzüğü’ndeki tehlike kategorilerine göre değerlendirilip, buna göre sınıflandırılmalıdır. Bu madde veya karışımların üretici, ithalatçı, alt-kullanıcı ve distribütörleri; aynı zamanda da özel bâzı eşyaların(patlayıcı ürünler/eşyalar) üretici ve ithalatçıları, tüketiciler de dahil olmak üzere tedarik zincirindeki bütün aktörlere tanımlanan sınıflandırma bilgisini etiket veya Güvenlik Bilgi Formları(SDS) ile iletmelidir.

CLP Kapsamı AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmaları kapsar. REACH ten farklı olarak CLP de tonaj sınırı yoktur. Maddelerin CLP Tüzüğüne göre sınıflandırılması 1 Aralık 2010 tarihinde başlayacaktır. Karışımların CLP Tüzüğüne göre sınıflandırılması 1 Haziran 2015 tarihinde başlayacaktır.

REACH ve CLP Bağlantısı SIEF, Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlanması, İzin, Güvenlik Bilgi Formları, (GBF deki sınıflandırma ve etiketleme bilgileri CLP Tüzüğüne göre yapılacaktır) Kayıt, Sınıflandırma ve Etiketleme Envanteri

CLP tüzüğü ile neler değişiyor Madde ve Karışımların sınıflandırılması için kullanılacak kriterler Halihazırda kullanılan tüm sınıflandırmalar Tüm kimyasal madde ve karışımların tehlike etiketleri Tüm kimyasal madde ve karışımlar için Güvenlik Bilgi Formları(SDS)

CLP tüzüğü ile neler değişiyor 67/548/EEG (DSD) 1272/2008 7 piktogram 9 piktogram 15 tehlikeli sınıfı 28 zararlı sınıfı alt kategoriler dahil R-ibareleri H-ibareleri S-ibareleri P-ibareleri Ek kalıplar EUH-ibareleri - Sinyal kelimeler: tehlike ve uyarı Ek I Ek VI Ek VII: eskinin yeniye çevrilmesi Maddeler için kriterler Maddeler ve karışımlar için kriterler Karışımlar için kriterler 1999/45/EG (DPD) P100s General H200-H299 Physical hazard P200s Prevention H300-H399 Health hazard P300s Response H400-H499 Environment hazard P400s Storage P500s Disposal S-Safety –Güvenlik P-Precaution – Önlem H-Hazard – Zarar EUH – ibareleri UN GHS de bulnmayan ibareler Sinyal kelimeler Danger (tehlike) veya Warning (Uyarı)

Tüzük içeriği Prensipleri ve genel kuralları içeren legal yazılar BAŞLIK I – Genel sorunlar BAŞLIK II – Zararlı sınıfları Bölüm 1 Tanımlama ve inceleme bilgileri Bölüm 2 Zarar bilgisinin değerlendirilmesi ve Sınıflandırma kararı BAŞLIK III – Etiketleme formunda zararlı komünikasyonu BAŞLIK 1 Etiketin içeriği BAŞLIK 2 Etiket başvurusu BAŞLIK IV - Ambalajlama BAŞLIK V – Maddelerin S&E’nin uyumu ve S&E envanteri Bölüm 1 Maddelerin uyumlu S&E’sinin düzenlenmesi Bölüm 2 S&E envanteri BAŞLIK VI – Yetkili Makamlar ve Yaptırımlar BAŞLIK VII – Genel ve Nihai Provizyonlar

Tüzük içeriği Teknik detay ekleri Ek I: Zararlı madde ve karışımlar için sınıflandırma ve etiketleme gerekleri Ek II: Etiketleme ve ambalajlama için özel kurallar Ek III: Zarar cümlelerinin listesi Ek IV: Önlem cümlelerinin listesi Ek V: Piktogramlar Ek VI: Zararlı maddelerin uyumlandırılmış listesi Ek VII: Sınıflandırma için çeviri tablosu

CLP kapsamında olmayan konular Radyoaktif madde ve karışımlar İzole olmayan ara ürünler Gümrük kontrolünde olan madde ve karışımlar Atık ürünler İlaçlar ve veteriner ilaçları Kozmetikler Tıp cihazları (e.g. art joints) Gıda (katkı maddeleri ve aromalar dahil) Hayvan yemleri (sığır ve hayvan yemleri katkı maddeleri dahil) Ar-Ge madde ve karışımları Savunma adı altında Üye Ülkelerde muaf tutulan madde ve karışımlar Nakliye edilen tehlikeli mallar

İstisnai durumlar Eşyalardaki zararlı maddeler için sınıflandırma yok Muafiyet ile: Eşyalardaki patlayıcı maddeler (Madde 4, lid 8 ve ek I.2)

CLP Takvimi Maddelerin CLP Tüzüğü’ne göre sınıflandırması 1 Aralık 2010 tarihinde başlayacaktır. Karışımların sınıflandırması ise 1 haziran 2015 tarihinde başlayacaktır. Piyasaya halihazırda sürüldüğü resmi olarak kanıtlanabilen(rafta/stokta) ürünlerin yeniden etiketlenmesi ve ambalajlanması maddeler için 30.11.2012, karışımlar için ise 31.05.2017’ye kadar zorunlu değildir.

CLP Takvimi REACH Takvimi Tüm yeni madde ve karışımlar   Madde ve Karışımlar1≥1000ton/yıl veya KMÜT Madde ve Karışımlar≥100ton/yıl Maddeler ve karışımlar ≥1 ton/yıl Yıl 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 . . . CLP Takvimi Maddeler DSD'ye göre sınıflan-dırılmalı ve paketlen-meli. CLP uygulandı ise DSD etiketleme ve ambalajlama uygulanmamalı Hem DSD hem de CLP'ye göre sınıflandırılmalı ve CLP'ye göre ambalajlanmalı ve etiketlenmeli CLP 'ye göre etiketleme ve ambalajlama Karışımlar DPD'ye göre etiketlenmeli ve ambalajlanmalı. Aynı zamanda CLP uygulandı ise DPD etiketleme ve ambalajlanmalı.

Yükümlülükler Kurallara göre sınıflandırma ve etiketleme (Madde 4) Mevcut bilgilerin bir araya getirilmesi ve değerlendirilmesi (Madde 5) ECHA’ya sınıflandırma ve etiketleme bildirimi (Madde 40) 1 Aralık 2010’dan itibaren Kurallara göre ambalajlama (Madde 35) Geciktirme (elde tutma), ilk tedarikten sonra 10 yıl (Madde 49) İlk 3 madde üretici veya ithalatçı tarafından yapılacak ECHA bildirimleri toplayarak Sınıflandırma&Etiketleme(C&L) envanteri oluşturacaktır. -madde zaten REACH te kayıtlı ise bildirime gerek yoktur -farklı bir şirket aynı madde için bildirimde bulunsa bile bildirim yapılmalıdır(kayıt yok) CLP Tüzüğü kapsamında, AB’de kimyasal madde üretici ve ithalatçılarının, sınıflandırma ve etiketleme bilgilerini Avrupa Kimyasallar Ajansı’na 1 Aralık 2010 tarihine kadar bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır. 1 Aralık 2010’a kadar REACH Tüzüğü kapsamında bu bilgileri kayıt dosyasının bir parçası olarak sunacaklar için geçerli değildir. Söz konusu bildirim, aşağıdaki şartları sağlayan maddeler için Ajans’a Sınıflandırma ve Etiketleme bilgisinin sunulması ile sağlanacaktır: REACH Tüzüğü kapsamında Ajans’a kayıt ettirilecek maddeler (yıllık üretimi 1 ton ve üstü olanlar)   67/548/EEC sayılı Tehlikeli Maddeler Direktifi uyarınca tehlikeli olarak sınıflandırılma kriterlerini karşılayan ve ilgili hallerde müstahzarın tehlikeli olarak sınıflandırılması ile sonuçlanan bir biçimde ya tek başlarına ya da bir müstahzarda piyasaya sürülüp 1999/45/EC sayılı Tehlikeli Karışımlar Direktifinde belirtilen derişim limitleri üzerine çıkan maddelerdir.

Roller ve yükümlülükler Alt Kullanıcılar    Yükümlülükler Üretici İthalatçı Distributor Karıştırıcı Eşya üreticisi Profesyonel kullanıcı Endüstriyel 1 Sınıflandırma X - O  -  2 Etiketleme O 3 Ambalajlama  X 4 Bildirim  - 5 Bilgilerin saklanması (10 yıl)

Maddelerin ve karışımların sınıflandırılması

Maddelerin ve karışımların sınıflandırılması 3 grupta zarar sınıflandırması : Fiziksel/kimyasal zarar Sağlığa zararlar Çevresel zararlar

Bildirim Takvimi C&L(S&E) Bildirimi Son bildirim tarihi 1 Aralık 2010’a kadar kayıt yapılan maddeler Sınıflandırma değişmedikçe ek bildirime gerek yok Henüz kaydedilmemiş maddeler 1 Aralık 2010 Aralık 2010’dan sonra piyasaya sürülen maddeler Madde, AB pazarına sunulduktan sonra en geç 1 ay içinde

Etiket Gereksinimleri ! Etiket piyasasına sunulan üye ülkenin resmi dilinde yazılmalıdır. Sağlayıcının adı, adresi, telefon numarası Ürün Tanımlayıcılar-Ad, tanımlayıcı no Zarar Piktogramları Sinyal Kelimeler Zarar ve önlem ibareleri Tamamlayıcı bilgiler Paketin miktarı(kütle) etiket boyutu Ambalaj içerigi Boyutlar (mm) 3 litreden fazla değil: Mümkünse en az 52 x 74 3 litreden fazla, 50 litreden az: En az 74 x 105 50 litreden fazla, 500 litreden az: En az 105 x 148 500 litreden fazla: En az 148 x 210

Yeni Piktogramlar - Kararsız patlayıcı -metaller için korozif,deri korozyonu, ciddi göz tahrişi -yanıcı (gaz,aerosol),kendi kendine ısınan madde -akut toksisite -oksidatif madde -akut toksisite, kronik sağlık sorunuderi hassasiyeti, solunum hassasiyeti,KMÜT(CMR) -basınç altında gaz -aquatik çevreye zararlı

Ambalajlama Kuralları Eski tüzükler ile benzerdir. Tüzüğün 35. maddesinde bu kurallar belirtilmiştir. Ek II: Belirli madde ve karışımlar için özel kuralları içermektedir. CLP’ye göre yapılan ambalajlama taşıma(transport) gereksinimlerini de karşılamaktadır.

Ambalajlama Kuralları(2) Ek II Bölüm 1: Belirli madde ve karışımlar için özel kuralları içermektedir. Bölüm 2: Belirli karışımlar için gerekli H-İbarelerini belirler Bölüm 3: Çocukların açamayacağı güvenli ambalajları tarifler Bölüm 4: Bitki koruma ve biosidler için talimatlar Bölüm 5: Madde 29(3)’ün uygulanacağı zararlı madde ve karışımların listesini içerir Madde 29(3) : Ready mixed cement and concrete in the wet state. Yaş (karılmış- çimento)

Ambalajlama Kuralları(3) Ürünlerin dış ambalajları taşıma yönetmeliklerine uygun olması durumunda CLP etiketinin görünür olması zaruri değildir. Eğer Taşıma ile ilgili herhangi bir piktogram yok ise CLP piktogramları gereklidir

Sonuçlar CLP, mevcut bilgiyle, sistemle ve araçlarla çok yakın ilgilidir, ancak REACH’ten farklılıkları vardır REACH sınıflandırma ve etiketleme KRİTERİNİ içermez ama CLP’ye atıfta bulunur CLP kapsamında farklı görev ve sorumluluklar belirlenmiştir Madde ve karışımlar için çeşitli geçiş verileri kullanılır

TEŞEKKÜRLER! Furkan KUL Kimya Müh. - KOSGEB BURSA HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ REACH – CLP Bölgesel Sanayi Yardım Masası BURSA furkan.kul@kosgeb.gov.tr