ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gösterip Yaptırma Yöntemi
Advertisements

Dijital Teknolojiyle Modüler Öğrenme
Çocuğunun Koçu olarak Aile
Öğretim yöntem ve teknikleri
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Sözlü sınavlar Pınar Tunçer Afyon Kocatepe Üniversitesi Doktora Programı Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Mayıs 2007.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
OKUL ÖNCESİ DÖNEM: İnsan hayatının her döneminde olduğu gibi
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
1.DÜNYA SAVAŞI. Ünite Özeti  Bir çok dünya devletinin biraraya gelerek yaptığı 1.dünya savaşının nedenleri,savaşın ortaya çıkardığı sonuçlar incelenecek.
Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
ÖDEV VERME VE DEĞERLENDİRME Meral KOCABAY
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
KLASİK DÖNEM BESTECİLERİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Mevcut Eğitim Sisteminden Geleceğin Eğitimine. Grup Katılımcıları Prof.Dr. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi Prof.Dr. Alper Cihan İstanbul Üniversitesi.
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE DİL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER (KİTAP KULLANIMI) Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-1
Okul Temelli Mesleki Gelişim Kılavuzu
KUBAŞIK ÖĞRENME Sınıf ortamında; küçük karma kümeler oluşturarak
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
Ölçme ve Değerlendirme Semineri
1.TEOG SINAVI (26-27 KASIM 2014) ÖNCESİNDE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER Ertan GÖL 10 Ekim 2014.
SINIF REHBER ÖĞRETMENLERİNİN YAPABİLECEKLERİ ÇALIŞMALAR
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Probleme Dayalı Öğrenme
Kişisel Rehberlik.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
Beyin için Zenginleştirme. Beyin ile ilgili yapılan araştırmalar ortamın beyin gelişimi üzerinde etkisinin olabileceğini ortaya koymuştur. Daha iyi bir.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Sosyal Kabulün Artırılması
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
OLUMLU ÖĞRENME ORTAMI OLUŞTURMA
Programdan Sorular.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
GRUP TARTIŞMASI YÖNTEMİ
Sunum transkripti:

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR? Dr. Mehmet OKUTAN Karadeniz Teknik Üniversitesi

ÖĞRETMENLERİN SINIF İÇİNDEKİ YENİ ROLLERİ Özendirici bir sınıf ortamı oluşturulmalı. Öğrencileri düşünmeye özendirici sorular sormalı ve onların da soru sormalarına fırsat verilmelidir. Öğrencilerin cevapların ilgi ve sabırla beklenmelidir. Bütün öğrenci cevapların değerlendirmeye tabi tutmadan kabul edilmelidir. Öğrenci fikirlerine değer verilmeli ve sınıf düzeninin oluşturulmasında onların da karara katılması sağlanmalıdır. Sınıf içi ilişkilerde espriden korkulmamalıdır. Sınıfta ortaya çıkan tüm sonuçlarla bizzat ilgilenilmelidir.

SINIF İÇİNDEKİ İLİŞKİ DÜZENİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLARI Öğretmenin konuşma becerisini geliştirmesi, Her öğrencinin ilgi ve yeteneklerinin değerlendirilmesi, Derste iyi bir planlamanın yapılması, Öğrencilere söz hakkı verilmesi, Öğrencilerin dikkatle dinlemelerinin sağlanması. Öğretmenin öğrenciyi “adam” yerine koyması, Öğrencinin sınıftaki tüm kararlara katılmasının sağlanması, Bütün öğrencilerin “özel” olduğunun bilincinde olunması, Öğrencilerin önce “insan” oldukları hususunun onlara hissettirilmesi.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR? (1) Sınıfta arkadaşça bir ortam oluşturulmalıdır. Öğrenciler, kendilerini yönetecek biçimde eğitilmelidir. “Akademik gelişme”ye değil, “bireysel ve sosyal gelişme”ye ağırlık verilmelidir. Öğretmen kendini değerlendirmek için “aynayı kendine tutmayı” bilmelidir. Öğrenciye bir “akran” gibi davranılmalıdır Öğretmen rehber olmalıdır.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR? (2) Öğretmen, sınıfta rekabeti değil, işbirliğini öne çıkarmalıdır. Öğretmenin “tek adamlığı”na dayalı yönetim tarzı, öğrenci katılımının sağlandığı liderce bir yönetime dönüşmüş olmalıdır. Öğretmenin “öğrencilere ders anlatması” “öğretmenin öğrencilerle ders anlatması” biçimine dönüşmelidir. Öğretmen öğrenciyi “adam” yerine koymalıdır.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR? (3) Sınıfta eğitimin öznesi, öğrenci olmalı ve öğrenmekten keyif almalıdır. Öğretmen-öğrenci ilişkilerinin kalitesi artırılmalıdır. Sınıfta “formalite”leri öne çıkaran anlayışlardan uzaklaşılmalıdır. Sınıfı gerçek hayatın bir numunesi olarak düzenlenmelidir. Öğrenciler sınıfta alınan kararlara katılmalıdır. Öğrencilerin kendi sorunlarını kendilerinin çözmelerine yardımcı olunmalıdır.

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ NASIL YÖNETİLEBİLİR? (4) Sınıfta öğrenciler kendi aralarında ortak çalışma kültürü geliştirilmelidir. Öğrenci merkezli yöntem ve tekniklere ağırlık verilmelidir. (beyin fırtınası, örnek olaylar, drama gibi…) Öğretmen sınıfta masasında oturan değil, öğrencilerin yanında olan konumunda bulunmalıdır. Sınıf kuralları gerekirse öğrencilerle konulmalıdır.

TEŞEKKÜRLER