Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I"— Sunum transkripti:

1 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I

2 PLANLAMA VE UYGULAMA Planlama ve Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Öğrenme Merkezleri Aylık Plan Günlük Eğitim Akışı Etkinlik Planı Etkinlik Çeşitleri

3 PLANLAMA VE UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR;
Okul öncesi eğitim programları, çocukların eğitim gereksinimlerinden hareket edilerek hazırlanmalı, çocukların yaş ve gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Çocukların motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişmeleri ile özbakım becerilerini destekleyecek bir eğitim ortamı hazırlanmalıdır. Çocukların bireysel farklılıkları, ilgi, istek ve yetenekleri göz önüne alınmalıdır.

4 PLANLAMA VE UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR;
Programlar çocukların yaparak-yaşayarak öğrenmesine fırsat vermelidir. Çocukların karar verme becerilerini geliştirmek için özgür seçimlerine önem verilmeli, eğitim ortamı kendilerini rahatça ifade edebilecekleri şekilde düzenlenmelidir. Program çocuğun öz saygısını, sorumluluk duygusunu, iç disiplin (öz denetim) ve girişimciliğini geliştirici nitelikte olmalıdır.

5 PLANLAMA VE UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR;
Çocuklara eğitim programları aracılığıyla davranışlar kazandırılırken, yapabildiklerinden yola çıkarak yapamadıklarını başarmalarına, öncelikle kendi özellikleriyle ilgili davranışları, daha sonra yakın ve uzak çevresiyle ilgili özelliklere yönelik davranışları geliştirmelerine yardımcı olunmalıdır. Programda yer verilen etkinlikler; çocukların yaratıcılıklarını ortaya koymasına yardımcı olacak şekilde düzenlenmeli, onlara özgün ürünler oluşturmaları için gerekli uyarıcılarla donanmış bir çevre sunulmalı, böylece başladıkları işleri sonuçlandırmaları sağlanmalıdır.

6 Planlama ve uygulamada dikkat edilmesi gereken durumlar;
Programın dayandığı esaslar; öngörülen amaçlar, araç- gereç seçimi, kullanılan yöntem ve teknikler ile değerlendirme gibi özellikler açısından uyumluluk, tutarlılık ve bütünlük özelliğine sahip olmalıdır. Program, çocukların problem çözme ve neden sonuç ilişkileri kurma gibi bilişsel becerilerini geliştirici yönde olmalıdır.

7 Planlama ve uygulamada dikkat edilmesi gereken durumlar;
Çocuklarda paylaşma, bir grubun üyesi olma, ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilme, kuralları benimseyebilme ve uyma, başkalarının duygu ve düşüncelerini paylaşma, kendi haklarını bilme, çevresindekilerin haklarına saygılı olma gibi davranışları geliştirici özellikte program hazırlanmalıdır. Program etkinlikleri oluşturulurken bir gelişim alanına ait kazanımlar ön planda tutulmamalı, çocukların eğitim ihtiyaçları doğrultusunda tüm gelişim alanlarının kazanımlarına yer verilmelidir.

8 PLANLAMA VE UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR;
Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programın etkili olabilmesi için ailenin katılımı sağlanmalıdır. Programda objektif ve bilimsel değerlendirme süreçleri esas alınmalı ve değerlendirme çocuk, eğitimci, aile ve program gibi öğelerin tümünü içermelidir.


"OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları