GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

ULAN BATOR.
Çanakkale
DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜZESİ :TÜRKİYE PROJESİ Bakanlığımız- BKG-TURSAB işbirliği Kitap projesi Sergi projesi.
ANADOLU.
İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Medeniyetlerin kesişim noktası
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
İSTİKLAL KULESİ MÜDAFAİ HUKUK KULESİ HÜRRİYET KULESİ SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ KABARTMA KADIN HEYKEL GRUBU BASKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ ERKEK.
ÇALINAN HAZİNELERİMİZ
Kapadokya
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
Ders 3 10 Ekim 2006 Doç. Dr. Billur Tekkök GSF F102
Avrupa Hun Devleti.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
MISIR MEDENİYETİ.
MARDİN ŞEHRİM.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
MISIR MEDENİYETİ.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ALACAHÖYÜK.
İSKENDER İMPARATORLUĞU
ANADOLU MEDENİYETLERİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
HİTİTLER.
ÇORUM Çorum, doğudan Amasya, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, güneybatıdan Kırıkkale, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu illeri.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
TRE311 Ders 2 Anadolu Bronz Çağı ve Sonrası Kültürleri ve Mitler Doç. Dr. Billur Tekkök.
GSB109 Anadolu Arkeolojisi 12 ders
Bolu Müzesi. Bolu Müzesi; Bolu'da kurulu, [1] eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, Stadyum Caddesi üzerinde bulunur.Bolu [1] Bolu Müzesi;
ANADOLU MEDENİYETLERİ
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
,.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
İSTANBUL’ UN FETHİ.
2D. EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI
ANKARA. Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti ve İstanbul'dan sonra ikinci büyük şehridir. Eski adı Angora olan şehrin nüfusu 2007 nüfus sayımına göre.
Anadolu ve Mezopotamya
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
Öğr. Gör. Şebnem Kurtuluş Kıvanç
Batı Karadeniz-3.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
ANKARA ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİNİ ZİYARET.
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANKARA ETİMESGUT Etimesgut.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
 Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Beş yüz yıla yakın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök

Ankuwash Ancyra Angora 2005 nüfus sayımında 4,319,167 (ilçeleriyle birlikte 5,153,000) Denizden yüksekliği 850 m Galatlar ve Romalılar zamanında hatta Bizans döneminde Ἄγκυρα Ánkyra.

Roma dönemi Augustus tapınağı (İ.Ö.20) aynı zamanda Monumentum Ancyranum olarak da bilinen

Res Gestae Divi Augusti

Tapınak İlk olarak Galat kralı Pylamenes tarafından 10 yılında inşa edilir. Bu Roma imparatoru Augustusa bağlılığı göstermek için bir jestdir. Romalılar tarafından restore edilir cünkü tapınak Augustusun Roma topraklarında barışı sağladığına dair tüm yaptığı işlerin Yunanca ve Latince olarak yazıldığı önemli bir yapıdır. Bizans döneminde kiliseye dönüştürülür ve daha sonra da Haci Bayram Camii bir duvarını kullanır.

Tarihi Bronze Çağında Hatti uygarlığı 2.binde Hititler 10.yyda Frigler daha sonra Lydia ve Pers egemenliğine geçer.

3.Bin Bronz Çağı Hatti kültürü

Tarihi Pontos yani Karadeniz bölgesinde ticaret yapan Yunan kolonizasyon döneminde tüm Karadeniz bölgesiyle irtibat halinde olan kent Kırım, kuzeyde Gürcistan güneyde Kıbrıs,doğuda İran ve Lübnanla ticaret bağlantısı içindedir. Bu dönemde adı "Áγκυρα"-"Àngyra" olarak bilinen kentin halklarının bir kısmının "Γόρδιον"-"Gòrdio(n)" dan gelme olduğu da söylenir, Gordionu sonra erdiren önemli bir deprem sonrası.

Pers ve İskender dönemi Perslerin Anadoludaki hakimiyetine İskenderin son vermesiyle ve 333de Gordiona gelip bir süre kalması sonrasında Makedon egemenliğine geçen bölge İskenderin 323de Babilde sefer sırasında ölümünü takiben komutanlarından Antıgonos sülalesi hakimiyetine geçer İ.Ö. 278de Gal kökenli Galatların egemenliğine girer Kente Ancyra diyen kavim kentin ilk yazılı tarihini de yapanlardır.

Roma döneminde İ.Ö. 189da Roma egemenliğine geçen kent aynı zamanda da Romanın Galatia eyaleti başkenti olur Roma döneminde doğuya açılan kapı görevini yerine getiren kent gelişerek şehir devleti haline gelir. Kentin askeri önemi Bizans döneminde de önemli olmasını sağlamıştır. İ.S. 6yy.da Arap istilasına uğrayan kent geç Bizans dönemi 11yya dek doğu-batı kuzey-güney bağlantısında önemli bir kent olarak kimliğini korumuştur.

Selçuk dönemi 1071de Alparslan Malazgirt savaşıyla Türklere Anadolunun kapısını açmış ve askeri açıdan önemli olan Ankarayı 1073de bağlamıştır. Bizans İmparatoru Alexios I Komnenos kenti 1.Haçlı seferlerinden sonra türklerden geri alamak istemiş ve 12yy sonuna dek Bizans egemenliğinde kalmıştır. Orhan I zamanında 1356da kent Osmanlılar tarafından geri alınmış ve Timurlenk tarafından kuşatılan kent 1403de yine Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde de Ankara Eyaletinin başkenti olmuştur.

20.yy 1.Dünya savaşı bitiminde Osmanlı egemenliğinin zayıflamasıyla Yunan, Fransız İngiliz ve İtalyanlar tarafından paylaşılan ülkede Atatürk karşıt akımı Ankarada başlatmış ve Osmanlı İmparatorluğu sona erince 1923de Türk Cumhuriyetini ilan etmiş ve Ankarada başkent olmuştur.

Caracalla hamamları

Hamam Klasik Roma hamamı planında frigidarium (soğuk oda), tepidarium (serin room) and caldarium (sıcak oda). Caracalla tarafından İ.S. 3yyda inşa edilir şifa getiren Asclepios, onuruna. Bugün sadece taban seviyesinde ayaktadır.

Roma tiyatrosu

Erken Bizans İ.S.362de İmparator Julian kenti ziyaretinden osnra dikilen sütun 15 m.yüksekliktedir ve Sümerbank binası arkasında yer alır.

Kale Çengelhan 1522 Kervansarayı bugün Rahmi Koç endüstri müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Atpazari bölgesinde eski Osmanlı NMahmut Paşanın Pazar deposu Kursunlu Han olarak bilinen yapı restore edilerek müzeye dönüştürülür. Hamit Zübeyir Koşay Atatürk zamında Kültür bakanı iken Atatürk’ün en büyük isteği olması nedeniyle yapıyı müze haline getirtir. 1938-68 arası süren çalışmalardan sonra arkeoloji müzesi olarak açılır.

Bugün Müze İçinde ofislerin olduğu düzenli konferansların ve müzik festivali, sergilerin yapıldığı bir yer. Eserler Anadolunun en erken kültürlerinden Paleolitik dönemden başlayan ve Roma döneminde dek uzanan eserlerin barındırılığı bir yer. Daha çok Neolitik Çatalhöyük, Erken Bronz Çağı Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Frig ve Urartu eserleri yer almakta. Nisan 19 1997de Avrupanın En İyi Müzesi ödülünü almıştır.

Müze sanal http://www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/sanalgezinti.htm

Ödev Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezip sizi en çok etkileyen bir eser üzerine yorum yapınız