Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ"— Sunum transkripti:

1 ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ

2 BAŞLARKEN… ARAMAK MERAK ORİENTİRİNG TARİH ÜRÜN

3 KÜLTÜREL VE TARİHİ MEKANLARDA “O”
KEŞİF GEZİSİ BAŞLIYOR… KÜLTÜREL VE TARİHİ MEKANLARDA “O”

4

5 BANDANALARIMIZI YAPIYORUZ

6

7 5. SINIFLAR EFES GEZİSİ PROGRAMI
9 Ekim 2013 09: Okuldan hareket 10: Efes Antik Kenti’ne varış 10: Müze’ye giriş 10: Orientiring 12: Öğle Yemeği 13: ‘’Gazetemi Yapıyorum’’ etkinliği 14: Gazetelerin sunulması 14: Serbest zaman (alışveriş için) 15: Okula dönüş

8 Tarihi Masallar DOMİTİAN TAPINAĞI
CELSUS KÜTÜPHANESİ Celsus Kütüphanesi, yılları arasında inşa edilmiş. Bu kütüphane Roma döneminde, Selçuk’a bağlı Efes kentinde kurulmuş. Önden bakılınca iki katlı görünen bu kütüphane aslında üç katlıymış. Bir gün, insanlar bu kütüphanenin salonunda mutlu mesut kitaplarını okurken büyük bir deprem olmuş. Deprem sırasında kitap okuma salonu yanmış. Ama merak etmeyin, bu salon sonradan tamir edilmiş. Bu kütüphaneye bağış ve miras yoluyla pek çok kitap geliyormuş. Antik çağın bu muhteşem kütüphanesinde toplam kitap bulunuyormuş. Fakat bu kitaplar, bugün bildiğimiz kitaplar gibi değilmiş, büyük büyük rulolar halinde olan kitaplar kütüphanenin özel raflarında saklanıyormuş. Kütüphanede, klasik devlet memurları yerine şairler, dil bilimciler ve bilginler çalışıyormuş yıl yaşayan bu güzel kütüphane M.S. 3.yy. ortalarında Got istilaları sonucu tahrip edilmiştir. Orta Çağ’da yaşanan şiddetli bir depremle bir kez daha yıkılan kütüphaneden bugün geriye yalnızca bu muhteşem giriş bölümü kalmış. DOMİTİAN TAPINAĞI Bundan yüz yıllar önce Imparator Domitianus’a (M.S. 81–96) adanan tapınak, ölümünden sonra imparatorun anısının lanetlenmesiyle başka bir aileye adanmış. Tapınak, şehrin en büyük yapılarından biriymiş. Altı basamaklı bir altyapının üzerine kurulmuş bu tapınak, büyük sütunların yardımıyla bir terasın üzerinde durmaktaymış. Fakat binanın temel taşları bile sökülünce günümüzde neredeyse tamamı yok olmuş. Kazılar sırasında bu alanda Imparator Domitianus’un çooook büyük bir heykeli bulunmuş. Bu heykelin bazı parçaları korunabilmiş, görmek istersen Efes Müzesine gidebilirsin.

9 Hedef alanlarıyla ilgili bilgileri öğrencilere drama yöntemini kullanarak aktardık.
CELSUS KÜTÜPHANESİ

10 DOMİTİAN TAPINAĞI

11 ODEON TAPINAĞI

12

13 Öğrencilerin haritalarına, hedefe ulaştıklarına dair işaretler koyduk ve onlara gazete oluşturma çalışması sırasında kullanacakları malzemeleri verdik.

14 Öğrenciler, hedeflerde edindikleri bilgiler ve gözlemleri doğrultusunda gazete oluşturmaya başladılar.

15

16 Öğrencilerin iş birlikli çalışmaları, grup olabilmeleri, hep birlikte bir ürün oluşturup bunun sevincini yaşamaları bizim için çok önemliydi.

17

18

19 Öğrenciler, çalışmanın sonunda gazetelerini sergilediler ve birbirlerini alkışladılar.

20

21 değerlendirelim ÖN TEST - SON TEST İŞBİRLİKLİ ÇALIŞMA
NE DAHA İYİ OLMALI? *Ziyaretçilerin az olduğu bir gün. *Öğretmen ve grup lideri yer değişmeli.

22 EFES ANTİK MÜZESİ İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUM?
1-Eski çağlardan kalmış, yıkılmış ya da yıkılmaya yüz tutmuş yapı , bina ve kalıntılara ne ad verilir? A) Harabe B) Arena C) Site D)Arkeoloji 2-Efes Antik kenti hangi ilimizin sınırları içerisindedir? A) Aydın B) İzmir C) Manisa D) Muğla 3-Celcus Efes’te bulunan aşağıdaki yapılardan hangisinin ismidir? Tapınak B) Tiyatro C) Hamam D) Kütüphane 4-Efes’in kuruluş efsanesinde geçen hayvanların isimleri nelerdir? A)Domuz ve Balık B) Balık ve Ayı C) Tavşan ve Kuş D) Domuz ve Tavşan 5-İlkçağ uygarlıklarında her büyük şehirde yer alan agora ne anlama gelmektedir? Ticaret merkezi B) Hastane C) Stadyum D) Gözlemevi 6-Efes’te Latrina Tuvaleti’nde önce bir kölenin tuvalete oturup taşı ısıtması ardından soylunun gelip tuvalet ihtiyacını gidermesi kentte aşağıdakilerden hangisinin varlığına işarettir? A) Erkek egemen aile yapısının B) Toplumsal sınıf ayrımının C) Demokratik yönetim sisteminin D) Federal devlet anlayışının 7- Efes’in kuruluş efsanesinde adı geçen kral Kadros’un oğlu Andronikos aşağıdaki kentlerden hangisinden gelerek Efes kentini kurmuştur? A) Pekin B) Atina C) İstanbul D) Londra


"ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları