Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADIM ADIM TÜRKİYE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADIM ADIM TÜRKİYE."— Sunum transkripti:

1 ADIM ADIM TÜRKİYE

2 Türkiye yada resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti hem Avrupa’da hemde Asya ‘da toprağı bulunan parlementer bir cumuriyettir.Topraklarının büyük bir bölümü Anadolu’ya , küçük bir bölmü ise Balkanlar’ın uzantısı olan Trakya’da yayılmıştır. Doğuda İran , Irak ,Suriye ,Azerbeycan ‘ a bağlı Nahcıvan , Gürcistan ile komşudur.Batıda ise Bulgaristan ve Yunanistan komşudur.

3 TARİHİ

4 Türkiye Cumhuriyeti Anadolu toprakları üzerinde kurulmuştur
Türkiye Cumhuriyeti Anadolu toprakları üzerinde kurulmuştur.Anadoluda ilk yerleşmeler Eski Taş Çağından itibaren görülür.Neolitik Çağ ve Kakolitik Çağ larda Çatalhöyük , Aşık Höyük gibi pek çok yerleşim yeri kurulmuştur.Erken Tunç Çağına Troia ,Alacahöyük ,Alişar önemli yerleşim birimleri olmuştur.Tunç Çağında Yunanistan bölgesinde gelen Dorlar ve İonlar Anadolu ‘nun Batı ve Güney kıyılarına yerleşmişlerdir.Demir Çağlarında ise Hititliler Anadoluda hüküm süren büyük devletler olmuşlardır. İç A nadoluda Hititlerden başka Frigler , Güneyde Lidyalılar , İç Batı Anadoluda Psidyalılar , , Güney Kıyılarında Pamphilyalılar ve Doğu Anadoluda Urartular Önemli Demir Çağ Devletleridir.Hitit devletinin yıkılmasından sonra Güney Doğuda Geç Hitit devleti kurulmuştur..Ardından Büyük İskender egemenliği altına girerek helenleşmeye başlamıştır. İskender ‘den sonra Roma ve Bizans dönemleri geldi.11. yüzyılda Selçukluların göçleri sonucunda topraklar üzerinde Türkleştirme başladı ve 1071 Malazgirt Muharebesi sonrası Anadoluya Moğol istilasına kadar yönetti.İstila sonrasında pek çok Türk Beyliği ortaya çıktı.

5 13. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlılar , Anadolu ‘nun yanı sıra Güneydoğu Avrupa ,Batı Asya ve Kuzey Afrika üzerinde toprakları bulunan büyük bir imparatorluk kurarak erken modern dönemde Avrasya ve Afrika’nın büyük bir güç oldu. İmparatorluk zirvesinde 15, ve 17, yüzyıllar arasında özellikle Kanuni Sultan Süleyman dönemde yaşadı.1683 II.Viyana Kuşatması ve 1699 Kutsal İttifak Savaşları sonrasında Türklerin Avrupa topraklarından çekilişi başladı ve Osmanlı imparatorluğu uzun bir gerilme dönemi yaşadı. Ülkenin birçok alandaki yetersizliğini kanıtlayan 19, yüzyıldaki Tanzimant ıslahatları , modernlerşmeyi sağlayamadı ve dağılmayı engelleyemedi.Osmanlı 1 . Dünya Savaşına İttifak Devletlerinin yanında girdi ve yenik düerek yıkıldı.Savaşın ardında imparatorluğa ait milletler ayrılarak çeşitli devletelr kurdu.İşgalci güçlere karşı yapılan Kurtuluş Savaşı başarıyla ulaştıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923 te günümüz Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

6 YER ŞEKİLLERİ

7 1)Ortalama yükselti fazladır. (1132)
1)Ortalama yükselti fazladır.(1132) .Yükselti batıdan doğuya doğru artar.Yükselti basamaklarının dağılımıı şöyledir. m arasında olan yerler = %17 -500—1000 ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ = %26 ‘ ‘ ‘ %49 _2000 m den yüksek yerler %7 2)Düzlükler geniş yer kaplar.Ovaların yükseltileri fazladır. 3 Ülkemizin yaklaşık yarısı m arasındadır.

8 4)Ülkemizin yüksek sıradağları doğu batı doğrultusunda uzanır
4)Ülkemizin yüksek sıradağları doğu batı doğrultusunda uzanır. Kuzey ve Güneydeki bu sıradağlar doğuda birleşir. 5)Anadolu , Karadeniz Akdeniz havzaları arasında yüksek bir kütledir. 6)Denizlerin derin kesimi ile kıyı dağları arasındaki fark 5000 m yi geçer.

9 En yüksek dağ sıralaması

10 İKLİM

11 1) Karasal İklim : Bu iklim tipi , İç Anadolu ,Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmı ve Trakya ‘nın iç kısımlarında görülür.Bitki örtüsü bozkırdır.Yazları sıcak ve kurak , kışları soğuk ve kar yağışlıdır. 2)Akdeniz İklimi :Bu iklim tipi ,Akdeniz , Ege ve Güney Marmara ‘ da görülür .Ancak Marmarada görülen Akdeniz ikliminin özellikleri daha serttir. Yazları sıcak ve kurak , kışları ıkıl ve yağışlıdır.Turunçgillerin tarımı için elverişlidir.Güney enlemlerinde görüldüğünden don olayı ve kar yağışı kıyı kuşağında ender görülür . Torosların yükseklerinde kışlar kar yağışlı ve soğuktur.Bitki örtüsü kızıl çamdır.Ormanın tahrip edilmesiyle maki ortaya çıkmıştır. 3)Karadeniz İklimi: Bu iklim tipi , Karadeniz kıyıları ve Kuzey Marmara ‘ da görülür.Her mevsimde yağışlıdır.Yazları serin , kışları kıyılarda ılık , , yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır.Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez.Bitki örtüsü geniş yapraklı , kışın yaprak döken ormandır.

12 SU KAYNAKLARI

13


"ADIM ADIM TÜRKİYE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları