Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALINAN HAZİNELERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALINAN HAZİNELERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 ÇALINAN HAZİNELERİMİZ

2 Bergama Sunağı (Bergama) ..
İzmir ili Bergama ilçesinde, antik Pergamon’un akropolünde bulunan bu sunak Pergamon Kralı II. Eumenes’in (MÖ.197-MS.160) Seleukos Kralı III. Antiochos’a ve Galatlara karşı kazandığı zaferin anısına yaptırılmıştır. Sunak ayrıca Mitoloji Tanrılarından Zeus ile Athena’ya adanmıştır. Helenistik dönemdeki Pergamon’un en görkemli anıtlarından olan bu sunak ile ilgili bilgiler Romalı Lucius Ampellius’un yazmış olduğu kitaptan öğrenilmektedir. Günümüzde Berlin’de Pergamon Müzesi’nde bulunan bu sunağın yalnızca temel kalıntıları Bergama’dadır.

3 Nereidler Anıtı Likya'da bulunan en büyük anıt mezar olup türüne ilk örnektir. M.Ö yıllarına tarihlenir. Hem Pers, hem Grek kültürlerinin Likya medeniyetine etkisi açıkça görülmektedir.

4 ELMALI SİKKELERİ ELMALI SİKKELERİ "Yüzyılın Definesi" Elmalı Sikkeleri'nin Tarihçesi      M.Ö. V. Yüzyılda Perslerin Yunanistan'ı istila etmelerinden sonra Atina Şehir Devleti'nin önderliğinde Akdeniz çevresi şehirlerinden oluşan bir birlik kurulmuştu (Atik - Delos Deniz Birliği). Birliğin bir merkezi ve bir bütçesi vardı. Her ülke kendi bastığı gümüş sikkeden kendi gücü oranında katkıda bulunuyordu.

5 ATLARI Türkçe dört at heykeliveya dört atın çektiği tek kişilik araba anlamına gelir. Latinlerin 12. yy'daki büyük İstanbul yağması sırasında diğer Bizans eserleri gibi Venedik’e götürülen yüzlerce eserin en değerlilerindendir. Antik çağın en değerli eseri olarak bilinen bu altın kaplama bronzdan heykeller eskiden şimdi Sultanahmet Meydanı diye geçen Hipodrom’da bulunuyordu. Venedik’e götürülen bu atlar bugün ünlü St Marco kilisesi'nin müzesinde bulunmakta olup çok sıkı korunmaktadırlar. Bu atların bu kadar özel olmasının en önemli nedeni dört İncil yazarı olan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’yı sembolize etmeleridir ayrıca Quadriga Antik Yunan'da ve Roma'da da Tanrıların Arabaları olarak görüldüğünden saygı görmüşlerdir. Bulundukları St Marco kilisesinin kapısının üzerinde replikaları da bulunan Quadriga yüzyıllarca gücün, asaletin simgesi olmuştur ve Venedik Devleti'nin paralarına bile resimleri basılmıştır. Bu bahsi geçen dört attan birinin bir bacağı Büyük İstanbul Yağması sırasında kırılmıştır, yeri tam olarak bilinmese de İstanbul’da olduğu bilinmektedir yılında Napolyon tarafından St Marco Kilisi'nden Paris'e getirtilmiştir fakat daha sonra yani 1815'de yeniden Venedik'e gönderilmiştir Quadriga.


"ÇALINAN HAZİNELERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları