Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Medeniyetlerin kesişim noktası

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Medeniyetlerin kesişim noktası"— Sunum transkripti:

1 Medeniyetlerin kesişim noktası
ADIYAMAN Medeniyetlerin kesişim noktası

2 Adıyaman

3 Nemrut Dağı Adıyaman'ın 103 km doğusundadır. Tümülüs ana kaya üzerine kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuştur. Tümülüsün doğu, batı ve kuzeyinde ana kaya düzleştirilererek teraslar düzenlenmiş, doğu ve batı teraslarda tanrı heykel ve kabartmaları yapılmıştır.

4 Karakuş Tümülüsü Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır.

5 Adıyaman müzesi Adıyaman müzesi bulunduğu yöre itibarı ile en zengin müzlerden birisidir. Ayrıca tarihi eser sayısı bakımından da hatırı sayılır bir sıradadır

6 Arsemia Ören Yeri M.Ö 2 yy’da yapılmıştır. Kommegene kralı Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı burada yer almaktadır.

7 Atatürk Barajı GAP Projesinin en önemli ayağı olan Atatürk Barajı Türkiye'nin en büyük, dünyanın 8. büyük barajıdır.

8 Besni Kurşunlu Cami Eski Besni Ören Yerinde bulunmaktadır. Külhanönü Camii ve Hacı Zeyrek Ağa Camii diye de bilinmektedir.

9 Cendere Köprüsü Kahta çayının en çok daraldığı kesimde iki ana kaya üzerinde 92 iri kesme taştan yapılan bir büyük kemer ve doğu tarafındaki küçük bir tali kemerden oluşur.

10 Eski Askerlik Binası Adıyaman ‘da 20 yy. başlarında yapılmış olan bu taşınmaz, kesme taşlarla yapılmış dikdörtgen planlı ve tek katlı bir yapıdır.

11 Perre Antik Kenti Antik çağdan kalan bu nekropol ve çevresi Kommageneliler döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmakla birlikte, asıl Romalılar döneminde gelişmiş bir kenttir.

12 Oturakçı Pazarı Adıyaman şehir merkezindeki bu tarihi çarşıda yöreye özgü halı,kilim,cicim, çanta ve heybe gibi el sanatları ürünleri turistik eşya olarak satılmaktadır.

13 Kahta Kalesi Kahta’nın 26 km. kuzeyinde Kocahisar (Eski Kahta) yer almaktadır. Kahta Çayı kenarında, kayalık bir tepe üzerinde bulunan kalenin yapım tarihinin Hitit dönemine kadar indiği düşünülmektedir.

14 Gölbaşı Adıyaman Gölbaşı ilçesine ismini veren göldür.
Gölbaşı Adıyaman Gölbaşı ilçesine ismini veren göldür.

15 Tarihi Gazhane Çeşmesi
Tarihi Gazhane Çeşmesi Adıyaman ilinde bulunan bu tarihi çeşme şu an da kullanılmamaktadır.

16 Sesonk Anıt Mezar Kızıldağ üzerinde Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından inşa edilen anıt mezar, her biri yaklaşık 10 metre yükseklikte üç çift sütunla çevrelenmiştir. Sütunları üzerinde kadın, erkek ve aslan kabartmaları bulunmaktadır.

17 Sugözü Sugözü mesire alanı Besni - Gaziantep karayolunun 10. kilometresinde bulunmaktadır.

18 Üçgöz Anıt Mezar Besni Üçgöz beldesindedir. 15 m. yüksekliğinde olan mezarın üzeri kırma taş ve molozla örtülüdür.

19 Ters Lale Dünyada sadece doğal olarak Adıyaman'ın Gerger ve Sincik ilçesinde yetişen ters lale, aynı zamanda Adıyaman’ın simgelerindendir.

20 Kızılin Köprüsü Kızılin köyü yakınlarında Göksu Nehri üzerindedir. Romalılar zamanında yapılmıştır. Orta kemeri çökmüştür. Kahta Çayı üzerindeki Cendere Köprüsüne benzemektedir.

21 Besni Kalesi Besni ilçesinin yaklaşık 2 km. güneyinde olan kale, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuştur.Kaleye yalnızca güneyden dik bir yamaçtan çıkılması mümkündür.Savunmaya çok elverişli olan Besni Kalesi, mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayakta durmaktadır.

22 Adıyaman Ulu Cami Adıyaman Çarşısı içerisinde yer alan Ulu Cami ilin en büyük camisidir. Belgelere göre Zülkadiroğullarından Alaü’d-devle tarafından yaptırılmıştır.

23 Mor Petrus, Mor Pavlus Kilisesi
Mor Petrus, Mor Pavlus Kilisesi Adıyaman medeniyetlerin kesişme noktası olduğunun bir kanıtı olan bu kilise, toplumumuzun diğer din ve insanlara olan hoşgörüsünün sembolüdür.


"Medeniyetlerin kesişim noktası" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları