ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Hz. İDRİS [a.s].
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
İNSANI HAM MADDE OLARAK ELE ALMAK
KUR’AN’DA ENLER-II YERİLENLER
ALLAH’ I NEDEN ÇOK SEVİYORUM?
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
BAHÇELİEVLER MÜFTÜLÜĞÜ KUTLU DOĞUM PROGRAMINA HOŞ GELDİNİZ
Kur’ân’da Bilgi Edinme Yolları
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Kur’ân’da Akıl ve Bilgi
- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Onda hiçbir çatlak da yok... (KAF 6)
PROF.DR.SÖNMEZ KUTLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Kur’ân’ın ve kâinatın dilinden. Her galakside ortalama yıldız.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
ADALET.
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
Temel Eğitici Nitelikleri
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ 26 Kasım 2014, Çarşamba Kur’an’ın İşlevleri (Fonksiyonları) DERS 9
Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba.
7.5.ÜNİTE DİN VE GÜZEL AHLAK

ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ 15 Ekim 2014, Çarşamba Kur’an’ı anlamada izleyeceğimiz yöntem DERS 3
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
** DEĞERLER EĞİTİMİ ** SORUMLULUK
Bu Kitapta Hiçbir Şüphe Yoktur.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 1. Ünite Sunusu
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
DERSTE GEÇEN ÖNEMLİ KAVRAMLAR. Hidayet Hak yolu Doğru yol Hidayet Hak yolu Doğru yol Dalalet Doğru yoldan sapmak Dalalet Doğru yoldan sapmak Tebyin Hakikatin.
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
Kur’ân Doğru Bilgiye Önem Verir
ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
KURANIN TEMEL KONULARI
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
İslam’da Bilginin Kaynakları
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Onda hiçbir çatlak da yok... (KAF 6)
KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ www.insanahizmet.com DERS 10 Kur’an’ın İşlevleri (Fonksiyonları)- 2 3 Aralık 2014, Çarşamba

DERSTE GEÇEN ÖNEMLİ KAVRAMLAR

Tefa’ul Babından olan 5 önemli Fiil İlgili işin aşama aşama (bir anda değil) yapıldığını ifade eder Tefa’ul Babından olan 5 önemli Fiil Tedebbür: Bir meselenin köküne/arka planına inmek Tezekkür: (tedebbür edilen şeyle ilgili) gerçeği hatırlamak Tefekkür: (tezekkür sonrası) fikir üretme aşaması Teakkul: aklını çalıştırmak Tefakkuh: Anlayıp hayatın pratiklerine dönüştürmeye çalışmak

(ibret ve öğüt veren) hikaye Nasih- Mensuh Nasih: Bir ayetin hükmünün başka bir ayetle kaldırılması Mensuh: Hükmü kaldırılan ayetler Muhkem: Hükmü geçerli olan ayetler Furkan Doğruyu yanlıştan ayırt edebilme yeteneği Kıssa (ibret ve öğüt veren) hikaye

DERSİN ÖZETİ

1. Yol göstericidir & Müjdeler verir 2. Barış yollarına iletir 3. İhtilafları bitirmeyi öngörür 4. Hayat verir

5. İnsanları Karanlıktan Aydınlığa Çıkarır Kur’an’da geçtiği ayetler (Maide 16, İbrahim 1, Bakara 257) Allah, rızasına uyanları o nurla selâmet yollarına iletir ve onları, izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkarıp doğru yola (İslâma) götürür. (Maide 16) 6. Aklı çalıştırmayı öngörür Kur’an’da geçtiği ayetler (Yunus 100, Yusuf 2, Zuhruf 43) ….O, akıl erdiremeyenlerin üzerine iğrenç bir pislik kılar. (Yunus 100)

8. Kendisine sımsıkı sarılmayı emreder 7. Muhataplarının tedebbür, tefekkür ve tezekkür sahibi olmalarını emreder Kur’an’da geçtiği ayetler (Sad 29, Nahl 44) (Bu Kur'an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad 29) 8. Kendisine sımsıkı sarılmayı emreder Kur’an’da geçtiği ayetler (Zuhruf 43) Şu halde, sana vahyedilene sımsıkı tutun; çünkü sen dosdoğru bir yol üzerindesin. (Zuhruf 43)

9. Sorgulanacağımız kitap olduğunu bildirir Kur’an’da geçtiği ayetler (Zuhruf 44) Ve şüphesiz o (Kur'an), senin ve kavmin için gerçekten bir hatırlatmadır. Siz (ondan) sorguya çekileceksiniz. (Zuhruf 44) 10. Hakikatlerin gizlenmemesini öğütler Kur’an’da geçtiği ayetler (Bakara 159-161, 174-175, 140; Ali İmran 187) Kitap verilenlerden: "Onu mutlaka insanlara açıklayacaksınız, onu gizlemeyeceksiniz" diye kesin söz almıştı.. (Ali İmran 187)

11. İçindekilerle hükmedilsin diye indirilmiştir Kur’an’da geçtiği ayetler (Nisa 105, Maide 48-49) Şüphesiz, Allah'ın sana gösterdiği gibi insanlar arasında hükmetmen için biz sana Kitabı hak olarak indirdik. (Nisa 105) 12. Ulaşabildiği herkese tebliğ edilmesi gereken evrensel bir kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (En’am 19) …Sizi -ve kime ulaşırsa- kendisiyle uyarmam için bana şu Kur'an vahyedildi... (En’am 19)

13. Kendisine tabi olunması için indirilmiştir Kur’an’da geçtiği ayetler (En’am 155, Araf 3) Bu indirdiğimiz mübarek bir Kitap'tır. Şu halde O'na tabi olun ve korkup sakının. Umulur ki rahmet olunursunuz. (En’am 155) 14. Ayetleri okunduğunda imanı arttırır, kalpleri titretir Kur’an’da geçtiği ayetler (Enfal 2, Zümer 23, Hadid 16) Rablerine karşı içleri titreyerek korkanların O'ndan derileri ürperir. Sonra onların derileri ve kalpleri Allah'ın zikrine (karşı) yumuşar yatışır.. (Zümer 23)

15. Kur’an iyiyi kötüden ayırma yeteneği (Furkan) verir Kur’an’da geçtiği ayetler (Enfal 29) Ey iman edenler, Allah'tan korkup sakınırsanız (muttaki olursanız), size doğruyu yanlıştan ayıran bir anlayış (furkan) verir.. (Enfal 29) 16. Ayetleri güvence altına alınmış, Allah tarafından açıklanmıştır Kur’an’da geçtiği ayetler (Hud 1-2) (Bu,) Ayetleri muhkem kılınmış, sonra hüküm ve hikmet sahibi ve her şeyden haberdar olan (Allah) tarafından birer birer (bölüm bölüm) açıklanmış bir Kitap'tır (Hud 1-2)

17. En güzel kıssaları anlatır. Kur’an’da geçtiği ayetler (Yusuf 3, Hud 120, Taha 99) Biz bu Kur'an'ı sana vahyetmemizle, en güzel kıssaları gerçek bir haber (kıssa) olarak sana aktarıyoruz..(Yusuf 3) 18. Allah’a davetin öğretildiği rehberdir Kur’an’da geçtiği ayetler (Yusuf 108, Nahl 125) De ki: "Bu, benim yolumdur. Bir basiret üzere Allah'a davet ederim; ben ve bana uyanlar da. (Hud 1-2)

19. Kur’an kainat kitabına göndermeler yapan bir kitaptır. Kur’an’da geçtiği ayetler (Araf 185, Ğaşiye 17-20, Yusuf 105, Kaf 6-7, Abese 24-33 Tarık 86) Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, üzerinden geçerler de, ona sırtlarını dönüp giderler.(Yusuf 105) Kur’an insana şu ev ödevini verir: -Kainatın tüm ayetlerini incelemek Allah’ın okunması gereken üç kitabı: Kur’an İnsan Kainat

20. Ayetlerini yalanlayıp o ayetlere karşı kibir gösterenlere cennetin kapılarını kapattıran kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (Araf 40) 21. Hz. Muhammed’in peygamberliğine imanı, onun peygamberliğine şahit olmaya dönüştüren bir kitaptır Kur’an’da geçtiği ayetler (Rad 43) De ki: "Benimle sizin aranızda şahid olarak Allah ve yanlarında kitabın ilmi bulunanlar yeter."(Rad 43)

Facebook sayfamızı takip debilirsiniz WEB ADRESİMİZ www.insanahizmet.com www.twitter.com/insanahizmet