Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER."— Sunum transkripti:

1 - Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER

2 - Bilgi Taassubu Önler Bilgi Taassubu Önler * Taassup; bir fikre veya inanışa körü körüne aşırı derecede bağlanıp ondan başkasını düşünememe durumudur. Dinimiz bizlere bağnazlıktan kaçınmamızı emretmiştir.

3 - Bilgi Taassubu Önler * Kur’an bize doğru bilgiyi araştırıp bulmamızı söyler. Zira doğru bilgiler, taassubu önler ve insanı bağnazlıktan kurtarır. “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme...” İsrâ Suresi, 36. Ayet. * Allah, körü körüne bir fikri ya da kişiyi taklit etmeyi doğru bulmaz: “Onlara, ‘Allah’ın indirdiğine uyun.’ denildiği zaman onlar, ‘Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız.’ derler. Ya ataları bir şey anlamamış, doğruyu da bulamamışlarsa?” Bakara Suresi, 170. Ayet.

4 - Bilgi Taassubu Önler * Taassup, insanı bilgiden uzaklaştırır, araştırma yapmaktan alıkoyar ve insanda ön yargı oluşturur. Taassup, bilgisizlikten kaynaklanır. Bilgi olmayınca cahillik öne çıkar.

5 - Bilgi Taassubu Önler * İnsanın yaptığı işlerde doğru yanlış demeden akla ve fikre başvurmaması onu taassuba düşürür. İnsan, kendini haklı çıkarmak adına, yanlış bir şeye bile bile doğru dememelidir: “Onlar bir kötülük yaptıkları zaman, ‘Babalarımızı bu yolda bulduk. Allah da bize bunu emretti.’ derler. De ki: Allah kötülüğü emretmez. Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri mi söylüyorsunuz?” A’râf Suresi, 28. Ayet.

6 - Bilgi Taassubu Önler * İslam, düşünmenin önündeki tüm engelleri kaldırmıştır. Taassubun olduğu yerde gelişme ve ilerleme olamaz. İnsan, düşüncelerini özgürce açıklayamıyorsa ya da açıkladığında tepkiyle karşılaşıyorsa orada taassup var demektir: “Andolsun biz bu Kur’an’da insanlara her çeşit misali getirip anlattık. Onlara bir ayet getirdiğin zaman inkâr edenler, ‘Siz (geleneklerimizi) iptal edenlerden başka bir şey değilsiniz.’ derler.” Rûm Suresi, 58. Ayet.

7 * Atatürk, taassuba karşı çıkmıştır. Bir sözünde:
- Bilgi Taassubu Önler * Atatürk, taassuba karşı çıkmıştır. Bir sözünde: “Taassup cahilliğe dayanır. Bundan dolayı taassupkâr olan cahildir. İlim mutlaka cahilliği yener. O hâlde halkı aydınlatmak lazımdır.” diyerek toplumda taassubun yok edilmesi için insanların iyi eğitilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

8 - Bilgi Taassubu Önler * Atatürk, sadece taassuba karşı olmakla yetinmemiş, aynı zamanda düşünce özgürlüğünü, insanların fikirlerini serbestçe ifade edebilmelerini savunmuştur: “Şüphesiz, düşüncelerin, inanışların başka başka olmasından şüphe etmemek gerekir. Çünkü bütün fikirler ve inançlar bir noktada birleştiği takdirde bu, hareketsizlik belirtisidir, ölüm işaretidir.”

9 - Bilgi Taassubu Önler * Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 25 ve 26. maddelerinde, düşünce hürriyeti güvence altına alınmıştır: “Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz. Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir…”

10 * Her türlü taassuptan uzak durmalıyız.
- Bilgi Taassubu Önler * Her türlü taassuptan uzak durmalıyız. Tartışmaya açık olmalı ve başka düşüncelere de saygı duymalıyız. Vahyin rehberliğinden ve ilmin yol göstericiliğinden ayrılmamalıyız. Aklımıza sormayı ve vicdanımıza danışmayı ihmal etmemeliyiz. Ahlaklı, onurlu, kendine güvenen, gelişmeye açık ve erdemli bir insan olmaya çalışmalıyız.


"- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları