Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 7 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN’DA AKILVE BİLGİ Süre : = 80 dakika Konular : 1- Kur’an aklımızı kullanmamızı ister Kazanımlar : 1-Kur’an’ın aklı kullanmaya verdiği önemi örneklerle açıklar

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI Aklı kullanmak ne demektir?

3 Kur’an niçin aklımızı kullanmamızı istiyor?

4 Kur’an, akla büyük önem verir; insanın aklıyla düşünmesini, araştırmasını ve doğruya ulaşmasını ister. Kur’an-ı Kerim’deki birçok ayette; “Düşünmez misiniz?”, “Aklınızı kullanmıyor musunuz?”, “Anlamaz mısınız?” gibi ifadeler, insanları düşünmeye ve aklını kullanmaya çağırır. Örneğin; Ra’d suresinin 4. ayetinde, “Yeryüzünde birbirine komşu kıtalar, üzüm bağları, ekinler, bir kökten ve çeşitli köklerden dallanmış hurma ağaçları vardır. Bunların hepsi su ile sulanır. (Böyle iken) yemişlerinde onların bir kısmını bir kısmına üstün kılarız. İşte bunlarda akıllarını kullanan bir toplum için ibretler vardır.” buyrularak insanları düşünmeye, araştırmaya ve incelemeye yönlendirmektedir.

5 Mide konuştuğu zaman akıl susar.
Arap Atasözü

6 Kur’an’da insanın yeryüzünde gezip dolaşmasını, olayları
yerinde incelemesini ve aklıyla temellendirmesi istenmektedir. Örneğin, Bakara suresinin 164. ayetinde; “Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılmasında, Gece ile gündüzün birbiri peşinden gelmesinde, insanlara fayda veren şeylerle yüklü olarak denizde yüzüp giden gemilerde, Allah’ın gökten indirip de ölü toprağı canlandırdığı suda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve yer ile gök arasında emre hazır bekleyen bulutları yönlendirmesinde, Düşünen bir toplum için, Allah’ın (varlığını ve birliğini ispatlayan) birçok deliller vardır.” buyrularak insanların çevresindeki olaylar üzerinde düşünmesi ve Allah’ın varlığını ve bir olduğunu aklıyla kavraması istenmektedir.

7 Bununla ilgili ayetlerden biri şöyledir:
Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinde insana çeşitli konularda sorular yöneltilerek insanın bunlar üzerinde düşünmesi istenir. Bununla ilgili ayetlerden biri şöyledir: “Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar? Yoksa gökleri ve yeri onlar mı yarattılar? Hayır! Onlar bir türlü anlayıp inanmazlar.” Tur suresi, ayetler 7

8 “Bilin ki Allah, ölümünden sonra yeryüzünü canlandırıyor
“Bilin ki Allah, ölümünden sonra yeryüzünü canlandırıyor. Düşünesiniz diye gerçekten, size ayetleri açıkladık.” Hadid suresi, 17. ayet “Andolsun ki biz, aklını kullanacak bir kavim için oradan apaçık bir ibret nişanesi bırakmışızdır.” Ankebût suresi, 35.ayet “Allah size işte böylece ayetlerini açıklar ki düşünüp hakikati anlayasınız.” Bakara suresi, 242. ayet Bu ayetlerde Kur’an’ın aklımızı kullanmamızı istediğini apaçık görmekteyiz. 8

9 Aklımızla nelerin iyi veya kötü olduğunu anlamaya çalışırız.

10 ve düşünerek karar vermek çok önemlidir.
Aklı kullanmak ve düşünerek karar vermek çok önemlidir. İnsan ancak düşünerek, iyiyi-kötüyü, güzeli-çirkini, doğruyu-yanlışı, faydalıyı-zararlıyı ayırt eder. Akıl sayesinde insan, karşılaşacağı güçlüklere mücadele etmeyi başarır ve kötülüklerden uzak durur. Bu nedenle yalnızca akıllı ve düşünebilen insanlar, dinin ilkelerine uymakla yükümlüdürler.

11 Düşünen insan bilgi üretebilir ve uygarlığa katkı sağlayabilir.

12 Aklını kullanarak düşünen, araştıran insanlar,
“En büyük gerçekler ve ilerlemeler; fikirlerin ortaya konması ve karşılıklı verilmesi ile meydana çıkar ve yükselir.” Atatürk Aklını kullanarak düşünen, araştıran insanlar, bilgi üretebilirler.

13 Yukarıda geçen ayet meâllerinden de anlaşıldığı gibi Kur’an, aklımızı kullanmaya önem vermiştir; bizi düşünmeye, araştırmaya ve incelemeye teşvik etmiştir. Kur’an, aklını kullanan ve düşünen kişileri övmüş ve bir düşünceye körü körüne bağlananları da yermiştir. Bizler de Kur’an’ın aklı kullanma çağrısını dikkate almalı, yaşamın her alanında düşünmeye ve aklımızı kullanmaya önem vermeliyiz.

14 kandırılmaya ve kullanılmaya
“Bireyler düşünür olmadıkça şunun bunun aklına göre istenilen yönlere sürüklenmeleri kolay olur.” Atatürk TARTIŞALIM Aklını kullanmayan ve düşünmeyen insanlar başkaları tarafından kandırılmaya ve kullanılmaya mahkumdur.

15 Anayasamızın 25. maddesine göre
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk de aklın önemli işlevi olan düşünme ve düşünce özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmaya çalışmıştır. Atatürk’e göre ülkemizin kalkınmasının yolu, bütün insanların düşünce özgürlüğüne sahip olabilmelerindedir. Anayasamızın 25. maddesine göre “Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir.” Bu madde, ülkemizde düşünce özgürlüğünün Cumhuriyet yönetimiyle güvence altına alındığını göstermektedir.

16 TARTIŞALIM 79.sayfa Kur’an neden aklımızı kullanmamızı ister? Tartışınız. Tartışma sonucunda ulaştığınız sonuçları noktalı yerlere kısaca yazınız. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

17 DEĞERLENDİRME 1-Kur’an niçin aklımızı kullanmamızı ister?
2-Kur’an hangi konularda aklımızı kullanmamızı istemektedir? Örnekler vererek açıklayınız.

18 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Doğru bilginin kaynakları nelerdir? Araştırınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları