NAKDE DAYALI ÖDEME SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
31 Aralık 2008 Tarih ve sayılı (7
Advertisements

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Mart 2013
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Harcama Yönetim Sistemi (HYS)
1 Ahmet DEMİRCAN Daire Başkanı 22 MAYIS ANTALYA PERFORMANS BÜTÇE VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Taşınır Mal Yönetmeliği Modülü
HESAP PLANI AÇIKLAMALARI
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
(e-ihale) -EKAP İlişkisi (e İhaleye Hazırlık Aşaması)
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kamu Haznedarlığı Uygulaması
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
Kamu Muhasebe Sistemi.
KAMU HARCAMA SÜRECİ VE SAYIŞTAY
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
ANKARA DEFTERDARLIĞI Muhasebe Denetmenliği
ANKARA DEFTERDARLIĞI Muhasebe Denetmenliği
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
KAMU HARCAMALARI VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
EK DERS TAHAKKUK VE ÖDEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME SUNUMU
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
İSTATİSTİKİ BİLGİLERİN TOPLANDIĞI TÜM MODÜLLERDE YAPILACAK İŞLEMLER
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sunum Planı Sistemde Yapılan Değişikliklerin Amacı
Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır. Bu hesap, banka.
NAKİT TALEP AKTARIM SİSTEMİ (NTAS)
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
Nakit Yönetimi Dairesi
2015 YILI SGK KATILIM PAYI UYGULAMALARI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Harcama Yetkilileri.
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
YERSİZ YAPILAN TAHSİLATLARA İLİŞKİN İADELER
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
TAŞINIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİN
NUMARALANDIRMA VE KOD SİSTEMİ.
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
Muhtar Bilgi Sistemi.
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AMAÇ Muhtarlarımızın kamu hizmetlerini daha kaliteli ve etkin şekilde yürütmeleri amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
MALİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ. Dünyadaki hızlı değişim ve gelişim sürecinde kurumların başarılı olmaları ancak etkin bir muhasebe ve finansal yönetim ile olanaklıdır.
HARCAMA.
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
“e-fatura”
ÖDENEK GÖNDERME BELGESİ
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINIR İŞLEMLER SERVİSİ GENEL HATLARIYLA TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ.
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi
BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ
www. mersis. gumrukticaret. gov
Çerçevesinde MUHASEBE OTOMASYONU
5018 sayılı“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”nda TAŞINIRLAR KAMU KAYNAĞI OLARAK TANIMLANMIŞTIR.
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

NAKDE DAYALI ÖDEME SİSTEMİ Maliye Bakanlığı – Hazine Müsteşarlığı

Mevcut Nakit Yönetimi Tek Hazine Hesabı Sistemi içindeki saymanlıklar Malmüdürlükleri Muhasebe Müdürlükleri Kapsam içindeki vergi daireleri ve gümrük saymanlıkları Tek Hazine Hesabı dışındaki saymanlıklar Merkez saymanlıkları Gelir Tahsilatı yapan büyük vergi daireleri ve gümrük saymanlıkları

Tek Hazine Hesabı Sistemi Kapsam içindeki saymanlıklar, banka hesabının bakiyesine bakmaksızın ödemelerini yaparlar Muhabir banka, haftalık dönem sonunda Hazine Müsteşarlığı ile hesaplaşır. Haftalık dönem, Perşembe günü başlar ve Çarşamba günü akşamı sona erer

Yaşanan Sıkıntılar Tek Hazine Hesabı Sisteminde nakit planlaması yapılamıyor Tek Hazine Hesabı büyük maliyetler doğuruyor; 2006 yılında 128.438.051,57 YTL Komisyon ödenmiştir. İşlemlerin tek bir banka üzerinden yürütülmesi o banka lehine kamusal bir imtiyaz yaratıyor.

Projenin Amaçları Devletin, nakit varlığını ihtiyaç duyulan yer ve zamana göre yönetmek, Nakit ihtiyacını bütçe sınıflandırmasına uygun şekilde takip etmek, Nakit varlığını, kesinleşmiş ihtiyaçlara göre anlık olarak dağıtarak, finansman maliyetlerini azaltmak, Kamunun finans sektöründen çekilmesi sürecinde, kamu bankaları lehine yaratılmış imtiyazları tasfiye etmek, Nakit yönetiminde BT imkanlarından faydalanarak, etkinlik ve verimliliği sağlamak.

Proje Süreci Nakit varlığının say2000i sistemi üzerinden yönetilmesi hedeflendi. Nakit ihtiyaçlarının muhasebe kayıtlarından izlenmesine karar verildi. Hesap planında gerekli düzenlemeler yapıldı, Uygulama yazılımı tamamlandı, Merkez Bankası ile elektronik bağlantı tesis edildi Test ve uygulamaya geçiş sürecinin planlanması için Bakan Onayı alındı. Çankaya malmüdürlüğünde test çalışmalarına başlandı Mart ayında Ankara sınırları içindeki malmüdürlükleri pilot uygulama kapsamına alındı. Nisan ayı içinde Antalya ilindeki saymanlıkların tamamı kapsama alınacak

Hesap Planında Yapılan Değişiklikler

Tasarlanan Sistemde İş Akış Süreci Saymanlık, muhasebe kaydını yapar. Muhasebe kayıtları, belirlenen nakit ihtiyaç sınıflandırmasına göre yapılır. Saymanlık, belirlenen sınıflamaya göre, say2000i sistemi üzerinden, Hazineden nakit talebinde bulunur. Hazine Müsteşarlığı saymanlıklara say2000i sistemi üzerinden nakit aktarır. Saymanlık, Bankasına ödeme talimatı gönderir. Banka, nakit durumuna göre ödemeleri yapar ve saymanlığa hesap ekstresi gönderir. Saymanlık kapatma kayıtlarını yapar.

Nakit İhtiyacının Belirlenmesi ve Gönderilmesi Saymanlık MGM Merkezi Nakit Aktarılması Saymanlık Saymanlık Saymanlıklar, gönderme emirleri hesabına kayıt yaptıkça, nakit ihtiyacı bir tabloda toplanır. Saymanlıklar, nakit ihtiyaçlarını doğrudan Hazine Müsteşarlığına bildirir. Nakit İhtiyacının Bildirilmesi

SAYMANLIKLAR: Ödeme ve Göndermelere İlişkin Muhasebe Kayıtlarında Bütçe Emanetleri Hesabının Kullanılması

SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖDEMESİ ÖRNEK SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU ÖDEMESİ

20070001300 20070000892 24/03/2007 12 1 32 0 932 15586878042 Çiğdem Şenöz Sürekli Görev Yolluğu Ödemesi Muhasebat Genel Müdürlüğü 12 1 32 0 932 01 1 2 00 1 03 03 02 01 830 3 3 2 1 1 630 2.360,00 Sürekli Görev Y 2 320 30 01 05 00 30 01 05 00 2.360,00 1 830 12 1 32 0 932 01 1 2 00 1 03 03 02 01 2.360,00 2 805 2.360,00 Çiğdem ŞENÖZ 15586878042 1001438042 390088665001 6200411006 6679945 T. Garanti Bankası A.Ş. Yenişehir- Ankara

HAZİNEDEN NAKİT TALEP EDİLMESİ

Nakit Talep formu açıldığında, 320-Bütçe Emanetleri Hesabına kaydedilen nakit ihtiyaçları, ekonomik kodlar itibariyle toplam olarak görünür. Her hangi bir ekonomik kodun yanındaki kutucuğa tıklandığında, bir sonraki form açılır ve bu ekonomik koda kaydedilen yevmiyeler görüntülenir

Seçilen kayıtlar için HAZİNEYE GÖNDER butonuna basıldığında NAKİT TALEP Formuna otomatik olarak geri dönülür. Bütün ekonomik kodlar için aynı şekilde Nakit talebinde bulunduktan sonra, gönderme emri düzenlemek için Hazineden nakit gelmesi beklenir

HAZİNE İÇ ÖDEMELER SAYMANLIĞI: NAKİT GÖNDERME İŞLEMLERİ

İÇ ÖDEMELER SAYMANI: KULLANICI YETKİLENDİRME İlk aşamada, nakit taleplerinin il bazında takip edileceği varsayıldı. İç ödemeler saymanı tarafından her bir il için belirlenecek bir kullanıcı, nakit ihtiyaçlarını takip edecek; nakit aktarma talimatlarını hazırlayarak, iç ödemeler saymanının onayına sunacak.

100000000012 100000000012 100000000012 100000000012

YETKİLENDİRİLEN KULLANICININ NAKİT AKTARIM TALİMATLARINI HAZIRLAMASI

Kendisine yetki verilen kullanıcı, formu açtığında sadece kendisine yetki verilen iller görüntülenir.

HAZİNE SAYMANI TARAFINDAN, HAZIRLANMIŞ OLAN NAKİT AKTARIM TALİMATLARININ ONAYLANMASI

SAYMANLIKLAR: Hazineden Nakit Gelmesi ve Gönderme Emrinin Düzenlenmesi

Tutar alanının yanındaki kutucuk işaretlendiğinde bir sonraki sayfadaki form otomatik olarak ekrana gelir. Bu formda, işaretlenen tutar hangi emanet kayıtları için gönderilmişse, bu kayıtlar listelenir

Gönderme emri düzenlendikten sonra bir önceki sayfaya otomatik olarak geri dönülür. 12345 /900

Tekrar bu forma geri dönüldüğünde ,gönderme emri düzenlenen tutarların ekrandan silindiği görülür. Ekrandaki tutar, Hazineden gönderildiği halde henüz gönderme emri düzenlenmemiş nakit mevcudunu göstermektedir. Gönderme emri düzenlemek için, bir önceki slaytta anlatılan aşamalar takip edilir.

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ Çok kolay öğrenilen, uygulanan ve denetlenen, İşletimi çok ucuz, Nakit ihtiyaçlarının tespitinde muhasebe kayıtlarını kullanan, Nakit ihtiyacını belirli sınıflar altında anlık takip ederek, rasyonel nakit yönetimine imkan sağlayan, Saymanlıklarda, nakit kullanımını, sui istimalleri engelleyecek şekilde kontrol altına alan, Bir sistem vücuda getirildi.

Kararlaştırılacak Hususlar Saymanlıklar tarafından talep edilen nakitlerin Hazine tarafından hangi aralıklarla aktarılacağı belirlenmelidir. Saymanlıkların tahsilat ve ödemeleri için 2 ayrı banka hesabı kullanılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. VEDOP kapsamındaki vergi dairelerinde say2000i sistemi kullanılmadığından bu birimler tarafından bütçe gelirlerinden yapılan ret ve iadeler için nakit ihtiyacı belirlenememektedir. Genel bütçenin tüm nakit ihtiyacının belirlenebilmesi amacıyla gelirlerden yapılan ret ve iadelerin saymanlıklar tarafından yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Kamu Haznedarlığı ve Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir.