Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
Öğretmen Yeterlikleri
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
Kütüphanemizin Bibliyografya ve Süreli Yayınlar bölümündeki Bilimsel Dergilerin mevcut sayılarının içerdiği tüm makale bilgileri; Analitik Dergilerin 2007.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
BİLGİ KAYNAKLARIM VE EMEĞE SAYGI
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
ISTE Standartları Uluslararası Eğitim Teknolojileri (Derneği) Birliği (The International Society for Technology in Education-ISTE) Teknolojinin eğitimde.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Kaynak Gösterme Teknikleri
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
SORULARLA MERAK ETTİKLERİMİZ
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Ünite Portfolyo Sunumu
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Bilgisayar Destekli Eğitim
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Yrd. Doç. Dr. Özlem CANAN GÜNGÖREN
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
TEKNOLOJİNİN TANIMI VE ÖNEMİ
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
Bilimsel Bilgiye Erişim
7th International Congress of Research in Education
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ.
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
Türkiye Atıf Dizini nedir?
21. YY BECERİLERİ.
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.

İçinde bulunduğumuz çağın en önemli özelliklerinden biri “değişimdir” İçinde bulunduğumuz çağın en önemli özelliklerinden biri “değişimdir”. Var olan bilgi ve teknolojiler, meslekler, iş tanımları, gereksinim duyulan beceriler, dolayısıyla gereksinim duyulan insan gücünün nitelikleri sürekli olarak değişmektedir.

21. Yüzyılda bilgi dünya ekonomileri için yaşamsal önem taşıyan bir kaynak, teknolojik ve bilimsel değişim için önemli bir unsurdur

Bilgi; yaratıcılık ve yenilik için önemli bir unsur, öğrenme ve düşünme için temel bir kaynak, daha bilgili vatandaşlar oluşturmada bir anahtar, vatandaşların akademik yaşamlarında, iş yaşamlarında ve hatta günlük yaşamlarında daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlayan bir faktör, sosyo-ekonomik gelişim için de önemli bir kaynaktır.

Bilgi okuryazarlığı, Amerika Okul Kütüphanecileri Birliği ve Eğitim İletişimi ve Teknolojisi Birliği tarafından bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma becerisi olarak tanımlanmaktadır.

Bilgi okuryazarı olmak, bilgiye gereksinim duyulduğunda bunu hissetmek ve gereksinim duyulan bilgiye ulaşmak, değerlendirmek ve etkili olarak kullanabilmektir.

Bilgi okuryazarlığı öğrenilebilen bir dizi becerilerdir Bilgi okuryazarlığı öğrenilebilen bir dizi becerilerdir. Bu bir dizi beceri öğrenmenin kendisine yönelik, araçların kullanımı, internet üzerinden eğitim gibi, tekniklerin kullanımı, gruplarla çalışmak ve yöntemlerin kullanımı gibi belirli bir yaklaşım içerir.

Bilgi okuryazarı bir birey bilgiye ulaşmada farklı yollar bulunduğunu ve bunların farklı niteliklerde olduğunu bilmelidir: Basılı kitaplar Elektronik kitaplar Gazeteler Elektronik gazeteler Dergiler Elektronik dergiler Bilimsel dergiler Arama motorları Elektronik veri tabanları Ansiklopediler

Bilgi okuryazarı bir birey ulaşmak istediği bilgi ile ilgili sınırlamalar yapabilmeli, anahtar kelimeleri belirleyebilmelidir.

Bilgi okuryazarı bir birey bilgi kaynaklarının; güvenirliğini doğruluğunu tarafsızlığını güncelliğini kapsamını sorgulayabilmelidir.

Bilgi okuryazarı bir birey telif hakkı ve kaynak gösterimi ile ilgili kurallara uymasını bilmelidir.

Bilgi okuryazarlığı yaşam boyu öğrenme ile yakından ilişkilidir.

Bilgi okuryazarlığı “bir dizi beceri” iken, yaşam boyu öğrenme iyi bir alışkanlıktır.

Günümüz bilgi toplumunda bağımsız bir şekilde yaşam boyu öğrenebilen bireyler yetiştirmek eğitimin en önemli hedefidir. Bu hedefe erişmek için vazgeçilmez olan araç ise bilgi okuryazarlığıdır.

Bilgi okuryazarlığı becerilerine sahip olanlar da yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip olanlar da kendi kendini motive eder ve yönlendirir.

Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme birlikte kullanıldıklarında, kişisel, ailevi ve toplumsal konular bağlamındaki bireyler için sağlanan ve bireylere bir dizi kişisel seçim ve seçenek sunar.

Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme memnun edici bir iş bulma, elde tutma ve kariyer basamaklarında ilerleme, işle ilgili sağlıklı kararlar verme olasılıklarını artırır. Bireyin içinde yaşadığı toplumda sosyal, kültürel ve politik bağlamlarda, uzmanlık hedeflerini ve arzularını belirleme ve yerine getirmede etkili bir şekilde yer almasını sağlar.

Uygulama 1 Aşağıda verilen bilgi türlerinin hangi kaynaklara başvurularak elde edilebileceğini açıklayınız: Son dakika haber Güncel haber Magazin haberi İnceleme yazısı Bilimsel bilgi Bir kelimenin anlamı Bir kavramla ilgili özet bilgi Bir kavramla ilgili derinlemesine bilgi Bir yazarın biyografisi Bilimsel tez Bir deneyin yapılışı Eski basım bir kitap

Uygulama 2 Kaynak gösterme kurallarına uygun olarak aşağıdaki kaynakları kaynakçada gösteriniz: Yazar: Zülküf Altan Kitap: Profesyonel Öğretmenliğe Doğru, PEGEM, 2009. Yüksek Lisans Tezi: A Descriptive study of the practicum component in EFL teacher training programs in Turkey 1990 Bilkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Makale: İnternet ve eğitim. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2007/2, 569-577. 2007

Kaynakça Akkoyunlu, B. (2008) Kaynakça Akkoyunlu, B. (2008). Bilgi Okuryazarlığı Ve Yaşam Boyu Öğrenme. International Educational Technology Conference. Eskişehir. Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı Programı. http://hubo.hacettepe.edu.tr/