SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
AB MÜKTESEBATININ ÜSTLENİLMESİNE İLİŞKİN ULUSAL PROGRAM 2008 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM ALANINDA TÜRKİYE İLE AB ARASINDA MÜZAKERE SÜRECİ Dr. Ali Ercan SU.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Kamuda İç Denetimin Gelecek Stratejisi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Strateji Geliştirme Başkanlığı
TÜRKİYE’NİN DEVLET YARDIMLARI ALANINDA AB MÜKTESEBATINA UYUMU İktisadi Kalkınma Vakfı 11 Aralık 2009 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
1 TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU “SOSYAL POLİTİKA ve İSTİHDAM” BAŞLIKLI AB MÜKTESEBATI VE TÜRKİYE.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Sendikaların ekonomik analizi
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM

AB Sosyal Politika Müktesebatı ve Türkiye AB müktesebatının Türk mevzuatına aktarılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Özellikle 4857 sayılı yen İş Kanunu bir çok temel düzeydeki AB direktifini içine almıştır. Diğer yandan, yasal açıdan hâlâ eksiklikler de mevcuttur.

3 4 Tarama Süreci-Genel Tarama Süreci Bulguları TARAMA SÜRECİ/SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM FASLI Tarama Süreci-Genel Tarama Süreci Bulguları 3 4

19.FASIL SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLANGIÇ: TANITICI TARAMA TOPLANTISI: 8-10 ŞUBAT 2006 AYRINTILI TARAMA TOPLANTISI: 20-22 Mart 2006 “TARAMA SONU RAPORU”NUN YAYIMLANMASI AÇILIŞ KRİTERLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİ FASLIN MÜZAKEREYE AÇILMASI

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 1.İŞ HUKUKU 4857 Sayılı İş Kanunun Kapsamı 50’den az işçi çalıştıran (50 dahil) tarım ve orman işyerlerinde ve işletmelerinde, en fazla üç işçi çalıştıran esnaf ve sanatkârlar için uygulanmaması, AB müktesebatı açısından en sorunlu alanlardan birisidir. Çalışma Süreleri Çalışma süresi, gece çalışması ve yıllık izinler AB müktesebatına uygun olarak tanımlanmış olmasına rağmen; gece işçisi, vardiya çalışması, vardiya işçisi, gezici işçi, kıyı çalışması ve yeterli dinlenmeye ilişkin tanımlar yapılmamıştır.

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 1.İŞ HUKUKU Düzenleme Yapılmayan Alanlar İşçilerin başka bir Üye Ülkede görevlendirilmesi, Avrupa Çalışma Konseyleri, İşçilerin bilgilendirilmesi ve onlara danışılması, Avrupa Şirketinde çalışanların bilgilendirme ve danışılması (Üyelikle birlikte), Avrupa Kooperatif Şirketinde çalışanların bilgilendirme ve danışılması(Üyelikle birlikte), Geçici İş Ajansları İşçi temsilciliğinin olmaması

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 2.İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevcut müktesebatı uyumlaştırmak amacıyla Kasım 2003 tarihinden itibaren birçok yönetmelik yürürlüğe koymuştur. Bilgilendirme, farkındalık artırma ve mesleki eğitim aracılığını içerecek şekilde müktesebatının uygulanmasını temin edecek yoğun çabalar artırılmalıdır. Söz konusu müktesebatın sadece özel sektörde çalışanlara değil, kamu sektöründe çalışanlara da uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 3.AYRIMCILIKLA MÜCADELE Eşitlik Kurumu Ayrımcılık yapılmaksızın tüm bireylere yönelik olarak eşit muamele ilkesini teşvik edecek, bu ilkenin uygulanmasını analiz edecek, izleyecek ve destekleyecek bir Eşitlik Kurumunun kurulması gerekmektedir. İş Kanununda eşit muamele ilkesi İş Kanunu 5. Maddesi, ırk ve din esasına dayanılarak yapılan ayrımcılığa karşı koruma getirmekle birlikte; yaş veya cinsel yönelim esasına dayanılarak yapılan ayrımcılık bakımından hiç bir özel koruma mevcut bulunmamaktadır. Tanımlar Türk Mevzuatında doğrudan ve dolaylı ayrımcılık tanımları yer almamaktadır.

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 4.KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ Aynı işe eşit ücret ilkesi Müktesebatta öngörülen şekilde kadın ve erkekler için eşit ücret ilkesinin Türk mevzuatı tarafından garanti altına alınmakla birlikte; Türkiye’de özel sektörde cinsiyete bağlı ücret farklılığı, % 12 olarak hesaplanmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu – Aile yardım ve doğum yardım ödeneği- Erkeğe ödenir (her ikisi de devlet memuru ise).

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 4.KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İstihdam giriş, mesleki eğitim, meslekte ilerleme ve çalışma koşullarında eşit muamele ilkesi Türk mevzuatında doğrudan ve dolaylı ayrımcılık, taciz ve cinsel taciz için tanım bulunmamaktadır. Ebeveyn izni Mevcut durumda Türkiye’de ebeveyn izin hakkı bulunmamaktadır

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 5. İSTİHDAM Yüksek işsizlik Kadınların işgücü piyasasındaki durumu Genç işsizliği Kayıtdışı istihdam Güvencesiz esneklik Niteliksiz işgücü

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 6. SOSYAL İÇERME Yoksulluğun azaltılmasında sosyal koruma sisteminin ve sosyal harcamaların etkisi oldukça sınırlı kalmaktadır. Sonuç olarak, tüm sosyal harcama ve transferlerden sonraki yoksulluk oranı, AB ortalamasının üzerindedir.

TARAMA SÜRECİ BULGULARI 7. SOSYAL DİYALOG Sendikal hak ve özgürlükler Mevcut sosyal diyalog mekanizmalarının etkinliği

TARAMA SONU RAPORU Avrupa Komisyonu tarafından sunulan "Tarama Sonu Raporu”nun yayımlanması ile “Sosyal Politika ve İstihdam” Faslının tarama süreci tamamlanmıştır. Türkiye’nin bu Fasıl kapsamında açılacak müzakerelere yeterli düzeyde hazır olmadığı Fasıla ilişkin müzakerelerin başlaması ve başarıyla tamamlanması açısından 2 açılış kriterlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

AÇILIŞ KRİTERLERİ Sendikal haklar Kayıtdışı istihdam-Eylem Planı 4 4

AÇILIŞ KRİTERLERİ 1.SENDİKAL HAKLAR Türkiye, özellikle örgütlenme, grev ve toplu pazarlık haklarıyla ilgili AB standartları ve ILO Sözleşmeleri ışığında, tüm sendikal hakları sağlamalıdır. Bunun için Türkiye, mevcut kısıtlamaları kaldırmak ve hem özel hem de kamu sektöründe yeniden gözden geçirilmiş bir mevzuat kabul etmek durumundadır. 2.EYLEM PLANI Türkiye, Komisyona kayıtdışı çalışmayı da içerecek şekilde bütün işgücüne yönelik olarak bu fasıldaki mevzuatın tüm ülkede etkili bir biçimde yürürlüğe girmesi ve aşamalı olarak uygulanmasına yönelik bir “Eylem Planı” sunmalıdır.

EYLEM PLANI “Kayıtdışı istihdam ve cinsiyet eşitliği başta olmak üzere bu alandaki müktesebatın aşamalı olarak yürürlüğe girmesi ve uygulanmasına yönelik Eylem Planı hazırlamaktır” Eylem Planı hazırlık süreci 16 Ocak 2008’de başlamıştır. AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda ilgili kurum-kuruluşların katkılarıyla hazırlanmıştır.

EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN EYLEMLER İş hukuku (15 adet) Kayıt dışı çalışma İş sağlığı ve güvenliği (5 adet) Sosyal diyalog (7 adet) İstihdam (30 adet) Avrupa Sosyal Fonu/IPA (2 adet) Sosyal içerme (17 adet) Sosyal koruma (20 adet) Ayrımcılıkla mücadele (8 adet) Eşit fırsatlar (13 adet) Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi (32 adet) TOPLAM 164 ADET EYLEM

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER İŞ HUK UKU 18 DİR EKTİ F İŞ KANUNUNUN KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ İŞ KANUNUNUN İLGİLİ MADDELERİNİN MÜKTESEBATA UYUMLU OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ HAVA İŞ KANUNUNUN YASALAŞMASI DENİZ İŞ KANUNUNUN REVİZYONU DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE SINIR ÖTESİ ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARINA İLİŞKİN YASA TASARISI

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER İŞ SAĞL IĞI VE GÜV ENL İĞİ 3 DİR EKTİ F İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNUN YASALAŞMASI OPTİK RADYASYON YÖNETMELİĞİNİN ÇIKARTILMASI ELEKTRO MANYETİK ALANLAR YÖNETMELİĞİNİN ÇIKARTILMASI

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER İSTİ HDA M POLİ TİKA SI 30 EYL EM AVRUPA İSTİHDAM STRATEJİSİNE UYUM SAĞLANMASI ORTAK DEĞERLENDİRME BELGESİNİN (JAP) TAMAMLANMASI

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER AVRUPA SOSYAL FONU (ESF) ve KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (IPA) 2 EYLEM İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ (IPA IV) PROGRAM OTORİTESİ’NİN KURUMSAL KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK EYLEMLER POTANS İYEL FAYDAL ANICIL ARIN FON KULLA NMA KAPASİ TESİNİN ARTTIRI LMASIN A YÖNELİ K EYLEML ER

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER AYRI MCI LIKL A MÜC ADE LE 2 DİR EKTİ F İŞ KANUN UNDA AYRIMC ILIK TANIML ARININ YAPILM ASI VE ZEMİNL ERİNİN TESPİT EDİLME Sİ EŞİTLİK KURUM U KURUL MASINA YÖNELİ K OLARA K HAZIRLI K ÇALIŞM ALARI

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER EŞİT FIRS ATL AR 6 DİR EKTİ F İŞ KANUNUNDA CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIK TANIMLARININ YAPILMASI EŞİTLİK KURUMU KURULMASINA YÖNELİK OLARAK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI EBEVEYN İZNİ KANUNUNUN ÇIKARILMASI

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER KUR UMS AL KAPA SİTE 19 EYL EM İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARIN İNSAN KAYNAĞI PLANLAMALARI, EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ

TASLAK EYLEM PLANINDA ÖNGÖRÜLEN TEMEL EYLEMLER KAYIT DIŞI ÇALIŞMA 15 EYLEM KAYITDIŞI TANIMININ UYUMLAŞTIRILMASI KAYIT DIŞI ÇALIŞMA İLE MÜCADELEDE POLİTİKA YAPMA KAPASİTESİNİN ARTTIRILMASI ETKİN DENETİMLERİN ARTTIRILMASI KAYITLI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK HİZMETLERİNE İLİŞKİN DUYARLILIK ARTTIRMA FAALİYETLERİ

AÇILIŞ KRİTERLERİNİN KARŞILANMASI -DEĞERLENDİRME- Eylem Planı tamamlanmak üzeredir. Sendikal hak ve özgürlükler konusunda ise henüz uzlaşma sağlanamamıştır.

TEŞEKKÜR EDERİM