Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci"— Sunum transkripti:

1 Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Mehmet Balcı

2

3 AB bir kurum olarak benzersizdir: ona tamamen benzeyen başka bir kurum yoktur. Mevcut devletlerin yerini alması amaçlanan bir devlet değildir. Ancak devletler arası iş birliği için kurulmuş bir organizasyon olmaktan da çok daha fazlasıdır. Barış ve refah için birlikte çalışmaya kararlı demokratik Avrupa ülkelerinden oluşan bir ailedir.

4

5 Avrupa Parlementosu: 732 üyeden oluşur.
Bakanlar Konseyi: ulusal hükümetlerin bakanları veya tüm Avrupa ülkeleri temsilcilerinden oluşur Avrupa Konseyi: AB’nin en yüksek karar alma organıdır. 25 Üye Ülkenin devlet ve hükümet başkanlarından oluşur. Avrupa Komisyonu, her AB ülkesinden bir temsilci olmak üzere 25 kişiden oluşan ve 24,000 memura sahip, bir bütün olarak Avrupa Birliği’nin menfaatlerini temsil eden ve savunan bağımsız organdır.

6

7

8 Türkiye, 1959 yılında genç AET ile yakın iş birliği içinde olmak ve bir “ortaklık anlaşması” kurmak isteyen ilk ülkelerden biridir. Türkiye ile AET arasında Ankara Anlaşması 12 Eylül 1963 yılında imzalandı. Anlaşmanın ana amacı hızlandırılmış ekonomik ilerleme ve ticaretin uyumlu genişlemesidir. Bu anlaşmadaki önemli bir unsur Türkiye’nin AET ülkeleri ile kısıtlama olmadan mal ve tarımsal ürün ticareti yapabilmesine imkan veren bir Gümrük Birliği’nin oluşturulmasıydı

9

10 Katılım Müzakereleri 3 Ekim 2005 tarihinde başlayan AB ile Türkiye arasındaki katılım müzakereleri uzun bir sürecin başlangıcıdır. Bu müzakerelerin amacı tam üyeliktir, ancak sonuç garanti edilemez.

11 Üyelik Kriterleri Siyasi kriter Ekonomik kriter
AB kanunlarının benimsenmesi AB’nin özümseme kapasitesi AB kanunlarının uygun idari ve yargı yapıları aracılığıyla etkin bir şekilde uygulanması

12

13 Müzakereler Müzakereler 25 AB Üye Ülkesi ve ada ülkeler arasındaki bir hükümetlerarası katılım konferansı çerçevesinde AB kurumsal çerçevesinin dışında gerçekleşir ve süreçteki her adımda oybirliği gereklidir. Türkiye Katılım Konferansında Baş Müzakereci görevini yapan Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edilmektedir. Kendisine Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığında bir uzmanlar ekibi olan Müzakere Ekibi destek vermektedir.

14 Tabi Tutulan Süreçler  Kopenhag siyasi kriterlerinin istisnasız olarak uygulanması, siyasi reformların derinleştirilmesi ve içselleştirilmesi AB Müktesebatının üstlenilmesi ve uygulanması Sivil toplum diyalogunun güçlendirilmesi ve bu çerçevede hem AB ülkelerinin kamuoylarına, hemde Türkiye kamuoyuna yönelik olarak bir iletişim stratejisinin yürütülmesi.

15

16

17

18


"Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları