R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Sözleşmelerde Damga Vergisi
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
GENEL SHY-6A TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
ALEVSIZDIRMAZLIK Patlayıcı Ortamlarda Patlamayı Önlemek için Alınması Gereken Önlemler...
YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Onkoloji Destek Paketi
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Bİlİyor musunuz? Bİnanizin yapi kullanim İznİ
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ ______________12.
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
İTALYAN VE TÜRK TEKNOLOJİSİNİN BULUŞTUĞU NOKTA Şirketimiz 2000 yılında Mimsunar LPG Otogaz Dönüşüm adı altında bir şahıs firması olarak İzmit'de 5 adet.
Sanayi Genel Müdürlüğü Ana Metal Sanayi Şubesi
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
İşvereni bulunduğunuz null sicil sayılı dosyada işlem gören işyerinizde çalışmakta olan TC kimlik numaralı.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
KOBİ Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
TEDAŞ TARAFINDAN YAPILAN KABUL İŞLEMLERİ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
LOGO Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı1 YAHYA EMRE GÜLERSOY Bilişim Uzmanı Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
KIRŞEHİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞALGAZ DAĞITIM ŞEBEKESİ VE
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VI. Bölüm.
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Sunum Planı 1.2. Çıkış İşlemleri : Devretme
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Türkiye ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde %3. 5, 2016 yılında %2
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
KÜSİ Bursa İl Temsilcisi
Sunum transkripti:

R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI MARTOY BELGELENDİRME ŞUBESİ R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR 26.09.2013

24.07.2008 Tarih ve 26946 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan MOTORLU TAŞITLAR VE RÖMORKLARININ KAPLANMIŞ HAVALI (PNÖMATİK) LASTİKLERİ İMALATININ UYGULAMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK İle Kaplama Lastik imalatı yapan firmaların R-108 ve R-109 Teknik Düzenlemesi kapsamında onay almaları gerekmektedir.

Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi; 01.01.2009 Bu tarihten itibaren R-108 ve R-109 onayı olmayan firmaların piyasaya ürün arz etmemeleri gerekmektedir.

Sadece 14 tanesi onay belgesi almıştır. Türkiye genelinde 250 ye yakın firma bulunmaktadır. Bu firmalar yılda 500.000 kaplama lastik imalatı gerçekleştirmektedir. ANCAK, Sadece 14 tanesi onay belgesi almıştır.

Onay almış Firmalar Yaşar kılıç Lastik Mamulleri Ulus. Nak. Ltd. Şti. / KONYA Hatlas Hatay Lastik Kaplama San. Tic. Ltd. Şti. / HATAY Yaşar kılıç Lastik Mamulleri Ulus. Nak. Ltd. Şti. / ANKARA Marmara Lastik Ticaret A.Ş. / İSTANBUL Yılmazlar Lastik Limited Şirketi / TRABZON Burkap Lastik San. Tic. Ltd. Şti. / BURSA Özcanlar Lastik San.Tic.Ltd.Şti. / ANKARA Seçkan Soğuk Lastik Kaplama San. ve Tic. Ltd. Şti. / GAZİANTEP CMK Lastik Kaplama San. Tic. Ltd. Şti. / GAZİANTEP EMF Büyükkarcı Lastik San. ve Tic. Ltd. Şti. / İZMİR Özgür Lastik San. Tic. Ltd. Şti. / TRABZON Ankap Soğuk Sistem Lastik Kaplama Ltd. Şti. / ANKARA Ak-Sat San. Tic. Ltd. Şti. / KONYA SMB San. Tic. Ltd. Şti. / HATAY

Sadece hususi yolcu taşıma (Binek) araçlarını kapsar MOTORLU TAŞITLAR VE RÖMORKLARI İÇİN KAPLANMIŞ HAVALI LÂSTİKLERİN İMÂLATININ ONAYI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER (R-108) Sadece hususi yolcu taşıma (Binek) araçlarını kapsar Ticari araçları kapsamaz Türkiye’de bu kapsamda bir imalatçı bulunmamaktadır Sebebi ise binek araç lastiklerinin ucuz olması ve kaplama yapılmasının ekonomik olmaması

Ticari taşıt ve römorklarını kapsar TİCARİ TAŞITLARIN VE RÖMORKLARININ KAPLANMIŞ HAVALI LASTİKLERİNİN İMALATININ ONAYI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER (R-109) Ticari taşıt ve römorklarını kapsar

İmalatçı onaysız lastiği kaplayamaz AŞAĞIDAKİLERİ KAPSAMAZ Hususi araç lastiklerine 80 km/h altındaki hız kapasiteli lastiklere Motosiklet lastiklerine İlk imal edildiğinde (Karkas) hız ve yük endeksi bulunmayan lastiklere İlk imal edildiğinde (Karkas) «E» ve «e» işareti olmayan lastiklere İmalatçı onaysız lastiği kaplayamaz

Her imalat birimine bir onay verilir İmal edilen her lastikte Eğer lastik simetrik ise iki yanakta Eğer lastik asimetrik ise dış yanakta işaretleme bulunmalıdır. Her imalat birimine bir onay verilir

Performans Testi Her bir lastik R 109 Ek 7’de belirtilen yük/hız dayanıklılık testlerini başarı ile geçmelidir Ek 7 ilave 1’de yük/hız indeksine göre lastiklere uygulanacak test süreleri verilmiştir Performans testinden geçebilmesi için sırt ayrılması, kord ayrılması, parça kopması ve kord kopması olmaması gerekmektedir Deneyden sonra lastiğin dış çapı ile deneyden önceki çap arasında % 3,5’den fazla farklılık olmamalıdır

Testler gözetiminde laboratuvarlarında İzmit’te yapılmaktadır

Regülasyona Göre Numune Alma ve Onay İmalatçıdan en az 5 gerekmedikçe en fazla 20 kaplanmış lastik alınır ve bu lastiklerin testten geçmesi gerekir Numuneler TSE tarafından alınmaktadır Test edilen bir lastikte uygunsuzluk meydana gelirse, aynı özellikteki lastikten 2 numune daha test edilir Bu lastiklerden birinde veya ikisinde herhangi bir uygunsuzluk olursa 2 numune daha teste sokulur

Son iki lastikten birinde veya ikisinde herhangi bir olumsuzluk meydana gelirse Onay kuruluşu onay verilmesini reddeder

Regülasyona göre her imalatçı, imalatının her yılında, yıl içerisine yayılmış olarak imalat serisini temsil eden, en az 2 en fazla 10 lastiği deneye tabi tutmalı ve bunu Bakanlığa bildirmelidir.

SÜREÇ FİRMA BAKANLIK TSE BRİSA

Güncel Durum 01.01.2009 tarihinden itibaren kaplama lastik imalatçıları, imalatını sürdürebilmesi için, R-108 veya R-109 Regülasyonuna göre onay alması zorunludur. ANCAK, Aradan geçen 4 yılı aşkın süre içerisinde birkaç firma haricinde, diğer firmalar bu işe eğilmemiş ve herhangi bir başvuruda bulunmamıştır. Denetimler sonrasında başvurularda yığılma meydana gelmiştir. Yapılan başvuru dosyalarının birçoğunda eksiklikler tespit edilmiş olup, bu durumda süreci uzatmıştır. Eksiksiz başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için çalışmalarımız devam etmektedir.

İlginiz için teşekkürler Aslan GÜR San. ve Tek. Uzmanı