Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ"— Sunum transkripti:

1 PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ
TaxAuditing Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim Consulting & Audit PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ

2 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2 nci maddesinin birinci fıkrasının 2, 7, 8 ve 10 numaralı bentlerinde; "2- Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en çok (8) sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. 7- Arazi taşıtı: Karayollarında yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu araçtır.

3 hükümleri yer almaktadır.
8- Panel van: Azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmından başka tek veya daha fazla sıralı oturma yeri bulunan, insan ve yük taşımak için imal edilmiş olan taşıtlardır. 10- Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır." hükümleri yer almaktadır.

4 -sadece yolcu taşıma amaçlı olan taşıtların otomobil,
Bu hükümlerden, -sadece yolcu taşıma amaçlı olan taşıtların otomobil, -sadece yük taşıma amaçlı olan taşıtların kamyonet, -hem yolcu hem de yük taşıma amaçlı olan taşıtların panel van olarak tanımlandığı anlaşılmaktadır.

5 Buna göre, sürücü kısmının bulunduğu ön sıranın;
a) Arka kısmında oturma yeri bulunmayan ve "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 2, 2+1 şeklinde kişi sayısı belirtilen kapalı kasalı kamyonetlerin kamyonet, b) Arka kısmında oturma yeri bulunan ve "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 veya 5 şeklinde kişi sayısı belirtilen "çift sıra koltuklu", "üç sıra koltuklu" kapalı kasalı kamyonetlerin panel van,

6 c) "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin tipi bölümünde (4x4) olarak belirtilen ve bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtların arazi taşıtı, d) "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin cinsi bölümünde otomobil olarak belirtilenlerin otomobil, olarak ilgili tarifeden motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

7 "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nde kamyonet yazan taşıtların yolcu ve yük taşıyacak şekilde veya sadece yolcu taşıyacak şekilde dizayn edildiğinin tespit edilmesi halinde, 197 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendi de göz önüne alınmak suretiyle ilgili tarifeye göre motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulması ve bu taşıtlara ilişkin gerekli tescil kayıtlarının düzeltilmesi için ilgili trafik tescil bürosuna bilgi verilmesi gerekmektedir.

8 Özetle Panel Van: -Azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen,
-kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), -sürücü kısmından başka tek veya fazla sıralı oturma yeri bulunan, -insan ve yük taşımak için imal edilmiş bulunan taşıtlardır." şeklinde tanımlanmıştır.

9 Panelvan Motorlu Araç Tescil Belgesinde ve Motorlu Araç Trafik Belgesinde "kapalı kasalı çift sıralı kamyonet", "yandan camlı panel van", "panel van", "kapalı kasalı kamyonet", "yandan camlı kamyonet" gibi çeşitli şekillerde tanımlanan taşıtlardan, panel van tanımına uygun olanlar; azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmının bulunduğu ön sıranın arkasında tek veya fazla sıralı (çift sıra) oturma yeri bulunan insan ve yük taşımak için imal edilmiş taşıtlardır.

10 Ayrıca, Panelvan tipi bu taşıtların "Motorlu Araç Tescil Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 şeklinde kişi sayısı belirtilmek suretiyle taşıtın çift veya daha fazla sıralı oturma yerinin olduğu belirtilmektedir.

11 Buna göre, sürücü kısmının (şoför mahallinin) bulunduğu ön sıranın;
a) Arka kısımda oturma yeri bulunmayan ve "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 2, 2+1 şeklinde kişi sayısı belirtilen kapalı kasalı kamyonetler (yandan camlı olanlar dahil) kamyonet,

12 olarak vergiye tabi tutulacaktır.
b) Arka kısımda oturma yeri bulunan ve "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 veya 5 şeklinde kişi sayısı belirtilen "çift sıra koltuklu", "üç sıra koltuklu" kapalı kasalı kamyonetler (yandan camlı olanlar dahil) panel van, olarak vergiye tabi tutulacaktır.

13 Diğer taraftan, bu hükmün uygulanmasına yönelik yeni tescil işlemleri yapılacak kapalı kasalı kamyonet tipi taşıtlarla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından il emniyet müdürlüklerine verilen talimatta N1 sınıfı araçlardan kapalı kasa olanların ilk tescili sırasında, camlarının açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın araç tescil ve trafik belgesi, müracaat ve işlem formu ile diğer evraklardaki "araç cinsi" bölümüne aracın karayolları uygunluk belgesinin 42.1 bendinde yer alan "koltukların sayısı ve konumu" kısmında belirtilen bilgiler doğrultusunda;

14 aracın sadece ön kısmında sürücünün oturduğu sıranın (şoför mahalli) bulunması halinde "kapalı kasa kamyonet", sürücünün oturduğu koltuğun bulunduğu sıranın arka kısmında tek sıra koltuk var ise "araç cinsi" bölümüne kapalı kasa kamyonet yazılıp yanına veya alt tarafına parantez içinde "çift sıra koltuklu", sürücünün oturduğu koltuğun bulunduğu sıranın arka kısmında iki sıra koltuk var ise "araç cinsi" bölümüne kapalı kasa kamyonet yazılıp yanına veya alt tarafına parantez içinde "üç sıra koltuklu" ibaresinin yazılacağı, aracın yanlarının kapalı veya camlı olması aracın sınıfını değiştirmediğinden, bu bilgilerin "araç cinsi" hanesine yazılmayacağı, açıklama yapılması gereken hususların tescil belgesinin arka yüzüne diğer bilgiler bölümüne yazılacağı bildirilmiştir.

15 Buna göre, trafik tescil kuruluşlarınca yeni tescil işlemleri yapılacak olan (panel van tipi) kapalı kasa kamyonetler (yan taraflarının camlı veya kapalı olduğuna bakılmaksızın) için verilecek olan Motorlu Araç Tescil Belgesinin ve Motorlu Araç Trafik Belgesinin "araç cinsi bölümüne" "kapalı kasa kamyonet" ifadesinin yanına veya alt tarafına parantez içinde "çift sıra koltuklu", "üç sıra koltuklu" şeklinde bilgiler yazılacaktır. Ayrıca, aracın yanlarının kapalı veya camlı olması aracın sınıfını değiştirmediğinden, bu bilgiler, aracın tescil belgesinin arka yüzüne diğer bilgiler bölümüne yazılacaktır.

16 Panel Van Tipi Taşıtların Vergilendirilmesi
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde tanımı yapılan panel van tipi taşıtlar; 5035 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile değiştirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde yer alan ( II ) sayılı tarifenin 2 nci fıkrası gereğince panel van olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacaktır.

17 MTV Gider Niteliği 197 MTV Kanunun 14. Maddesine göre Bu Kanuna bağlı (I) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Vergi-2017 Tutarları: (47 MTV Genel Tebliği)

18 Yeminli Mali Müşavirlik
TaxAuditing Yeminli Mali Müşavirlik Başarı Bir Yolculuktur, Bir Varış Noktası Değil. Ben Sweetland

19 Yeminli Mali Müşavirlik
TaxAuditing Yeminli Mali Müşavirlik İstanbul Merkez Ofis 1 (YMM Hizmetleri): Basın Ekspres Yolu Mahmutbey Mah. Taş Ocağı Cad. Ağaoğlu My Office 212 Kat:20 Daire: 336 Bağcılar-İSTANBUL Tel       :(0212) GSM(İş) :(0505)  Faks   :(0212) Ankara Ofis 2-(YMM Hizmetleri):   Yıldızevler Mahallesi 708. Sokak Prestij İş Merkezi No: 14/6 (Kat: 3) Yıldız-Çankaya/ANKARA Tel :(0312) Fax :(0312)   GaziAntep İrtibat Ofisi: Mücahitler Mah. 9. Cad. Gümüşburun İş Merkezi Kat:4 No:28 ŞehitKamil/GaziAntep Mail        


"PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları