Bologna Süreci, Bergen Bildirisi, Kurumsal Değerlendirme Projesi ve Yeni Yönetmelikler Stratejik Planlama ve Kurumsal Değerlendirme Programı İzleme Komitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ (EUA) KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI
Advertisements

1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
ÖZ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANLAMA KOMİTESİ ÇALIŞMALARI
Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Prof. Dr. Nejat Erk Ç.Ü. Kurumsal Değerlendirme Programı Koordinatörü.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
Akhaltsikhe Devlet Eğitim Üniversitesi
Prof. Dr. Nejat Erk, Türkiye Bologna Uzmanı ŞUBAT 2008 CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ-MANİSA.
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
BOLOGNA SÜRECİ KALİTE GÜVENCESİ & AKREDİTASYON
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı
Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
KURUMSAL DÖNÜŞÜM STRATEJİK PLANLAMA.
ADEK Bişkek TEMEL GÖREVLER  Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre kalite sistemini kurmak, uygulamak ve devamını sağlamak için tüm faaliyetleri.
Türk Yükseköğretiminde Bologna Süreci Uygulamaları ve Geleceğe Bakış Prof. Dr. Nejat Erk EYLÜL 2015 ANKARA.
Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu (ECZAK) –
Türk Üniversitelerinde AKTS deneyimi -Arka Planı ve Geleceğe Bakış- Prof. Dr. Lerzan Özkale İTÜ, Bologna Uzmanı I. Bologna Süreci Araştırmaları Kongresi.
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
ocak AŞAMALAR Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü 2010 Mükemmellikte Süreklilik Ödülü 2013 ISO Belgesi.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Hasan MANDAL BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIMI TOPLANTISI - Bologna Süreci Kapsamında Stratejik Planlama Yaklaşımı ve Kalite Güvencesi.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ (EUA) KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI GAZİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Prof. Dr Nejat Erk Gazi Üniversitesi Mezunu Çukurova Üniversitesi.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

Bologna Süreci, Bergen Bildirisi, Kurumsal Değerlendirme Projesi ve Yeni Yönetmelikler Stratejik Planlama ve Kurumsal Değerlendirme Programı İzleme Komitesi

Bologna Deklarasyonu 19 Haziran 1999  Avrupa Vatandaşlığı, ancak “Avrupa Yüksek Öğretim Alanı” nın yaratılması ile mümkün olacaktır.  Üniversite, aydınlanma sürecinin bir parçası olduğu kadar “istihdam edilebilirlilik” kavramı ile de örtüşmelidir.  Yüksek öğretim, toplumdaki değişimin itici faktörü kabul edilmelidir. Bunun için, değişim önce üniversitede başlamalıdır.  Son veriler Avrupa’nın, teknoloji ve bilim alanında Japonya ve ABD nin çok gerilerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gözlem, arayış ve çabaların stratejik bir plana (uzun dönemli planlama) dayalı olarak aşılabileceğini ortaya koymaktadır.

Üç Dönemli Yüksek Öğretim birinci dönem lisans 3 yıl AKTS ikinci dönem 2 yıllık yüksek lisans AKTS dört yıllık doktora eğitimi AKTS belirlenmemiş Öğrenim Çıktıları Yüksek öğretim = teknik bilgiler + genel beceriler Genel beceri: bilgi ve algılama, algılama ve bilginin uyarlanması, sentez becerisi, iletişim becerisi, öğrenme becerisi Yaşam Boyu Eğitim Hızla değişen bilim ve eğitim süreci eğitimin daha geniş bir süreye dağılımını zorunlu kılmaktadır. Diploma Eki ve AKTS AKTS ve Diploma eki (DE) öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini kolaylaştıracaktır. Bologna Deklarasyonu 19 Haziran 1999

Türkiye Bologna Rehberleri KALİTE GÜVENCESİ VE AKREDİTASYON  İSMAİL NACİ CANGÜL – ULUDAĞ Ü.  KERİM EDİNSEL – ONDOKUZ MAYIS Ü.  NEJAT ERK – ÇUKUROVA Ü.  TAMER GÖK – MERSİN Ü TANINMA, AKTS/DE, EUROPASS  SÜHEYDA ATALAY – EGE Ü.  SERMİN ÖRNEKTEKİN – MUSTAFA KEMAL Ü. 3 KADEMELİ AKADEMİK DERECELENDİRME, MÜFREDAT YENİLEME, AYARLAMA SÜREÇLERİ  BURAK ARIKAN – SABANCI Ü.  NEZİH GÜVEN – ODTÜ  SELDA ÖNDEROĞLU – HACETTEPE Ü.  LERZAN ÖZKALE – İTÜ

 2010 yılına kadar Avrupa Yüksek Öğretim Alanını yaratmada kararlılık vurgulandı.  Aşağıdaki ilkelerde uzlaşma sağlandı; i. Ortaklık Öğretim elemanı+öğrenci+mezun+ işveren= PAYDAŞ ii. Durum Değerlendirilmesi Trends IV raporu iyimserlik taşıyor iii. Derece Sistemi 3 lü eğitim dereceleri kavramına sadık kalmak iv. Kalite Güvencesi Stratejik planlama+kalite kültürü+kurumsal değerlendirme v. Derecelerin Tanınması AKTS + DE vi. Yüksek Öğretim ve Araştırma Yüksek öğretimin çekiciliği+öncelikler+üniversite sanayi işbirliği vii. Sosyal Boyut Dezavantajlı kesime eğitim olanağı viii. Hareketlilik AKTS ve DE ix. AB Yüksek Öğretim Alanının Çekiciliği ABD ve Japonya’dan öğrenci çekebilme gücünün artması. Bergen Bildirisi Mayıs 2005

Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Çukurova Üniversitesi 15 Aralık 2005 tarihine kadar Fakülte IEP bilgileri Rektörlüğümüze Sunulmalıdır.

Kurumsal Değerlendirme Programı IEP nin Ayırıcı Unsurları  Temelde öz değerlendirme sürecine dayalıdır.  EUA kamu ve diğer kamu kurumlarından bağımsız çalışan bir yapılanmadır.  EUA kar amacı gütmeyen bir kuruştur.  Eş değerlerle yapılan bir karşılaştırmadır.  Kamu fon aktarımını yönlendirecek bir değerlendirme amaçlanmamaktadır.  Uzun dönem stratejik planlama, değişim yönetimi ve kapasite geliştirme çabalarını güçlendirir.

IEP Felsefesi  Kurumsal yaklaşım (ancak özel odaklanma olanağı)  Oluşum Odaklı – Üniversitelerin strateji ve kalite yönetimini destekler.  Toptan Değerlendirme Amacı Taşımayan – sıralamaya ilişkin değerlendirme getirmez.  Misyonu doğrultusunda üniversitenin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyarken akreditasyonda olduğu gibi dışsal ölçütlere başvurmaz. Kurumsal Değerlendirme Programı

Değerlendirme Sürecinin Evreleri Üniversitenin Öz Değerlendirme Raporu Değerlendirme Takımınca Yapılacak İki Ziyaret Rapor İzleme (istenilirse)

Kurumsal Değerlendirme Programı Öz Değerlendirmeye İlişkin Temel Sorular  Üniversite ne yapmaya çalışıyor?  Üniversite bunu nasıl yapıyor?  Bunun işe yaradığını Üniversite nereden biliyor?  Gelişebilmek için Üniversite nasıl bir değişim öngörüyor?

Ziyaretler Hazırlık:  Değerlendirme takımı EUA ca belirleniyor.  Şu anda rektör veya rektör yardımcısı olan 3 öğretim üyesi ve +takım sekreteri Değerlendirme takımı Üniversiteyi iki kez ziyaret eder:  Ön ziyaret: 2 gün süreli; program üniversitece organize edilir.  Ana Ziyaret: 3 gün süreli; program EUA ca düzenlenir. Kurumsal Değerlendirme Programı

Ziyaretler: Görüşülecek Kişiler  Rektör + Diğer Rektörlük takımı  Öz değerlendirme grubu  Temel akademik olmayan kadro, dış ilişkiler ofisi, mali işler, kalite yönetimi birimi, bilimsel araştırma projeleri birimi, vb.  Senato Üyeleri/Üniversite Yönetim Kurulu  Dekanlar  Öğrenciler  Dış paydaş temsilcileri  Ziyaret: Bazı fakülteler, bazı merkezler Kurumsal Değerlendirme Programı

Rapor Bulgular üç farklı ortamda sunulacaktır:  Rektöre (sözel rapor)  Üniversitede daha genel sunum  Yazılı Rapor Kurumsal Değerlendirme Programı

Üniversitenin Liderlik Sorumluluğu  Öz Değerlendirme Komitesinin diğer üniversite paydaşlarına karşı sorumluluğu,  Kuşku ve korkuları azaltarak süreci desteklemek ve yüreklendirmek,  Değerlendirme raporuna imza koyulmasına karşın her noktaya evet deme zorunluluğunun bulunmaması. Kurumsal Değerlendirme Programı

 Program Felsefesine ilişkin korku ve yanlış anlamaların aydınlatma yöntemi ile ortadan kaldırılışı,  Üniversite kesitinin doğru seçilmesi,  Odaklanma, rapordan çok süreç (ortak çaba) ya yönelik olmalıdır. Değerlendirmenin Başarılı Olma Koşulları Kurumsal Değerlendirme Programı

Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı 2005

Amaç  Yüksek öğretim kurumlarının öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin değerlendirilmesi, kalitenin geliştirilmesi, bağımsız dış değerlendirme süreci ile kalite düzeyinin onaylanması ve tanınması.

Süreç  İç Değerlendirme Ön lisans, lisans, lisans üstü, araştırma merkezlerinde her türlü eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalite ve kalite gelişme çalışmaları. Stratejik plan + misyon + vizyon + akademik hedefler + performans değerlendirmeleri + mali kaynakların kullanımı + eğitim öğretim yükleri + eğitim ve öğretimin değerlendirilmesi + topluma açıklık + mezun izleme yöntemi + yaşam boyu eğitim

 Dış Değerlendirme İç değerlendirme kalite ölçütlerinin izlenmesi. Bu değerlendirme sonucunda ayrıca Kalite Belgesi alabilir.  Periyodik Gözden Geçirme Stratejik planlama, iyileştirme eylem planları. Süreç

SONUÇ  Diğer taraftan, üç yıllık stratejik bütçe uygulaması üniversitelerimizde stratejik planlamayı zorunlu kılıyor. SORULARINIZ……. SAYGILARIMIZLA…..