25.01.12 Seite 1 Page 1 25.01.12 Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Danışman, Sonuç Yönetimi
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Eylem Planı Sonraki Adımlar
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Standart ve İş Geliştirme Şube Müdürlüğü
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
FOREST EUROPE Bakanlar Konferansı Serdar Yegül Orman Mühendisi 21 Aralık 2010.
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
DIŞ KAYNAKLI PROJELER Suat TÜREYEN Başar BAKIR Ümit TURHAN
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Bakanlar Kurulunca tarihinde kararlaştırılan ve
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
16/12/2010 Kurumsal Kimlik 2 ULUSLARARASI ALANDA ORMANCILIK VE GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ Küçük Yatırımlar Fonu, Ormanlarımızın Ekonomik, Sosyal.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Oslo Bakanlar Kararları
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
IPA II Dönemi Hazırlıkları
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Toplam Bütçe: ~ € Projeler için Bin Avro Hibe Desteği SİVİL TOPLUM DİYALOĞU IV Çevre Öncelik Alanı 1 : Doğanın Korunması Biyolojik çeşitliliğin.
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
KUŞ GRİBİ VE İNSANA TESİR EDEN SALGINA HAZIRLIK VE MÜCADELE PROJESİ Hayvan Sağlığı Bileşeni İnsan Sağlığı Bileşeni Kamuoyu Bilinçlendirme ve Koordinasyon.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Sunum transkripti:

Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi – CPMF Ankara, 27 January 2012

Seite 2 Page Fikir Nasıl Oluşturuldu Silva Mediterranea'nın 04/2008 'de 20. Oturumu FAO ve Silva Mediterranea Sekreteryasının İşbirliği ile: Rabat'ta 07/2009'da Fizibilite Çalışması ve Çalıştay sonucu aşağıdaki bulgular tespit edilmiştir:

Seite 3 Page 3 Bulgular ve Projenin Gerekçelendirilmesi: Toprağın aşırı kullanımı, aşırı otlatma ve toprak kullanımındaki rekabet ormanların çoklu fonksiyonlarını ve ormanların çevresel hizmetlerini tehlikeye atmaktadır. İklim değişikliği bu problemleri daha da kötüleştirecektir ve kırsal nüfusun yaşam kalitesini ve tarımsal geçim kaynaklarının kalitesini doğrudan etkilecektir. İklim değişikliği dolaylı olarak Akdeniz Ülkelerinin nüfusunun büyük bir kısmının gelirini etkileyecek ve bu da sosyal, politik, ulusal ve sınırlararası tansiyonun yükselmesine neden olabilecektir.

Seite 4 Page 4 Bulgular ve Projenin Gerekçelendirilmesi: Ormancılık sektörüne kalkınma politikasında yeteri kadar öncelik verilmemektedir; su, toprak koruma, biyo- çeşitliliğin korunması, turizm ve tatil, enerji tedariği ve bunlar gibi çevresel hizmetlere kereste ürünlerinden daha az değer verilmektedir. Ormancılık strateji ve politikaları; birbirleriyle doğrudan alakalı ve orman kaynaklarına doğrudan etkisi olan sektörlerle (ör. arazi kullanımı ve tarım, şehircilik ve endüstri, turizm) sektörler arası geçiş bağlarına ve yapıcı ittifaklara sahip değildir.

Seite 5 Page /2010 İstanbul’da Eylem Planlama: İklim değişikliği kapsamında ormanla ilişkili çevresel hizmetlerin korunması amacıyla orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi için politik çerçeve koşullarının iyileştirilmesi Ana iş ortakları: - MENA Bölgesindeki (Orta Doğu-Kuzey Afrika) altı ülkenin ulusal orman idareleri: Cezayir, Lübnan, Fas, Suriye, Tunus ve Türkiye - Ormancılık sektörüyle yakın ilişkisi olan kurumlar Bölgesel Projenin Amacı:

Seite 6 Page 6 Proje Bileşenleri: Bileşen 1: Bileşen 2: Bileşen 3: Bileşen 4: Orman İdarelerinde Kapasite Geliştirme Diğer sektörlerle kurumlararası ilişkiler Kamuoyunda iletişim, bilgilendirme ve farkındalığın artırılması Dış desteklerin ve ortakların harekete geçirilmesi

Seite 7 Page de beklenen sonuç : Bileşen 1 Orman İdarelerinde Kapasite Geliştirme Katılımcı ülkelerin ormancılık politikalarında iklim değişikliğinin doğurabileceği etkilerin dikkate alınması ve orman ekosistemlerinin sağladığı çevresel hizmetlerin ve bu hizmetlerin diğer sektörler açısından ortaya koyacağı avantajların daha fazla önemsenmesi

Seite 8 Page Bileşen 2 Diğer sektörlerle kurumlar arası ilişkiler Ormancılık sektörü dışındaki devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerinin seçilen sektör politikalarının ve programlarının; orman ekosistemlerinin çevresel hizmetlerinin değerini dikkate alması ve ormancılıkla ilgili uyum tedbirlerine entegre etmesi 2014 de beklenen sonuç:

Seite 9 Page de beklenen sonuç: Bileşen 3 Kamuoyunda iletişim, bilgilendirme ve farkındalığın artırılması Medyanın (basın, radio ve TV) iklim değişikliğinin beklenen etkileri ve ayrıca orman ekosistemleri tarafından sağlanan çevresel hizmetlerin sosyo-ekonomik açıdan taşıdığı öneme ilişkin daha fazla bilgi ve habere yer vermesi

Seite 10 Page de beklenen sonuç: Bileşen 4 Dış desteklerin ve ortakların harekete geçirilmesi Katılımcı ülkelerin ormancılık sektörlerine uluslararası alanda daha fazla ilgi gösterilmesinin ve destek verilmesinin sağlanması. (Akdeniz ülkeleri seviyesinde ve ulusal seviyede koordinasyon, BM etkinlikleri seviyesinde lobi faaliyetleri, ek finans kaynaklarının harekete geçirilmesi)

Seite 11 Page 11 Program Esaslı Yaklaşım Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşları Araştırma Enstitüleri Sivil Toplum Kuruluşları Katılımcı ülkelerden ulusal partnerler Ormancılık Yönetimi ve İlgili Sektörler CPFM'dan Uluslar arası partnerler: Devlet Kurumları « Silva Mediterranea » bölgesel ağ kapsamında ve «CPMF- Akdeniz Ormanları İşbirliği Ortaklığı» sinerjisi ve partner katkılarının bütünleyiciliği ile Program Esaslı Yaklaşım

Seite 12 Page 12 Akdeniz Ormanları İşbirliği Ortaklığı (CPMF) (CPMF) Amaçlar: - Cezayir, Lübnan, Fas, Suriye, Tunus ve Türkiye ormanlarının ve bu ormanların sunduğu ekosistem hizmetlerinin, sürüdürülebilir yönetimi için politik çerçevenin iyileştirilmesi - Ortak kurum ve teşkilatlar arasında sinerji yakalanması Temel Bilgiler: - Ortaklık anlaşması 2010 da imzalanmış olup, 2012 itibariyle ortaklıkta 16 üye teşkilat yer almaktadır. - Üye teşkilatlar; devlet kurumları, sivil toplum ve araştırma sektörlerinden oluşmaktadır. - Ortak vizyon : Somut bölgesel işbirliği kurarak, iklim değişikliği kapsamında Akdeniz ormanlarının sürdürülebilir gelişimi Ortak mekanizmalar: - Yürütme Kurulu/ Yıllık Eylem Planı/İzleme Sistemi için planlanan katılımcı bir yöntemle ortakların başarılarının değerlendirilmesi

Seite 13 Page 13 Akdeniz Ormanları İşbirliği Ortaklığı (CPMF)

Seite 14 Page 14 Çok teşekkürler Thank you for your attention Shukran Lakum Danke R. Alexander Kastl & Ludwig Liagre Regional Project Silva Mediterranea – CPMF Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH B. P. 433, Rabat – Hassan, Maroc & &