Sağlıkta Dönüşüm Programı İle Değişen Çalışma Koşulları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FETHİYE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Zehra KORUK Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SORUNLARI” DR. M. ORHUN ÇAMURDAN
Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı
ÜNİVERSİTELERDE TAM GÜN ÇALIŞMA : Genel Bir Bakış Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi.
PERFORMANSA DAYALI EK ÖDEME SİSTEMİ
Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile görüşme 25 Şubat 2013-İstanbul Üniversitesi Balta Limanı Tesisleri Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİNE ETKİLERİ
GRUP 6 GURUPLANDIRMA SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
Aile Sağlığı Merkezleri
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
Sa ğ lık Bütçesi ve Sa ğ lık Çalı ş anları (Dr. Ata Soyer’in çalı ş masından derleme)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜRKİYE’DE PRATİSYEN HEKİM İSTİHDAMI VE EMEĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Merkezi Randevu Sistemi
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Be Ş eri Sermaye H İ ZMET YöneT İ M İ Prof.Dr.Kamil Ufuk BILGIN TODAIE ankara VI.YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
TAM GÜN DEĞİL; ESNEK ÇALIŞMA DÜZENİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
Dr.A.Özdemir AKTAN İstanbul Tabip Odası Başkanı
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
SÖZLEŞME MANZARALARI Sözleşmelerde Bulunan Şartlar Sözleşmelerde Bulunamayanlar Sözleşme Şakaları Dr.iklil Konyalılar.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Aralık 2006 istanbul tabip odası XII. tıpta uzmanlık eğitimi kurultayı SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE ASİSTANLIK EĞİTİMİ Dr. Ali KÜÇÜK Haseki EAH Radyoloji Asistanı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SAĞLIK HİZMETİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK UZMANLIK EĞİTİMİ gazanfer aksakoğlu.
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TAM SÜREYE BAKIŞI Prof.Dr. Esin ŞENOL ATO-YÖNETİM KURULU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
İ.Ü. HASTANELERİ 2. ÇALIŞTAYI STRATEJİK PLANI Şubat.2013 ENEZ.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UZMANLIK EĞİTİMİ
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
TAM GÜN YASA TASARISI TIP FAKÜLTELERİNİN GÖRÜŞLERİ.
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
NÖBET ÜCRETLERİ FAHRİ HOCAOĞLU Mali Hizmetler Uzmanı Tel: e-posta:
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Mevcut sistem hastalık üretiyor, Hastalıklarımızı ve emeğimizi istismar EDİYOR! Türk Tabipleri Birliği – İstanbul Tabip Odası ‘Sağlığımıza Yatırım Yapmayanlar.
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
TKY UYGULAMASI.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Sağlıkta Dönüşüm Programı İle Değişen Çalışma Koşulları Dr. Süheyla AĞKOÇ İstanbul Tabip Odası

Sağlık Finansmanı Sağlık G.S.S. Çalışanlarının İstihdamında Değişim “sözleşmelilik” Sağlık Bakanlığı’nın Yeniden Yapılanması Performansa göre ücretlendirme Sağlıkta dönüşüm Hastanelerin İşletmeleştirilmesi özelleştirilmesi Birinci Basamakta Aile hekimliği 2 2

3

Kamunun dönüşümü Verimlilik Etkinlik Kalite Performans Müşteri memnuniyeti Kar-Zarar İşletmek-İşlettirmek

Sağlık Hizmetlerini Standartlaştırma Sağlık kurumlarını ve hizmetlerini sınıflandıran akreditasyon sistemleri Performansa dayalı ücretlendirme SGK ödeme yönergeleri Toplam kalite uygulamaları İş akış şemaları Tedavi rehberleri Kanıta dayalı tıp uygulamaları

Sağlık Alanında Yeni Denetim Stratejileri Toplam kalite yönetimi İnsan kaynakları yönetimi Performans yönetimi Elektronik gözetim sistemi (kartlı geçiş, kamera vb.) Hasta kayıt sistemi Hasta memnuniyet / şikayet sistemi 7

Süreç İşyeri ve işgücü parçalanıyor, Çalışma süresi uzuyor, Emek yoğunluğu artıyor, Az personelle çok iş yaptırılıyor, Esnek çalışma (zaman ve istihdam açısından) yaygınlaşıyor, Sözleşmeli çalışmaya geçiliyor, Ücret ve sosyal haklarda eşitsizlik artıyor, Taşeronlaştırma sistemli bir hal alıyor…

İstihdam biçimlerinde Esnek çalışma Güvencesizlik Taşeronlaştırma Üretim ilişkilerinde Parçalanma, yalnızlaşma Birbirine yabancılaşma 8

Performans Sağlık Bakanlığı hastanelerinde performansa göre döner sermaye katkı payı ödemesi 2004 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Tam Gün Yasası: performansa Dayalı Ödeme Sistemi 31 Ocak 2011 Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Ek Ödeme Yönetmeliği 18 Şubat 2011 Birlikte Kullanım ve İşbirliği 6354 saıylı torba yasa 12 Temmuz 2012

Amaç: Birim zamanda en düşük maliyetle en yüksek karı elde etmek Performans Sistemi Amaç: Birim zamanda en düşük maliyetle en yüksek karı elde etmek Sadece bir ücretlendirme modeli değil; aynı zamanda denetim ve baskı aracı Sağlık hizmetinin işleyişine yönelik bir düzenleme değil, doğrudan doğasına yönelik bir müdahale (Ne kadar ücret alınacağı belirlenirken işin nasıl yapılacağı da belirleniyor. Mesleki bağımsızlık?)

tetkik, lokal anestezi, yatırılan hasta, konsültasyon isteme, Artanlar Azalanlar tetkik, lokal anestezi, yatırılan hasta, konsültasyon isteme, endikasyonsuz müdahaleler, etik olmayan uygulamalar uygulama hataları (malpraktis) çalışanlar ve klinikler arasında rekabet çalışma stresi hasta başına düşen muayene süresi beceri kazandırmaya ayrılan süre hasta başı eğitim ve teorik eğitime ayrılan süre sürekli tıp eğitimine katılma ve literatür okumaya ayrılan süre TTB etik kurul 2009

Azalanlar motivasyon, izin ve dinlenme süreleri mesleki dayanışma ve örgütlenme arayışı mesleki geleceği görme arkadaş/meslektaşlar ile ilişki çalışanlar arasında işbirliği hekim dışı sağlık personeli ile ilişki, dürüst çalışma, mesleki doyum sağlayarak çalışma topluma daha iyi hizmet verme olanağı TTB etik kurul 2009

Birinci Basamak Aile Hekimleri Gelir ve iş güvencesizliği, kaygı İstihdam şekilleri/ mesleki statülerde belirsizlik (kamu/özel) Hekimlik uygulaması ile ilgili olmayan iş yükleri Rekabet ortamı Geçici görevlendirmeler/ angarya görevler, ikinci basamakta acil nöbeti tutma uygulaması Negatif performansa dayalı sözleşmeli çalışma, ihtar puanı tehditleri Kışkırtılmış hasta talepleri, 184 Sabim uygulamaları,

Birinci Basamak TSM Hekimleri, ücret eşitsizliği, hekimlik yapma yetkilerinin kısıtlılığı, ASM/ ASB’lerin lojistiğini sağlama, adli nöbet, evde bakım, filyasyon, okul aşıları gibi görevleri üstlenme, geçici görevlendirme 112 Acil Hekimleri, olumsuz çalışma koşulları, düşük ücret ve özlük hak kayıpları, hizmetin kamusal niteliğinin giderek azalarak özele devredilme süreci… İşçi sağlığı ve işyeri hekimliğinde piyasa koşulları; OSGB’ler

Üniversiteler Ülkemizde 2006 yılında 50 olan tıp fakültesi sayısı, 2013 yılında 86 olmuştur. Kamusal finansal desteği önemli ölçüde azaltılan üniversite hastaneleri, ayakta kalabilmek için, kâr amacını ön planda tutan birer “sağlık işletmesi” haline getirilmiştir. Performansa dayalı ödeme sistemiyle, eğitime ve araştırmaya ayrılan süre azalmıştır. Öğretim üyeleri, serbest çalışma haklarını kaybederken, mesai sonrasında hastalardan ek ücret almaya ya da üniversitelerin anlaşma yapacağı vakıf hastaneleri ya da özel hastanelerde çalışmaya yönlendirilmektedir.

Üniversiteler Uygun olmayan çalışma koşulları, mesleki doyumsuzluk ve finansal baskılar artmaktadır. Performans sisteminde öğretim üyeleri, asistan ve uzman hekimler, hemşire ve diğer sağlık çalışanları hak ettikleri ücreti alamamaktadır. Zarar eden, mali açıdan güçsüz bırakılan üniversite hastanelerinin, Eğitim ve Araştırma Hastaneleriyle “birlikte kullanım ve işbirliği” protokolleri yaparak, Sağlık Bakanlığı’nın yönetimi ve mali denetimi altına girmeleri sağlanmaktadır.

Kamu Hastane Birlikleri Özerklik? Performans/ kar baskısı Artan iş yükü Zorunlu görevlendirmeler/ personel hareketliliği İyi hekimlik değerlerinde kayıp Tabela değişikliğiyle açılan EAH’ler Uçan profesörler

Asistanlar niteliksizleşen uzmanlık eğitimi, artan iş yükü ve angarya, azalan ücretler, şiddetle sarmalanmış çalışma ortamı, geleceksizlik duygusu, görev tanımlarında belirsizlik, keyfi şartlar ve sürelerde çalıştırılma (performans kaygısı ile açılan poliklinikler)

Özel Hekimlik Ücretlendirme ve çalışma biçimleri; herhangi bir düzenleyici kriter olmaksızın piyasa koşullarında belirlenmekte, farklı ücretlendirme modelleri Sabit maaş=fiks ücret (İstanbul’da ortalama ayda 5000–8.000 TL iken giderek düşmektedir) Sabit maaş + hakkediş Sadece hakkediş (müdahale, ameliyat vd. uygulamaların her birinden hekime hastadan alınan paranın belli bir oranda miktarının aktarılması Nöbet usulü ücretlendirme

Özel Hekimlik Kliniklerin ortak havuzlarında biriken belli bir paradan ücretlendirme Bütçe kısıtlamaları, SUT uygulamaları Vergilendirme sisteminde karmaşa Muayenehane açmada zorluk Planlama/ ihaleyle lisans satışı

Özel Hekimlik çalışma koşulları Tam zamanlı, partime, konsültan ve nöbet usulü Ortalama 50-60 saat çalışma En fazla 1-2 hafta şeklinde olan ve genellikle ücretsiz kullanılan yıllık izinler Düşük ücretle SGK kaydı

Hekimlikte bir ilk! Hekimlerin mesleklerinin gereğini yerine getirmeleri, yani olağandışı durumlarda yaralıya, hastaya yardım etmeleri; “izinsiz-ruhsatsız” sağlık hizmeti olarak tanımlandı ve hapis cezası getirildi.

Hekim dışı sağlık çalışanları yasayla belli olan görev tanımları amirlerin baskı, sürgün, kötü sicil verme tehditleriyle yaptırılmaya zorlanmakta 3153 sayılı Radyoloji, Radiyom Ve Elektrikle Tedavi Ve Diğer Fizyoterapi Müesseleri Hakkında Kanuna tabi olarak çalışanlar haftada “35 saat çalışır” “yılda 30 gün şua izni kullanır” hükmüne dahil olmasınlar diye idare tarafından rotasyona tabi tutulmakta

Hekim dışı sağlık çalışanları mobbing personel sıkıntısı nedeniyle uzun çalışma saatleri yoğun çalışma, artan iş yükü ve aşırı sorumluluk  yetersiz sayıda ve nitelikte yardımcılarla çalışmak tükenmişlik

Hizmet satın alımı: Taşeronlaştırma “Sağlık ve Yardımcı Sağlık Personeli Tarafından Yerine Getirilmesi Gereken Hizmetlerin Satın Alma Yoluyla Gördürülmesine İlişkin Esas ve Usuller” 05.05.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Sağlık çalışanları için “iş güvencesiz, ucuz emek gücü” yaratılması süreci…

Taşeron sağlık işçileri düşük ücretli çalıştırma ücretleri tam ve zamanında alamama statü dışı çalıştırma (temizlik şirketinden sağlık personeli) yasal çalışma sürelerinin üzerinde çalışma fazla mesai hakkının yok edilmesi yıllık ücretli izine hak kazanamama kıdem tazminatlarında belirsizlik 2013 yılı sağlık çalışanları istatistiklerine göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 181.295, Üniversite hastanelerinde 8.991 ve özel hastanelerde 18.840 taşeronlar aracılığıyla çalıştırılan sağlık işçisi bulunmaktadır.  

Teşekkürler…