TÜRKİYE’DE GÖÇLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nüfus Sayımında Neler Tespit Edilir, Sayım Neden Yapılır?
Advertisements

Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Ülkemiz ve Dünya Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Çark-ı Sosyal Oyunu.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
TEMEL KAVRAMLAR. TEMEL KAVRAMLAR NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede.
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
GÖÇLER 1.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
Göçlerin Sebepleri ve Göç Çeşitleri
1 GÖÇLER Hazırlayan:Adem KEÇELİOĞLU.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
NÜFUS POLİTİKALARI.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
KENTLEŞME SEBEPLERİ Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Göç ve Nedenleri.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
NÜFUS.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
Arıcılığın Yeri ve Önemi
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
En Çok Müslümanın Yaşadığı 10 Ülke
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
1 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
KÜLTÜR TURİZMİ.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE GÖÇLER

Dünya’da Göçün Nedenleri İnsanların , yaşadıkları bölgede mevsimlik veya daha uzun süreli yer değişikliğidir. Dünya’da Göçün Nedenleri Doğal Nedenler Siyasi Nedenler Ekonomik Nedenler Sosyal Nedenler

Doğal Nedenler Siyasi Nedenler Erezyon .Savaşlar Kuraklık .Siyasi Rejim Değişiklikleri Deprem .Terör olayları ve iç karışıklık Volkanizma .Nüfus mübadelesi Heyelan .Siyasi ve toplumsal baskılar Sel Baskını

Ekonomik Nedenler Sosyal Nedenler İş imkanları ve işsizlik .Eğitim ve sağlık imkanları Doğal kaynakların varlığı .Turizm

TÜRKİYE’DE GÖÇLER

Türkiye’de Göçün Nedenleri İTİCİ NEDENLER Göç veren yerdeki olumsuzluklar Hızlı nüfus artışı Toprakların miras yolu ile parçalanması İşsizlik Alt yapı sorunları Eğitim ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlik Terör olayları Tarımda makineleşme Erezyon nedeniyle toprakların verimsizleşmesi

Türkiye’de Göçün Sebepleri ÇEKİCİ NEDENLER Göç alan bölgelerdeki avantajlar İş imkanları Alt ve üst yapı(Eğitim-Sağlık) hizmetlerinin daha gelişmiş olması Kültürel çekicilikler

Süresine Göre Göçler Sürekli Göçler Mevsimlik Göçler Göç eylemine katılan Göçe katılan insanlar insanlar,gittikleri sezonluk yer değiştirirler yerlerde bir yıldan ve sezon sonunda tekrar az olmamak koşulu ile göç verdikleri yörelere yerleşirler. dönerler.

Mevsimlik Göçe Örnekler Örn1= Yaylacık faaliyeti Örn2= İnşaat işçilerinin göçü Örn3= Turizm çalışanlarının göçü ve turizme katılanların göçü Örn4=Tarım işçilerinin göçü A) Pamuk işçileri B) Fındık işçileri

Türkiye’den Yurt Dışına İşçi Göçleri SORU: Grafiğe göre , 1960’lı yıllarda nüfuz artış hızının azalmasının sebebi nedir? CEVAP : Türkiye’den başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine yönelik işçi göçü 1958-1961 yılları arasında yaşanmıştır.

Türkiye’de işçi gücünün zaman içinde hızla artmasının nedenleri; 1- Hızlı nüfuz artışı. 2- Kırsal alandaki isteklerin çoğalması ve çeşitlenmesi. 3- Gelir dağılımındaki bozukluklar. 4- İstihdam sorunları. 5- Kırsal kesimdeki gelirin düşük olması

BEYİN GÖÇÜ Bilim adamlarının, yetişmiş eğitimli insanların yurt dışına olan göçü.

BEYİN GÖÇÜNÜN ETKİLERİ BEYİN GÖÇÜ VEREN ÜLKELER. Gelişmekte ve ya az gelişmiş ülkeler. Kalkınma hızları azalır. Örnek: Hindistan, Pakistan, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Nijerya BEYİN GÜCÜ ALAN ÜLKELER Gelişmiş ülkeler. Kalkınma hızları artar. Örnek: İngiltere, ABD, Hollanda, İsviçre….

Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Nüfus

NÜFUSUN KIRSAL-KENTSEL DURUMU 2009 yılı verilerine göre;

TÜRKİYE’DE GÖÇÜN YÖNÜ DOĞUDAN BATIYA Kırsal kesimden Kentsel kesime Geri kalmış bölgeden Gelişmiş bölgeye Küçük kentlerden Büyük kentlere İç kesimlerden Kıyı kesimlere Not:Ülkemizde en çok göç, küçük kentlerden büyük kentlere doğru gerçekleşmektedir.

GÖÇÜN SONUÇLARI GÖÇ ALAN YERDE GÖÇ VEREN YERDE 1- Nüfus artışı 2- Çarpık kentleşme 3- Çevre kirliliği 4- Sosyal hizmetlerde aksama 5- Eğitim ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlik 6- Kent yaşamına uyum zorluğu 7-İşsizliğin artması GÖÇ VEREN YERDE 1- Nüfus azalışı 2- Tarımsal üretimde azalma 3- Çevrenin bakımsızlaşması 4- Okul, sağlık ocağı vb. hizmet binalarının kapanması

GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR. 1- Modern tarım yöntemleri yaygınlaştırılmalı 2- Besi ve ahır hayvancılığı geliştirilmeli. 3- Tarıma dayalı sanayi kolları kırsal alanlara kaydırılmalı. 4- Kırsal kesimde sosyal hizmetler yaygınlaştırılmalı