Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır."— Sunum transkripti:

1

2 A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ

3 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır. Ülkelerin yönetimi bakımından gerek üretim gerek askerî güç için gerekli olan insan sayısı ancak nüfus sayımlarıyla tespit edilebilmektedir.

4 NÜFUS SAYIM YÖNTEMLERİ De FactoDe Jure Nüfus sayımının yapıldığı gün, insanlar hangi yerleşim biriminde bulunuyorsa oranın nüfusu olarak kayda geçmektedir. De jure yönteminde ise insanlar, ikamet ettikleri yerin nüfusu olarak kabul edilmektedir.

5 1- Ülkenin toplam nüfusunu tespit etmek NÜFUS SAYIMININ AMAÇLARI 2- Nüfus artış hızını tespit etmek 3- Okuryazar durumunu tespit etmek 4- Aktif nüfusu tespit etmek 5- İşsizlik oranını tespit etmek 6- Kır ve kent nüfusunu tespit etmek 7- Göç durumunu tespit etmek

6 Nüfus bir ülkenin temel üretici gücüdür.

7 Nüfus Bilimi’ne ne ad verilir? Demografi

8 Türkiye’de nüfus sayımını yapan kurum:

9 2. Nüfusun Özellikleri Nüfusun özelliklerini; ❖ Nüfusun artış hızı ❖ Yaş gruplarına göre dağılışı ❖ Cinsiyete göre dağılış ❖ Okuryazar oranı ❖ Aktif nüfusun iş kollarına göre dağılışı ❖ Nüfusun kır ve kente göre dağılışı oluşturur.

10 Yaş Grupları 0-14 yaş çocuk nüfus 15-64 yaş aktif nüfus 65+ yaş yaşlı nüfus

11 0-14 yaş arası ÇOCUK NÜFUS

12 15-64 yaş arası AKTİF (FAAL-ÇALIŞAN- YETİŞKİN) NÜFUS

13 65+ yaş ise YAŞLI NÜFUS

14 Gelişmiş ülkelerde doğal nüfus artış hızı düşüktür. Geri kalmış ülkelerde doğal nüfus artış hızı yüksektir. Gelişmiş ülkelerde çocuk nüfus oranı az, yaşlı nüfus oranı fazladır. Geri kalmış ülkelerde çocuk nüfus oranı fazla, yaşlı nüfus oranı azdır.

15 Gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfus oranı yüksektir.

16 Geri kalmış ülkelerde çocuk nüfus oranı yüksektir.

17 DÜNYA NÜFUSU İLE İLGİLİ BİLGİLER 1. Dünya nüfusunun %26’sını çocuk nüfus, %66’sını aktif nüfus, %8’ini yaşlı nüfus oluşturur. 2. Ortalama yaşam süresi uzun olduğundan yaşlı nüfus içinde kadınların oranı fazladır. 3.Dünya nüfusunun %50,4’ü erkek %49,6’sı kadındır. 4.Dünya nüfusunun %49’u kırsal, %51’i kentli nüfustur. 5. Göç gönderen ülkelerin çoğunda, göç edenlerin önemli bir kısmını erkekler oluşturduğundan bu tür ülkelerde kadın nüfus oranı fazladır. 6. Yakın zamanda savaş yaşamış ülkelerde kadın nüfus oranı fazladır.

18 Dünya nüfusunun yaş gruplarına dağılımı

19 Dünya nüfusunun önemli bir kısmı kırsal kesimde yaşamaktadır.


"A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları