Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI

2 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
İnsanların sosyal, ekonomik ve siyasi nedenlerle doğal afetlere bağlı olarak yaşam yerlerini değiştirmesine göç denir. Sürekli veya geçici olarak yapılan yer değiştirme ülke içinde yapılıyorsa iç göç adı verilir. İç göç ülke içinde nüfusun dağılışını etkiler. Yer değiştirme ülkeler arasında yapılıyorsa dış göç olarak adlandırılır. Dış göç ülkelerin nüfus miktarını etkiler.

3 Kırsal kesimden şehirlere doğru hızlı göç yaşanmaktadır.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI Kırsal kesimden şehirlere doğru hızlı göç yaşanmaktadır. Bu durumun nedenleri Toprakların miras yoluyla bölünmesi ve tarımda makineleşme nedeniyle insanların işsiz kalması ve geçimlerinin zorlaşması Şehirlerdeki ekonomik, sosyal ve kültürel imkanların köyde yaşayanların ilgisini çekmesidir. Kırsal kesimlerden şehirlere göç olması, şehirlerde nüfus artışını hızlandırmıştır

4 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Belli mevsimlerde çalışmak amacıyla bölgeler arası göçler yaşanır. Bu göçlere mevsimlik göç denir. Tarım işçiliği için Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan diğer bölgelere yapılan göç ile turizm ve hayvancılık yapmak için yürütülen yaylacılık faaliyetleri mevsimlik göçe örnektir.

5 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Ülkeler arasındaki gelişmişlik farkı, savaşlar, sınır ve rejim değişiklikleri, nüfus değişim anlaşmaları da göçe neden olabilir. Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan arasında nüfus değişimi (mübadele) sözleşmesi imzalanmıştır. Buna göre Türkler Yunanistan’dan ülkemize, Rumlarda ülkemizden Yunanistan’a göç etmişlerdir. Balkanlarda yaşayan çok sayıda soydaşımız baskılar sonucu Anadolu’ya göç etmişlerdir.

6 1960 yılından itibaren başta Almanya olmak üzere
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI 1960 yılından itibaren başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine ülkemizden işçi göçü olmuştur. İşçi göçü ülkemizdeki işsizliğin azalması ve ekonomimize döviz kazandırması açısından önemlidir.

7 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Yükseköğretim görmüş, nitelikli, alanında uzman kişilerin başka ülkelere göç etmesine beyin göçü denir. Beyin göçü, gelişmemiş ülkelerin gelişmesini daha da geciktirir.

8 Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Ülkemizde Kırdan Kente Yapılan Göçlerin Sonuçları Şehirlerde nüfusun hızla artmasını sağlar Konut yetersizliği görülür Sanayi tesisleri şehrin merkezinde kalır. Tarım alanları yerleşim alanlarına dönüşür Trafik yoğunluğu artar. Okullar ve hastaneler ihtiyacı karşılayamaz.

9 ! NELER ÖĞRENDİK Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
İnsanların doğal afetler, ekonomik, siyasi, etnik, dini ve sosyal nedenlerden dolayı göç ettiklerini Ülkemizde son yıllarda köyden kente doğru hızlı bir göç yaşandığını Şehirlerde nüfusun hızla artmasının, sosyal ve çevre sorunlarını ortaya çıkardığını İşsizliğin ülke içinde ve ülkeler arasında göçlerin yaşanmasına neden olduğunu Başlıca göç çeşitlerinin iç göç, dış göç, mevsimlik göç, işçi göçü, mübadele göçü ve beyin göçü olduğunu ve Ülkemizde kırdan kente yapılan göçlerin sonuçlarını


"Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları