Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEMOGRAFI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEMOGRAFI."— Sunum transkripti:

1 DEMOGRAFI

2 Betimsel (tanımlayıcı) demografi,
Demografi Nedir? Demografi, dünyada veya bir ülkede bulunan nüfusun yapısını, durumunu, dinamik özelliklerini inceleyen bilim dalı. Yunanca demos (halk) ve graphein (yazmak) kelimelerinden meydana gelmiştir. Nüfusun coğrafyası veya nüfusbilim olarak da tanımlanır. Ülkenizin haritasını ekleyin. Tarihsel demografi, Betimsel (tanımlayıcı) demografi, Ekonomik demografi, Sağlık demografisi.

3 Nüfus Nedir? Nüfus, belirli bir bölgede belirli bir anda yaşayan bireylerin oluşturduğu kütledir.

4 Demografi Demografi ile nüfusun her yere eşit olarak dağılmadığı anlaşılmıştır. Ekime, dikime, ulaşıma elverişli alanlar, nüfusu kalabalık olan yerlerdir. Dağlık alanlar ise yerleşmeye elverişli olmadığı için az nüfusa sahiptir. Ülkenizin coğrafi özelliklerinden birinin resmini ekleyin.

5 Demografi Ülkenizde bir mevsimi gösteren bir resim ekleyin.
Bir bölgedeki nüfusu belirlemek amacıyla belirli zamanlarda nüfus sayımları yapılmaktadır. Bu sayımlar sayesinde ülkelerdeki nüfus yoğunluğu, nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okur yazar sayısı tespit edilir. Genel nüfus sayımlarının sonuçlarına göre devlet, gerekli gördüğü konularda önlemler alır. Halkın iş, eğitim, sağlık, konut vb. gereksinimlerini, bu sayımlardan çıkan sonuçlara göre belirler. Ülkenizde bir mevsimi gösteren bir resim ekleyin.

6 Nüfus Sayımı Türkiye’de her on yılda bir bilgisayarlar aracılığıyla genel nüfus sayımları yapılır. Nüfus sayımları yurdumuzun her yerinde aynı günde yapılır. Sayım memurları tarafından doldurulan belgeler, sayım bürolarında toplanır. İllerin hepsinden gelen bilgiler, Ankara’daki Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) değerlendirilir. Ülkenizde bulunan bir hayvanın veya bitkinin resmini ekleyin.

7 Nüfus Artışı- Doğum Nüfus artışı, belli bir alanda, belirli bir süre içerisinde insan sayısındaki artıştır. Göçler, doğumlar ve bir ülkenin sınırlarının genişlemesi nüfus artışının nedenlerini oluşturur. Zaman çizelgesine ülkenizin tarihinde anahtar niteliğinde olan noktaları ekleyin.

8 Türkiye’de Nüfus Artışı
milyon milyon milyon milyon milyon milyon milyon milyon milyon ,5 milyon milyon milyon milyon milyon milyon

9 Nüfus Artış Hızı

10 Nüfus Artış Hızı Ülkemizde nüfus artışının en düşük olduğu dönem II. Dünya Savaşı ( ) yıllarıdır. Savaş sonrası dönemde ise nüfus artış hızı yeniden yükselmiştir. Bugün ortalama nüfus artış hızımız % 2,1′ dir. Buraya bir gelenek veya bayramı gösteren bir resim ekleyin.

11 Nüfus Yoğunluğu

12 Aşırı Nüfus Yoğunluğu

13 Aşırı Nüfus Yoğunluğu

14 Aşırı Nüfus Yoğunluğu

15 Nüfus Kaybı - Savaş Nüfus kaybı, belli bir alanda, belirli bir süre içerisinde insan sayısındaki azalmadır. Dış göçler, ölümler, doğal afetler ve savaş nüfus kaybının nedenleridir. Ülkenizin başkanının veya cumhurbaşkanının resmini ekleyin.

16 Nüfus Kaybı – Ölüm Nüfus kaybı, belli bir alanda, belirli bir süre içerisinde insan sayısındaki azalmadır. Dış göçler, ölümler, doğal afetler ve savaş nüfus kaybının nedenleridir. Ülkenizin ekonomisine ilişkin bir sahneyi gösteren bir resim ekleyin.

17 Göçler Ülkenizdeki ilgi çekici yerlerden birinin resmini ekleyin.
Bugün kırsal yerleşim alanlarından kentsel yerleşim alanlarına göçlerin artması nüfus hareketlerine neden olur. Nüfus hareketlerinin bir kısmı kalıcı göç, bir kısmı da geçici göç şeklindedir. Ülkenizdeki ilgi çekici yerlerden birinin resmini ekleyin.

18 Göçlerin Nedenleri Göçlerin nedeni, artan nüfusa paralel olarak ekim dikim alanlarının yeterli olmamasıdır. Ayrıca göçler ,insanların yılın belirli bir döneminde iş olanaklarının çok ve çeşitli olduğu yerlere göç etmeleri ile gerçekleşir.

19 Göçlerin Nedenleri İtici: - Savaşlar, - Açlık,
- Siyasal ya da dini baskılar, - Yüksek enflasyon, - Düşük ücretler.

20 Göçlerin Nedenleri Çekici: - İyi iş, yüksek ücret, - İyi eğitim,
- Dinsel özgürlük, - Aileye yakınlık.

21 Ankara ve İstanbul göç alan kentlerin başında gelir.

22 Ankara ve İstanbul göç alan kentlerin başında gelir.

23 İnsanlığın Demografik Geçmişi
Türkiye dahil dünyada insan neslinin bilinçsiz şekilde artması, tüm teknolojik gelişme kadar, biyosferin tahribinde temel bir faktörü oluşturur. Asya kıtasının bazı bölgelerinde birkaç asırdan beri kötü ve aşırı yerleşme sonucu hızlı bir nüfus artışı gerçekleşmiş ve bu durum 20. yy’da bir nüfus patlaması olarak adlandırılmıştır. 1971 yılında yapılan sayımlara göre dünya nüfusu 3.7 milyar kadardı.Bugün ise dünya nüfusu 6 milyarı aşmıştır.

24 İnsanlığın Demografik Geçmişi
Teknolojik gelişimin getirdiği çok sayıda tahrip edici faktöre ,besin üretimi ve kullanılabilir tarım alanlarının artması da eklenince doğal ekosistemin sürekliliği bozulmuştur. 18. yüzyıldan sonra oldukça hızlı bir nüfus artışı görülmektedir. Bunun nedeni büyük çoğunlukla yeni ürünlerin (örneğin baklagil,patates) tarıma alınması ve tarım verimini artırıcı tekniklerin gelişmesidir. Ancak bu arada kıtlık ve savaşlar da insan yaşamını çok etkilemiştir.Pastör’e kadar salgınların önü alınamamıştır.

25 İnsanlığın Demografik Geçmişi
II.Dünya Savaşı’nda koleradan 50 milyon insan ölmüştür yılından sonra dünya ülkelerinin üçte birinde kıtlık ve yoksulluk başgöstermiştir. Hindistan’da yıllarında meydana gelen kıtlık sonucu 3 milyon insan ölmüştür. 14.yy’da Avrupa’da meydana gelen büyük veba salgını 50 yıl sürmüş ve yılları arasında 22 milyon insan ölmüştür. Bunun sonucunda avrupa nüfusu %25 azalmıştır.

26 Veba Anıtı-Viyana

27 Pastör’den sonra birçok hastalığa çare bulunması , hızlı nüfus artışına neden olmuştur. Böylece dünya nüfusu 1930’da 2 milyara, 1962’de 3 milyara ulaşmıştır. Görüyoruz ki bir takım olumsuzluklara rağmen insan nüfusu zamanla oldukça hızlı bir şekilde artmıştır. 1960 yılında FAO’nun yaptığı tahminlere göre 2.5 milyarlık insan nüfusunun bile dünya için fazla olduğu anlaşılmıştır. Bugün bu rakam 3’e katlanmıştır.

28 Nüfus Artışının Geleceği
Dünya nüfusu 21.yy’da nasıl bir artış gösterecektir? Bunun için 2 görüş vardır: Birincisi kötümser olanıdır; buna göre dünya nüfusu geometrik bir şekilde artmaya devam edecektir. İyimser olan diğer görüşe göre dünya bir geçiş dönemi yaşayacaktır.Gelişmemiş ülkeler hariç Avrupa’da olduğu gibi yüzyıla yakın bir süredir ciddi nüfus artışı olmamaktadır. Nitekim avrupada eğitim seviyesinin artması ve halka sağlık eğitiminin verilmesi ile nüfus artış hızı azalmıştır.

29 Araştırmalar dünya nüfusunun 2020 yılında 7
Araştırmalar dünya nüfusunun 2020 yılında milyara ulaşacağını göstermektedir. Bugünkü teknolojik gelişim ve tarım alanlarının gittikçe artması sonucu ekosferde 10 milyar insanın barınabileceği kabul edilmektedir. . ..

30

31


"DEMOGRAFI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları